![]() |
|
Floris' weblog: Vegetarisch kant- en klaarKookboeken is een uiterst populair genre. De boekenwinkel ligt er vol mee en ook het vegetarische kookboek deelt in de zegetocht. Het afgelopen jaar zagen ten minste zeventien titels het licht. Lekker eten en boeken over eten roepen passie op. Dat blijkt ook uit het hoge aantal stemmen dat we ontvingen voor de verkiezing van het lekkerste vegetarische kookboek.Lees de hele blog ‘Vegetarisch kant- en klaar' ![]() Kom ook 5 april naar de ledendag en ALV![]() Lees meer
Nog tot eind maart stemmen voor lekkerste vegetarische kookboek van 2013![]()
Geniet jij ook tijdens de VegeQ?![]() Met het mooie weer in deze dagen zou je bijna denken dat het al zomer is. We zijn er van overtuigd dat 7 juni de weergoden ons ook weer goedgezind zullen zijn. Er is natuurlijk niets mooier dan een vegetarische barbecue onder de zon! Met daarnaast een proeverijmarkt om nog meer lekkere ideeën op te doen. Wie neem jij mee? Meer informatie en inschrijven kan via onze site. ![]() Nieuw keurmerkhouders Gastvrij voor Vegetariërs
![]() Kijk hier voor de alle Gastvrij voor Vegetariërs keurmerkhouders of raadpleeg de app via m.vegetariers.nl/gvv. ![]() Kroepoek: vegetarisch of toch niet?
Lekker bijgerecht bij een oosterse maaltijd of als snack, kroepoek. De meeste mensen weten dat de normale kroepoek van garnalen wordt gemaakt en daarom niet vegetarisch is, maar hoe zit het met al die andere soorten? Welke zijn vegetarisch en welke (mogelijk) niet? Je ziet het in de productranking. HQ blog: Met de tijd mee![]() Lees de hele blog: Met de tijd mee ![]() 'Vegetarisch eten verlaagt de bloeddruk'
Vegetariërs hebben over het algemeen een lagere bloeddruk dan mensen die wel vlees eten. Dit blijkt uit Japans onderzoek. Volgens de onderzoekers kan het volgen van een vegetarisch dieet dan ook een goede manier zijn voor mensen met een hoge bloeddruk om deze te behandelen zonder medicatie.
Zo, vandaag 4 recepten van de vegetarische kookcursus die ik in Groningen geef. Vegacursus is altijd feest! Hartstikke leuk en wat een progressie! Nu, op de vierde avond kwam iedereen ogen en smaakpapillen te kort! Het zag er zo leuk uit, was zo lekker! Daarom wil ik jullie graag de recepten geven van twee van de hoofdgerechten, één bijgerecht en twee zoete invallen/desserts die de cursisten gemaakt hebben. Eén dessert is hartstikke gezond – gemaakt met superfoods - bevat geen gluten, suiker, zuivel en soja en het andere is hartstikke ‘fout’ met toffee, veel slagroom en suiker: een ware verleider! Lees gauw verder hoe je aan de slag kunt. En…. als je wilt, kun je me een mail sturen dan ontvang je een uitnodiging voor de vegacursus in de herfst. (P.S. ik kom ook graag in de overige delen van het land een workshop verzorgen, bel me maar over de mogelijkheden! 06-46242431). Chachouka (Noord-Afrikaanse Huevos Rancheros bekend uit de Zuid-Amerikaanse keuken)
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Verhit een scheut olijfolie in een pan met stevige bodem en bak de komijn enkele minuten. Voeg de fijngesneden ui toe en laat op een zacht vuurtje gaar worden. Voeg nu de gesnipperde knoflook toe en laat ook even meebakken. Voeg al gauw de fijngesneden paprika toe en laat ca. 20 minuten zachtjes garen. Voeg het paprikapoeder toe, verkruimel de saffraandraden over de pan en giet de tomaten erbij. Breng op smaak met zout en peper. Laat weer 10-15 minuten zachtjes koken. Roer af en toe. Schep het gerecht in een ovenschaal die tenminste 8 cm hoog is. Maak 4 holletjes in het groentemengsel en breek in elk holletje voorzichtig een ei. Strooi er nog wat zout en peper over en zet 10-12 minuten in de oven totdat het eiwit gestold en het eigeel nog vloeibaar is. Zonder ei is het gerecht ook lekker. Het is dan een soort peperonata. Pompoen met kikkererwten en tahin sauce
Tahin sauce
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Maak de pompoen schoon en snijd ze in dobbelstenen. Meng de pompoen met de fijngesneden ui, knoflook, de olijfolie, piment en wat zout. Bekleed een bakblik met bakpapier en doe alles erop. Bak gedurende 20-30 minuten of tot beetgaar. Maak ondertussen de tahin sauce. Klop in een kleine kom de tahin samen met de zeer fijn gesneden knoflook, het citroensap, de olijfolie en het water. Breng op smaak met zout, peper en evt. wat suiker. Voeg zo veel water toe dat de saus net vloeibaar is. Giet de kikkererwten af en meng alle ingrediënten samen met de fijngesneden of gescheurde koriander. Serveer lauw warm. Cambodjaanse bruiloftsdipsaus
Hak de paddenstoelen in stukje van ca. 3-4 mm. Verhit de olie in een grote koekenpan en voeg de paddenstoelen toe. Roerbak tot alle vocht verdampt is. Voeg zeer fijngesneden knoflook en Spaanse peper toe. Laat een minuut meebakken. Voeg het kerriepoeder en de notenpasta en kokosmelk toe. Roer goed en zorg dat de saus tijdens het indikken niet aanbrandt (ca. 30 minuten). Breng op smaak met citroensap, sojasaus, zout en peper. Schep in een kom en garneer met grof gesneden korianderblaadjes. Serveer er eventueel wat rauwe groentensticks bij. Toffee – banoffeebanaan met zoete ingekookte melkabsoluut ‘foute’ maar oh zo lekkere traktatie Ingrediënten
Zet het blikje gecondenseerde melk (ongeopend) in een pan met water op en breng aan de kook. Kook dit circa 2 uur, maar zorg dat het blikje onder water blijft staan. (Vul dus telkens het kokende water met een scheut nieuw wateraan). Neem het blikje uit de pan en open het. Verbrokkel de koekjes grof in de mengkom van een keukenmachine. Voeg dan de gesmolten boter toe en meng tot een kruimelig geheel. Druk dit ‘deeg’ in een met bakpapier bedekte (niet te grote) springvorm. Zet in de koelkast en laat stevig worden. Neem de bodem uit de koelkast en bestrijk deze met de afgekoelde en ingedikte melk toffee. Pel de bananen en snijd ze in plakjes. Leg op de toffee. Klop de slagroom stijf met de basterdsuiker en eventueel een theelepel oploskoffie. Verdeel over de banaan. Bestuif eventueel kort voor het serveren met een klein beetje cacao. Amandel citroencake – gemaakt met superfoodsGluten-, zuivel-, suiker- en sojavrijHulpmiddelen: 30 cm lange broodvorm Ingrediënten
Verwarm de oven voor op 130 graden Smelt de kokosolie op een heel zacht vuurtje. Meng in een grote kom alle droge ingrediënten. Voeg de gesmolten, maar niet hete kokosolie de eieren en het citroensap toe. Roer tot een gelijkmatige massa. Schep het deeg in een met bakpapier beklede cakevorm. Bak in ca. 100 minuten mooi goudbruin. Let op, de baktijd kan per oven erg verschillen. De cake is gaar als een in de cake gestoken satéprikker schoon en droog uit het deeg komt. Laat goed afkoelen en haal dan pas uit het cakeblik. Heel veel kookplezier gewenst en eet smakelijk! Birgit Flüg www.kok-aan-huis.com www.vegetarischekok.nl Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site. |
Agenda
Zaterdag 5 april Ledendag met ALV, Studio K Amsterdam Zaterdag 7 juni, VegeQ, Centrum Djoj in Rotterdam Vrijdag 18 juli, Langste Vegetarische Tafel, Amsterdam |
FAQ: Waarom heeft het restaurant waar ik altijd lekker vegetarisch eet niet het keurmerk Gastvrij voor Vegetariërs?
Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. De meest voor de hand liggende reden is dat we niet weten dat dit restaurant zo lekker vegetarisch kookt. Tips zijn daarom altijd welkom via info@vegetariers.nl. Er kunnen ook andere redenen zijn waarom een restaurant geen keurmerkhouder is, zo moet het restaurant om het keurmerk te krijgen aan bepaalde voorwaarden voldoen, een contract tekenen en zijn er kosten verbonden aan deelname. Help reataurants daarom over de drempel door ze te vertellen dat je het fijn zou vinden dat ze het keurmerk zouden hebben. Kijk voor mee informatie over het keurmerk en alle horeca op de site. Alle keurmerkhouders zijn ook te vinden in onze webapp, die geschikt is voor alle smartphones en tablets.
Contact
Vegetariërsbond Minahassastraat 1 1094 RS Amsterdam T: 020-3300044 E: info@vegetariers.nl W: www.vegetariers.nl Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen. ![]() |
|