Nieuwsbrief Maart 2013

Nieuwsbrief

Floris' weblog: De hete zomer van de streetfood

Zelden was het zo koud in maart, maar als de tekenen niet bedriegen staat er een hete zomer van de streetfood voor de deur.  De streetfoodinitiatieven die nu het licht zien zijn hip, creatief en vegetarisch. Maar denk maar niet dat je zomaar gezond voedsel aan de man kan brengen. Ze werken tegen de verdrukking in. Streetfood is guerilla.

Lees de hele blog 'De hete zomer van de streetfood'


Ledendag 2013: Zaterdag 6 april

De ledendag staat weer voor de deur. Net als vorig jaar belooft het een interessante dag te worden. Op het programma staat een presentatie over de activiteiten van het afgelopen jaar. Uiteraard zullen tijdens de ledenvergadering de plannen voor het komende jaar uit de doeken worden gedaan. Voorts biedt de dag een heerlijke lunch en interessante workshops: een workshop over eetbare wilde planten, een oudergroep onder leiding van veggiepapa en directeur Floris de Graad en een workshop over vegetarische voeding met onze voedingskundige Sytske, waarbij deelnemers persoonlijke vragen kunnen stellen. Kom dus ook naar onze ledendag.

Lees meer

Adopteer een consultatiebureau

Weet je een crèche of consultatiebureau waar informatie over vegetarische kindervoeding verspreid zou moeten worden? Adopteer dan een crèche of consultatiebureau. Met jouw steun sturen we een pakket met flyers en brochures, zodat nog meer moeders geïnspireerd worden om de stap naar veggiemama te maken!

Adopteer een consultatiebureau

Veggiemama event

Ben je zwanger en wil je vegetarisch gaan eten? Of heb je een jong kind? Vraag je je af hoe je in 10 minuten iets lekkers vegetarisch voor jou en je kind op tafel krijgt? Of heb je vragen over vegetarische voeding op de kinderopvang? Kom dan naar het veggiemama event! Het evenement voor (toekomstige) moeders die geïnteresseerd zijn in vegetarisch eten.

Lees meer

'Eten bewerkt vlees kan leiden tot vroege dood'

Het eten van bewerkt vlees kan leiden tot een vroegtijdige dood. Dat concluderen wetenschappers in het medische tijdschrift BMC Medicine. Vooral de chemicaliën en het zout dat in bijvoorbeeld worst en bacon wordt gebruikt, kan kanker of hart- en vaatziekten veroorzaken.

 

Lees meer

Pastasaus instinkers en veilige keuzes

Kant en klare pastasaus. Het is zo handig als je even snel iets op tafel wil zetten, maar hoe zit het met de ingrediënten? Zit er niet stiekem nog wat verborgen vlees in? Dat zie je deze maand in de productranking.

Bekijk de productranking


Meld je snel aan voor de VegeQ

Op zaterdag 15 juni aanstaande organiseren we voor de derde keer op rij de VegeQ. Deze heerlijke en gezellige vegetarische barbecue is wederom bij Djoj in Rotterdam. Daar kunnen we met een paar honderd mensen barbecueën. Dat lijkt veel, maar vorig jaar was het helemaal vol, dus meld je op tijd aan!


Lees meer

HQ blog: Nieuw in Leven: ledenvoordeel

Nadat ik vorige week de laatste zaken heb gecorrigeerd en geactualiseerd op de paginaproeven, zal Leven deze week worden gedrukt. Vanaf 19 maart kun je het lentenummer thuis op de mat verwachten.

Lees de hele blog: Nieuw in Leven: ledenvoordeel

Word jij lid van het projectteam Langste Vegetarische Tafel?

Na het succes van de Langste Vegetarische Tafel vorig jaar, gaan we dit jaar op 12 juli het record nog hoger zetten. Hiervoor zijn we bezig een projectteam samen te stellen. Daarvoor zijn op zoek naar een:
 • een vrijwilligerscoördinator (onbetaald)
 • een communicatiemedewerker (onbetaald)
 • een projectassistent (onbetaald)

Lees meer

Recept: wortelpuree met feta en papedums

Ik heb weer eens met mijn neus in de kookboeken gezeten. Recepten met een Arabisch tintje spreken mij op dit moment erg aan en dat is natuurlijk geen wonder!
Van eigen grond komen nog geen verse groenten om ons koks te inspireren, alzo moeten wij het zoeken in spannende smaakcombinaties. Het onderstaande gerecht is daar een goed voorbeeld van.

Ik serveer dit als voorgerecht, maar ook als hoofdgerecht is het zeer geschikt.  Serveer er dan nog wat (bruine) rijst bij en bijvoorbeeld een spinaziesalade:

Wortelpuree (Houriya)

 • 300 gram wortelen
 • 1 tl komijn
 • 2 tl harissa
 • 5 el olijfolie
 • scheutje azijn

Schrap de wortelen, snijd ze in plakjes en kook ze in weinig water goed gaar. Pureer met azijn, harissa, komijn en  olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.

Fetapuree

 • 75 gram feta (niet alle feta is vegetarisch, een overzicht van vegetarische kazen vind je bijvoorbeeld hier)
 • 300 gr (Griekse) yoghurt
 • 3 el olijfolie
 • 1 teen knoflook
 • 2 el dille
 • 2 el munt

Snijd de feta in blokjes en prak die met een vork door de andere ingrediënten. Het hoort een beetje brokkelig te zijn.

Serveren met


Bereid de papedums volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Om het geheel mooi te presenteren heb ik 2 steekringen genomen van verschillende grootte. De grootste heb ik gezet op een bedje van veldsla en daarna gevuld met het wortelpuree. Daarop heb ik de kleinere gezet en gevuld met de fetamelange.
Lekker met papedums!

Eet smakelijk!

Birgit Flüg
www.vegetarischekok.nl

Voor meer lekkere recepten, kijk op www.eatgreen.nl
Agenda
Ledenactiviteiten:
6 april: Ledendag in Mirror Centre in Amsterdam
27 april: Veggiemama event
15 juni: VegeQ in Centrum Djoj in Rotterdam
 
FAQ: Mag ik de voedingsinformatie van de Vegetariërsbond voor mijn eigen site gebruiken?

Ja, graag zelfs. We vinden het belangrijk dat onze informatie wordt verspreid zodat vegetarisch eten wordt gestimuleerd. Onze informatie mag worden gedeeld onder vermelding van de Vegetariërsbond als bron en bij online gebruik met een link (naar de betreffende pagina).
 
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter