Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariërsbond FacebookVegetariërsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Nieuwsbrief Maart 2014

Nieuwsbrief

Floris' weblog: Vegetarisch kant- en klaar

Kookboeken is een uiterst populair genre. De boekenwinkel ligt er vol mee en ook het vegetarische kookboek deelt in de zegetocht. Het afgelopen jaar zagen ten minste zeventien titels het licht. Lekker eten en boeken over eten roepen passie op. Dat blijkt ook uit het hoge aantal stemmen dat we ontvingen voor de  verkiezing van het lekkerste vegetarische kookboek.

Lees de hele blog ‘Vegetarisch kant- en klaar'


Kom ook 5 april naar de ledendag en ALV

Ook dit jaar biedt de ledendag (met de Algemene Ledenvergadering) een gevarieerd programma. De ledendag vindt plaats op zaterdag 5 april in Studio K in Amsterdam. Leden kunnen nog meer dan in voorgaande jaren meedenken over waar de Vegetariërsbond het komende jaar mee aan de slag gaat en hoe deze activiteiten ingevuld kunnen worden. Daarnaast kunnen er leuke workshop worden gevolgd, zoals een kookworkshop en een voedingsworkshop.

Lees meer


Nog tot eind maart stemmen voor lekkerste vegetarische kookboek van 2013

Je kunt nog tot eind maart stemmen voor de verkiezing van het Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2013. Met deze verkiezing laten we zien dat lekker vegetarisch koken makkelijker is dan je denkt. Met inmiddels zelfs 17 genomineerde kookboeken heeft 2013 een ruime keuze aan inspiratiebronnen voor smakelijke vegetarische gerechten. Echter welk kookboek het lekkerst is dat bepaal jij! Stem daarom vandaag nog.



Geniet jij ook tijdens de VegeQ?

Het duurt nog drie maanden voor het zover is: VegeQ-tijd!
Met het mooie weer in deze dagen zou je bijna denken dat het al zomer is. We zijn er van overtuigd dat 7 juni de weergoden ons ook weer goedgezind zullen zijn. Er is natuurlijk niets mooier dan een vegetarische barbecue onder de zon! Met daarnaast een proeverijmarkt om nog meer lekkere ideeën op te doen. Wie neem jij mee?

Meer informatie en inschrijven kan via onze site.


Nieuw keurmerkhouders Gastvrij voor Vegetariërs

  • Theekamer Pien, Breda
  • Café-Restaurant De Gevangentoren, Vlissingen

Kijk hier voor de alle Gastvrij voor Vegetariërs keurmerkhouders of raadpleeg de app via m.vegetariers.nl/gvv.

Kroepoek: vegetarisch of toch niet?

Lekker bijgerecht bij een oosterse maaltijd of als snack, kroepoek. De meeste mensen weten dat de normale kroepoek van garnalen wordt gemaakt en daarom niet vegetarisch is, maar hoe zit het met al die andere soorten? Welke zijn vegetarisch en welke (mogelijk) niet? Je ziet het in de productranking.

Bekijk de productranking


HQ blog: Met de tijd mee

Jarenlang werkten we al op computers met Windows XP. Computers die kraakten onder de drukke werkzaamheden en die niet elke vraag aankonden. Ze hadden ook een ochtendhumeur, want voordat een computer was opgestart kon je makkelijk thee zetten, de afwas doen en een praatje maken.

Lees de hele blog: Met de tijd mee


'Vegetarisch eten verlaagt de bloeddruk'

Vegetariërs hebben over het algemeen een lagere bloeddruk dan mensen die wel vlees eten. Dit blijkt uit Japans onderzoek. Volgens de onderzoekers kan het volgen van een vegetarisch dieet dan ook een goede manier zijn voor mensen met een hoge bloeddruk om deze te behandelen zonder medicatie.

Lees meer


Recepten uit de wereldkeuken


Zo, vandaag 4 recepten van de vegetarische kookcursus die ik in Groningen geef.
Vegacursus is altijd feest! Hartstikke leuk en wat een progressie! Nu, op de vierde avond kwam iedereen ogen en smaakpapillen te kort! Het zag er zo leuk uit, was zo lekker! Daarom wil ik  jullie graag de recepten geven van twee van de hoofdgerechten, één bijgerecht en twee zoete invallen/desserts die de cursisten gemaakt hebben. Eén dessert is hartstikke gezond – gemaakt met superfoods - bevat geen gluten, suiker, zuivel en soja en het andere is hartstikke ‘fout’ met toffee, veel slagroom en suiker: een ware verleider!
Lees gauw verder hoe je aan de slag kunt.
En…. als je wilt, kun je me een mail sturen dan ontvang je een uitnodiging voor de vegacursus in de herfst. (P.S. ik kom ook graag in de overige delen van het land een workshop verzorgen, bel me maar over de mogelijkheden! 06-46242431).

Chachouka (Noord-Afrikaanse Huevos Rancheros bekend uit de Zuid-Amerikaanse keuken)

  • 3 el olijfolie
  • 1 tl komijn
  • 1 flinke ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 paprika, rood
  • 1 paprika, geel
  • 1 tl paprikapoeder (gerookt x 1,5)
  • beetje saffraan
  • 1 blik tomaatstukjes
  • 4 eieren
  • zout en peper

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Verhit een scheut olijfolie in een pan met stevige bodem en bak de komijn enkele minuten. Voeg de fijngesneden ui toe en laat op een zacht vuurtje gaar worden. Voeg nu de gesnipperde knoflook toe en laat ook even meebakken. Voeg al gauw de fijngesneden paprika toe en laat ca. 20 minuten zachtjes garen. Voeg het paprikapoeder toe, verkruimel de saffraandraden over de pan en giet de tomaten erbij. Breng op smaak met zout en peper. Laat weer 10-15 minuten zachtjes koken. Roer af en toe.
Schep het gerecht in een ovenschaal die tenminste 8 cm hoog is. Maak 4 holletjes in het groentemengsel en breek in elk holletje voorzichtig een ei. Strooi er nog wat zout en peper over en zet 10-12 minuten in de oven totdat het eiwit gestold en het eigeel nog vloeibaar is.

Zonder ei is het gerecht ook lekker. Het is dan een soort peperonata.

Pompoen met kikkererwten en tahin sauce

  • 1 kg pompoen
  • 1 teen knoflook
  • ½ tl piment
  • 2 el olijfolie
  • zout en peper
  • 500 g kikkererwten, gaar
  • ½ ui
  • handje koriander

Tahin sauce
  • 3 el Tahin
  • 1 teen knoflook
  • 50 ml citroensap
  • 2 el olijfolie
  • 2-4 el water
  • evt. suiker
  • zout en peper

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Maak de pompoen schoon en snijd ze in dobbelstenen. Meng de pompoen met de fijngesneden ui, knoflook, de olijfolie, piment en wat zout. Bekleed een bakblik met bakpapier en doe alles erop.
Bak gedurende 20-30 minuten of tot beetgaar.
Maak ondertussen de tahin sauce. Klop in een kleine kom de tahin samen met de zeer fijn gesneden knoflook, het citroensap, de olijfolie en het water. Breng op smaak met zout, peper en evt. wat suiker. Voeg zo veel water toe dat de saus net vloeibaar is.

Giet de kikkererwten af en meng alle ingrediënten samen met de fijngesneden of gescheurde koriander. Serveer lauw warm.

Cambodjaanse bruiloftsdipsaus

  • 500 g champignons
  • 1 el olie
  • ½  Spaanse peper
  • 3 teen knoflook
  • 1 el kerriepoeder
  • 2 el notenpasta
  • 400 ml kokosmelk
  • ½  citroensap
  • scheut sojasaus
  • zout en peper
  • verse koriander

Hak de paddenstoelen in stukje van ca. 3-4 mm.
Verhit de olie in een grote koekenpan en voeg de paddenstoelen toe. Roerbak tot alle vocht verdampt is. Voeg zeer fijngesneden knoflook en Spaanse peper toe. Laat een minuut meebakken. Voeg het kerriepoeder en de notenpasta en kokosmelk toe. Roer goed en zorg dat de saus tijdens het indikken niet aanbrandt (ca. 30 minuten). Breng op smaak met citroensap, sojasaus, zout en peper.
Schep in een kom en garneer met grof gesneden korianderblaadjes.
Serveer er eventueel wat rauwe groentensticks bij.

Toffee – banoffee

banaan met zoete ingekookte melk
absoluut ‘foute’ maar oh zo lekkere traktatie

Ingrediënten
  • 250 g volkoren koekjes
  • ca. 100 g boter
  • 1 blik gecondenseerde melk
  • 250 ml slagroom
  • 2 el basterdsuiker
  • evt. 1 tl oploskoffie 
  • 3-4  bananen
  • cacao

Zet het blikje gecondenseerde melk (ongeopend) in een pan met water op en breng aan de kook. Kook dit circa 2 uur, maar zorg dat het blikje onder water blijft staan. (Vul dus telkens het kokende water met een scheut nieuw wateraan). Neem het blikje uit de pan en open het.
Verbrokkel de koekjes grof in de mengkom van een keukenmachine. Voeg dan de gesmolten boter toe en meng tot een kruimelig geheel. Druk dit ‘deeg’ in een met bakpapier bedekte (niet te grote) springvorm. Zet in de koelkast en laat stevig worden. Neem de bodem uit de koelkast en bestrijk deze met de afgekoelde en ingedikte melk toffee. Pel de bananen en snijd ze in plakjes. Leg op de toffee. Klop de slagroom stijf met de basterdsuiker en eventueel een theelepel oploskoffie. Verdeel over de banaan. Bestuif eventueel kort voor het serveren met een klein beetje cacao.

Amandel citroencake – gemaakt met superfoods

Gluten-, zuivel-, suiker- en sojavrij
Hulpmiddelen: 30 cm lange broodvorm

Ingrediënten
  • 200 gr kokosolie
  • 120 g amandelmeel
  • 90 g boekweitmeel
  • 40 g kokosmeel
  • 20 g kikkererwtenmeel
  • 15 g psylliumvezel
  • 60 g kokosbloesemsuiker
  • 120 g walnoten, gehakt
  • 1,5 tl groene stevia poeder
  • 1,5 tl vanille extract
  • 1,5 tl kaneel
  • 1,5 tl (wijnsteen)bakpoeder
  • 3 grote eieren
  • 1 citroensap
  • snufje zout

Verwarm de oven voor op 130 graden
Smelt de kokosolie op een heel zacht vuurtje.

Meng in een grote kom alle droge ingrediënten.
Voeg de gesmolten, maar niet hete kokosolie de eieren en het citroensap toe. Roer tot een gelijkmatige massa.
Schep het deeg in een met bakpapier beklede cakevorm.
Bak in ca. 100 minuten mooi goudbruin. Let op, de baktijd kan per oven erg verschillen. De cake is gaar als een in de cake gestoken satéprikker schoon en droog uit het deeg komt.

Laat goed afkoelen en haal dan pas uit het cakeblik.

Heel veel kookplezier gewenst en eet smakelijk!

Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com
www.vegetarischekok.nl

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.
Agenda

Zaterdag 5 april Ledendag met ALV, Studio K Amsterdam
Zaterdag 7 juni, VegeQ, Centrum Djoj in Rotterdam
Vrijdag 18 juli, Langste Vegetarische Tafel, Amsterdam
FAQ: Waarom heeft het restaurant waar ik altijd lekker vegetarisch eet niet het keurmerk Gastvrij voor Vegetariërs?

Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. De meest voor de hand liggende reden is dat we niet weten dat dit restaurant zo lekker vegetarisch kookt. Tips zijn daarom altijd welkom via info@vegetariers.nl.

Er kunnen ook andere redenen zijn waarom een restaurant geen keurmerkhouder is, zo moet het restaurant om het keurmerk te krijgen aan bepaalde voorwaarden voldoen, een contract tekenen en zijn er kosten verbonden aan deelname. Help reataurants daarom over de drempel door ze te vertellen dat je het fijn zou vinden dat ze het keurmerk zouden hebben.

Kijk voor mee informatie over het keurmerk en alle horeca op de site. Alle keurmerkhouders zijn ook te vinden in onze webapp, die geschikt is voor alle smartphones en tablets.
 
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter