Vanaf deze maand beginnen we de nieuwsbrief met kooktips. Dit keer hebben we het over peulvruchten (bonen, erwten, linzen).
Qua bereiding zijn peulvruchten vaak uitwisselbaar, dus vervang de ene peulvrucht eens voor de andere.
Bereidingstijd
Hoelang je peulvruchten kookt is afhankelijk van in wat voor gerecht je ze gebruikt:
-
Voor salades, roerbakgerechten en vullingen kook je ze beetgaar. De peulvruchten blijven dan heel en los van elkaar.
-
Als je romige peulvruchten wilt voor in een stoofgerecht of om er puree van te maken dan kook je de peulvruchten langer gaar.
-
Je kunt ervoor kiezen om de bonen zelf te weken en te koken. Dit kost echter veel tijd (minstens een paar uur). Je kan daarom er ook voor kiezen om de bonen in blik of pot te kopen. Dat scheelt een hoop tijd.
Kijk voor meer peulvruchtentips op onze site
De Groene Meisjes hebben de verkiezing Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2015 gewonnen. Het boek De Groene Meisjes geschreven door de groene meisjes Merel Wildschut en Jamie van Zijl kreeg in een publieksstemming een spannende finale net iets meer stemmen dan Veggie burger, balletjes en broodbeleg en Grow - Eat – Share. Het kookboek kreeg de meeste van de kleine 3.000 stemmen en volgt De Vegarevolutie op als Lekkerste Vegetarische Kookboek. De verkiezing werd georganiseerd door de Vegetariërsbond om te laten zien dat lekker vegetarisch koken makkelijker is dan je denkt. Met maar liefst 16 genomineerde kookboeken heeft 2015 een ruime keuze aan inspiratiebronnen voor smakelijke vegetarische gerechten.
Lees meer
Wil jij De Groene Meisjes ook hebben? Word dan nu donateur en je krijgt het boek als welkomstgeschenk bij je donateurschap! Je helpt ons dan ook nog eens mee om meer mensen te laten proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Een lekkere en gezonde vegetarische maaltijd is in een zorginstelling niet vanzelfsprekend. Zeker, er zijn instellingen die een prima vegetarisch aanbod hebben. Het verschil tussen instellingen is echter erg groot. Je moet als patiënt maar geluk hebben. Volgens de officiële richtlijnen voor verzorgingstehuizen is vegetarische voeding een luxe waar je zelf extra voor moet betalen. Nederland geeft per jaar 90 miljard euro uit aan gezondheidszorg. Vegetarische voeding is niet alleen gezonder, diervriendelijker en beter voor het milieu, maar ook goedkoper. Het is onbegrijpelijk dat een voedingswijze die zoveel voordelen biedt vaak zo weinig aandacht krijgt. Dat kan een stuk beter.
Teken de petitie gericht aan het College van Zorgverzekeraars en de Minister van Volksgezondheid op www.vegetariers.nl/zorgpetitie
Nieuwe Lekker.Vegetarisch verwenbox is uit
Hij is uit. De tweede Lekker.Vegetarisch Verwenbox. Deze box is gevuld met hoogwaardige kook- en verwenproducten van: Provamel, Kumar’s, De Traay, Arctic Blue, Yogi Tea, Leev en Thermen Bussloo. De totale waarde van de box is €50, maar jij krijgt hem voor slechts €9,95. Ben je donateur of lid van de Vegetariërsbond dan verwen je jezelf voor slechts 5 euro. Bestel hem nu.
Een VERWENBOX helemaal speciaal voor jou samengesteld als je:
-
van lekker vegetarisch eten houdt en
-
oog hebt voor de kwaliteit van de ingrediënten
-
lijf en leden graag een gezonde ‘boost’ geeft
-
open staat voor inspirerende producten
-
kiest voor een bewuste levensstijl
-
blij wordt van een pakket met flinke feel good factor
-
er van houdt om verrast te worden…
De Lekker.Vegetarisch Verwenbox bestel je snel en makkelijk via onze site en wordt binnen twee weken bezorgd. Bestellen kan via https://www.vegetariers.nl/lekker/vegaverwenbox.
Word nu donateur en je kunt kiezen om een jaar lang (dus 4x) de vegaverwenbox gratis te krijgen. Daarna betaal je als donateurs slechts 5 euro per box. Naast de verwenbox krijg je ook:
-
Gratis! 4 x per jaar tijdschrift Lekker.Vegetarisch t.w.v. bijna 16,- euro
-
Gratis! 10 % korting op restaurants
-
Gratis! Persoonlijk dieetconsult
Leuke en Lekkere Vega-activiteiten
Er komen een aantal leuke activiteiten aan, vaak met korting voor onze leden en donateurs:
Wil jij weten hoe je gezond vegetarisch eet? Ben jij benieuwd of je alle voedingsstoffen binnenkrijgt? Kom naar de workshop Gezond Vegetarisch. Tijdens deze workshop zal onze voedingskundige Sytske de Waart vertellen hoe je gezond vegetarisch eet. Aan de hand van jouw voedingspatroon krijg je advies en ga je praktisch aan de slag met hoe je nog gezonder eet. Leden en donateurs betalen slechts €25 (anderen €35).
Lees meer
In 2016 organiseert Vegenement in samenwerking met ons en Vegadates een zestal single events in Centrum Djoj Rotterdam. De eerste van deze events is op zaterdag 30 april. Ontmoet andere vegetariërs onder het genot van een hapje en een drankje. Als lid/donateur van de Vegetariërsbond krijg je 5 euro korting!
Lees meer
Vind je de recepten uit de nieuwsbrief lekker? Volg dan een workshop bij de schrijver van deze recepten! Wil je vaardiger worden in het koken van gezonde recepten zonder rommel, neem dan deel aan Birgit Flüg's vegetarische kookcursus: 5 avonden in Groningen: http://www.kok-aan-huis.com/kookcursus.html
Snoepen, bijna iedereen doet het wel eens. Maar wat nou als je zuur wilt kijken van dat snoepen. Dan bekijk je onze productranking van zuur snoep, want je wil natuurlijk niet dubbel zuur worden omdat je snoepje niet vegetarisch blijkt.
Bekijk de ranking
Nieuwe Gastvrij restaurants
Bij restaurants met het predicaat ‘Gastvrij voor Vegetariërs’ weet je dat er altijd voldoende keus is als je vegetarisch wilt eten. We verwelkomen deze maand weer een nieuwe keurmerkhouder:
-
Groentje Catering, Dwingeloo, 100% vegetarisch en ledenpaskorting
Alle keurmerkhouders vind je op onze site.
De Gastvrij voor Vegetariërsapp is nu gratis te downloaden via de Play store (Android).
Gemiddeld 4-8 uur per week, rond activiteiten meer
(per direct voor minstens een half jaar)
De Vegetariërsbond promoot vegetarisch eten door te laten zien hoe lekker dat kan zijn. Dit doen we onder andere door eigen activiteiten te organiseren, maar ook door actief te zijn op festivals en beurzen. Voor beide activiteiten hebben we een groeiend aantal vrijwilligers nodig. Daarom zijn we ter ondersteuning van onze huidige vrijwilligerscoördinator op zoek naar een extra vrijwilligerscoördinator.
Bekijk de vacature
Maak onze smaakquiz en leer op een luchtige manier na te denken over hoe je lekker, gezond en bewust vegetarisch eet. Met de quiz maak je kans op 1 van de 3 Lekker.Vegetarisch Vegaverwenboxen die we per kwartaal verloten Als lid/donateur maak je extra kans, want naast de 3 verwenboxen verloten we een extra box onder de leden en donateurs. Vind je de quiz moeilijk? Kijk gerust rond op de site en je zult een aantal antwoorden makkelijk terugvinden.
Maak de quiz
Recept: Bonenburger pitabroodjes apple chutney
Ik ben tegen industrieel vervaardigde vleesvervangers omdat ze zoveel rommel bevatten, geen vitaliteit hebben.
Ik ga voor voeding en geen vulling! Onderstaand een heerlijke combinatie voor wie op zoek is naar gezonde eiwitten met een zekere beet (De recepten combi zou zo in een BurgerBar opgenomen kunnen worden).
Wil je vaardiger worden in het koken van gezonde recepten zonder rommel, neem dan deel aan mijn vegetarische kookcursus: 5 avonden in Groningen: http://www.kok-aan-huis.com/kookcursus.html
Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen!
Bonenburger
-
240 g kikkererwten, gaar
-
2 ui
-
2 teen knoflook
-
1 ei
-
8 zongedr. tomaat
-
1 cm gemberwortel
-
½ Spaanse peper
-
3 el havermout
-
1 tl zout
-
4 el kokosolie
-
evt. sesamzaadjes ter garnering
Pel knoflook en ui en snijd ze wat fijner.
Snijd de zongedroogde tomaten ook wat kleiner. Schil en rasp de gember. Doe alle ingrediënten behalve de kokosolie in een keukenmachine en maal fijn.
Doe een stuk folie op een grote snijplank.
Vorm met natte handen burgers van de massa. Bestrooi de burgers aan beide kanten met sesamzaadjes . Laat 10 minuten op een koele plaats opstijven.
Verhit een eetlepel kokosolie op een matig vuur en bak de burgers per kant in ca. vijf minuutjes per kant goudbruin. Let op dat het vuur niet te hoog staat.
Pitabroodjes
-
450 g bloem
-
1 tl zout
-
½ tl suiker
-
7 g gedroogde gist
-
300 ml water, of zoveel als nodig is
Doe bloem suiker, gist en zout in en kom en hussel even. Maak in het midden een kuiltje en giet hier ca. driekwart van het lauwe water in. Kneed circa 10 minuten tot een zacht en elastisch deeg ontstaat.
Vet een kom in en laat het deeg hierin 1 – 1,5 uur rijzen. Sla of druk de lucht uit het gerezen deeg en kneed opnieuw.
Rol het deeg uit tot een ca. 5 mm dikke lap en steek hier met een glas of kom rondjes uit .
Plaats de pitabroodjes op bakpapier en laat ze op het aanrecht onder huishoudfolie opnieuw rijzen.
Verwarm de oven voor tot op 230°C/gasstand 9. Verwarm ook de bakplaten (liever geen roosters).
Schuif de pitabroodjes (samen met iemand anders lukt dat het beste) met het bakpapier op de hete bakplaten en bak de broodjes in 8-10 minuten bol. Dit lukt alleen bij grote hitte.
Uit de oven nemen, op een rooster leggen en laten afkoelen. Warm serveren of bij later gebruik onder de grill opnieuw opwarmen. De broodjes kunt u het best op de dag van de bereiding eten, maar ingepakt in folie zijn ze 1-2 dagen houdbaar.
De broodjes kunnen ook goed ingevroren worden.
Apple Chutney met gember
-
500 g uien
-
1 kg appels
-
100 g rozijnen
-
30 g gember, vers
-
5 g gemberpoeder
-
10 g koekkruiden
-
400 g bruine suiker
-
400 g azijn
-
5 g zout
-
3 g peper
Schil de uien en snijd ze in dunne ringen. Schil de appels en snijd ze in grove blokjes. Rasp de verse gember. Doe alles in een pan met dikke bodem en breng langzaam aan de kook. Laat zachtjes sudderen. Roer regelmatig. Laat de chutney indikken tot vladikte (doop een houten lepel in de chutney). Trek aan de achterkant een lijn met je vinger. Als ‘het straatje’ weer dichtvloeit is de chutney nog niet klaar. Als het straatje open blijft, kun je de pan van het vuur nemen en de chutney in schone potten vullen. Laat tenminste 2 weken op smaak komen. Ca. 2 jaar houdbaar. (Je kunt de chutney ook direct eten hoor, maar de smaakontwikkeling is het beste na een bepaalde rijptijd – net als bij wijn)
Eet smakelijk!
Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com
Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site. |
Agenda
Vrijdag 15 juli Langste Vegetarische Tafel (ovb)
|