Nieuwsbrief Maart 2015

Nieuwsbrief

Floris' weblog: Eindelijk elitair vegetarisch

Eindelijk was het dan zover: in Brussel werd eind februari het Europese project ‘Vegucation’ voor vegetarisch koksonderwijs gelanceerd. Speciaal voor de presentatie kookten Vlaamse sterrenkoks diverse gerechten die in het lesmateriaal beschreven staan. Het aanwezige publiek, vooral docenten en onderwijsmanagers, waren bij iedere gang weer verbaasd over de onbekende smaken die ze voorgeschoteld kregen. Nee, dat dit kon wisten ze niet. De Belgische pers was enthousiast over het project, maar, zo werd een aantal maal opgemerkt, dat vegetarische eten was wel wat elitair. 

Lees de hele blog 'Eindelijk elitair vegetarisch'


Fonkelnieuw: Veggie Chef of the Future Event

Jonge chef-koks worden klaargestoomd voor vega-toekomst
Maandag 18 mei vindt in het Zuid-Hollandse Honselerdijk een Nederlandse primeur plaats. Het kenniscentrum voor de glastuinbouw ‘Tomatoworld’ is dan een dag lang het toneel van ons nieuwe ‘Veggie Chef of the Future’ evenement. Op deze dag zullen tientallen jonge chef-koks geïnspireerd worden door topchefs met een uitstekende staat van dienst in de vegetarische keuken (zoals Jonathan Karpathios en Chris Naylor), gerenommeerde trainers en productspecialisten. Met een gestaag groeiend aantal Nederlanders dat vaker vleesloos wil eten, zal de vraag naar smakelijke vegetarische menu’s in restaurants immers ook toenemen. De Chef-kok van de toekomst  moet hier goed voorbereid op in kunnen spelen. Goed en lekker vegetarisch kunnen koken is voor hen dus een must!
Tip daarom ook chef-koks in jouw omgeving. Je geniet straks zelf ook mee van zijn verbeterde vaardigheden

Lees meer

Zaterdag 28 maart Ledendag

Kom ook naar onze gezellige ledendag (met de Algemene Ledenvergadering) met een afwisselend programma. Dit jaar is de ledendag op zaterdag 28 maart. Deze vindt plaats in het Mirror Centre in Amsterdam. Ook dit jaar kunnen leden meedenken over waar we het komend jaar mee aan de slag gaan en hoe we onze activiteiten en campagnes invulling gaan geven.

Lees meer


Vegetarische tips voor beginners en gevorderde

Wij helpen graag iedereen om van de geheimen van de vegetarische keuken te proeven. Want hoe krijg je tofu nou lekker? Wat is seitan? Is de maaltijdopbouw bij vleesloos eten anders? En welke peulvruchten of noten moet je nou kiezen bij je vegetarische maaltijd? Deze en andere vragen beantwoorden we in ons deel kooktips op de website. Daarnaast vind je regelmatig tips, trucs en infographics op onze Facebook en Twitter.


Lees meer

Smaaktour binnenkort van start

De manier om mensen enthousiast te krijgen over vegetarisch eten is om ze te laten proeven van lekkere vegetarische gerechten en producten. Dit is precies wat we gaan doen tijdens onze smaaktour. We willen dit jaar op diverse evenementen zoveel mogelijk mensen laten proeven van lekker vegetarisch eten. De eerste twee evenementen waar de smaaktour zal neerstrijken zijn de Libelle zomerweek (maandag 18 tot en met zondag 24 mei in Almere) en de Puur Fair (zaterdag 30 en zondag 31 mei in Haarlemmermeer). Kom gerust bij ons langs en kom proeven of help ons mee en meld je aan als vrijwilliger.

Word actief: Medewerkers gezocht!

Vrijwilligerscoördinator Evenemententeam (onbetaald)

Wil jij meewerken aan evenementen om vegetarisch eten te promoten? Voortbouwen op succesvolle evenementen die al een aantal jaar worden georganiseerd? Werkervaring opdoen met het werken in de non-profitsector, het organiseren van evenementen of werken met vrijwilligers? Of wil je gewoon onderdeel uit maken van een beweging die ervoor zorgt dat er steeds meer vegetarisch wordt gegeten? Wordt dan een vrijwilligerscoördinator in het projectteam Evenementen.

Lees meer

Coördinator Promotieteam (onbetaald)

De Vegetariërsbond promoot vegetarisch eten door te laten zien hoe lekker dat kan zijn. Dit doen we onder andere door eigen activiteiten te organiseren, maar ook door actief te zijn op festivals en beurzen. Vorig jaar zijn we hiermee begonnen, maar we willen dit verder uitbreiden. De huidige coördinator promotieteam stopt in februari en we zijn op zoek naar een vervanger. Ben jij degene die die dit voor ons verder op de rails wil zetten?

Lees meer

Recept: Hummus van pompoen en rijstschotel met paksoi en noten

Het voorjaar staat voor de deur, maar het zal nog even duren voordat we de eerste groene blaadjes kunnen plukken – ze zijn er al wel – maar nog niet echt om er een recept over te schrijven. Dus: vandaag een lekkere spread voor op brood, voor als je eens een keer wat anders wilt dan kaas of notenboters. Zelf eet ik, behalve op verjaardagsfeesten – nooit zoet en dan is het leuk om toch wat variatie te hebben. Bovendien draagt deze spread eraan bij dat ik ruim in mijn dagelijkse behoefte aan groente voorzie. Groenten zijn gezond! En peulvruchten ook!

Ah, het thema gezondheid: wist je dat je altijd ongebrande noten zou moeten kiezen?
Bij gebrande noten zijn alle gezonde vetten veranderd in geoxideerd vet en dat is alles behalve gezond. Dus: in het volgende recept ongebrande noten kiezen als je je lijf een plezier wilt doen.

Als tweede recept een rijstschotel (met ongebrande noten dus) waarvan je op het eerste gerecht denkt: hmm wat moet ik ermee. Zou dat lekker zijn? Ik beloof je dat je verrast zult zijn en geef toe: Chinese kool en paksoi zijn toch wel een beetje ondergeschoven kindjes in de keuken. Nou daar komt met dit gerecht verandering in!
Volgens mij een blijvertje in je keukenrepertoire – ga lekker los!

P.S. op mijn vegetarische kookcursus in Groningen zijn nog enkele plaatsen vrij in de dinsdaggroep.
Meer info op de website.

Pompoenhummus

 • 500 g pompoen
 • 400 g gare kikkererwten
 • 1 teen knoflook
 • zout/peper
 • 1 el komijn
 • 2 el citroensap
 • 80 ml olijfolie
 • extra olijfolie
 • beetje peterselie

Oven voorverwarmen op 200 graden Celsius.
Pompoen wassen en in parten snijden, zaadjes verwijderen.
Snijd de knoflook fijn en pureer samen met de komijn en zout/peper naar smaak.
Een bakblik met bakpapier bekleden en er de pompoen in een enkele laag op leggen.
De olie over de pompoen gieten en even goed husselen zodat de pompoen goed met de kruidige olie is bedekt. Bak zo’n 30-40 minuten tot de pompoen gaar is.
Laat een beetje afkoelen.
Pureer de pompoen met de kikkererwten (in porties) in een blender, keukenmachine of staafmixer.
Voeg – terwijl de machine draait - zo veel olie toe als nodig is voor een smeuïge spread.
Breng op smaak met citroensap, peper, zout en misschien nog wat extra komijn.
Garneer met fijngehakte peterselie

Notenrijst met kruidige paksoi

 • 150 g padanrijst
 • 150 g gemengde noten
 • 75 g  abrikozen
 • 1 teen knoflook
 • 1 rode paprika
 • 2 struik paksoi – of 1 struik Chinese kool
 • Handje verse peterselie 

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de abrikozen in stukjes, en hak de knoflook. Snijd de paprika in blokjes.
Maak de paksoi of Chinese kool schoon en snijd in reepjes.
Verhit de olie in de wok of hapjespan en laat knoflook en paprika 2 minuten bakken.
Voeg paksoi of Chinese kool toe en roerbak 4 minuten.

Schep de noten door de rijst. Serveer als hussel of houd beide gerechten apart. Garneer met fijngesneden peterselie.

Eet smakelijk!
Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.
Agenda
Zaterdag 28 maart Ledendag, Mirror Centre Amsterdam
 
FAQ: Hoe kom ik als vegetariër aan genoeg ijzer?

Met deze adviezen krijg je als vegetariër voldoende ijzer binnen:

- Eet voldoende ijzerrijke producten als volkorenbrood, volkorenpasta, noten, gedroogd fruit (rozijnen, abrikozen, appel, tutti frutti) en peulvruchten, zoals bruine bonen en linzen .
- Neem bij elke maaltijd groenten of fruitsoorten die rijk zijn aan vitamine C, want dan neemt het lichaam ijzer gemakkelijker op. Bij het ontbijt kun je denken aan een glas sinaasappelsap, bij de lunch een stuk fruit en bij het avondeten zit over het algemeen voldoende groente.
- Als je vleesvervangers eet, kies dan bij voorkeur vleesvervangers die ijzer bevatten.

Lees meer
 
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter