Nieuwsbrief Mei 2014

Nieuwsbrief

Floris' weblog: Decadent vegetarisch?

Als het goed gaat komt ook de kritiek los. Veganisme is in Duitsland ‘booming’, dus laten de critici nu ook van zich horen. ‘Veganisme is moralistisch totalitarisme’ schrijft filosoof Alexander Grau.  Het zou decadent zijn. Duizenden jaren waren de mensen blij als ze überhaupt iets te eten hadden en voor een deel van de wereldbevolking geldt dit nog steeds.

Lees de hele blog ‘Decadent vegetarisch?'


Nationale VegeQdag

Op zaterdag 7 juni is het Nationale VegeQdag. Op deze dag staat het vleesloos barbecueën centraal. Hiermee laten we zien dat barbecueën zonder vlees en vis heel goed mogelijk is. Sterker nog: het is heel erg lekker!

Doe mee

Kom 7 juni naar één van de georganiseerde VegeQ's of organiseer zelf een VegeQ. Dat kan voor een grote groep of gewoon in je eigen achtertuin. Als je een openbare VegeQ organiseert, laat het ons dan weten dan zetten we hem in de agenda.

Lees meer op www.vegeq.nl

VegeQ Rotterdam

Loop jij al warm voor de VegeQ waar het ooit mee begon? Over een paar weken gaat het gebeuren: dé vegetarische barbecue van Nederland en jíj kan erbij zijn. Heb je je nog niet opgegeven? Dat kan nog steeds, maar wacht niet te lang, want vol is vol! Naast lekker barbecueën is er nog veel meer om van te proeven. Letterlijk op de proeverijmarkt. En ook figuurlijk van een dansworkshop, waar je in 45 minuten niet alleen fit maar ook lekker hongerig van wordt.

Lees meer

Langer dan ooit: Langste Vegetarische Tafel

18 juli zal de Langste Vegetarische Tafel langer zijn dan ooit tevoren, wel 440 meter! En daarmee zijn de boodschappen voor dit smakelijke evenement ook zwaarder dan ooit. Wat dachten jullie van
150 kilo bieten, 25 liter olijfolie en 10 kilo knoflook? En dit zijn nog maar 3 van de 29 ingrediënten waar chef-kok Erik Wildschut (Vekologisch) samen met vele vrijwilligers een heerlijke maaltijd van gaat bereiden. Dat wordt smullen!

Lees meer

Sponsor een tafel

Heb jij er al aan gedacht om een tafel te sponsoren? Dit is dé manier om ons op een eenvoudige wijze te helpen de kosten te dekken en vegetarisch eten te promoten. Voor €25 krijgt je een naamsvermelding en je mag de tafel een motto, een citaat, een thema of een naam geven. Welke boodschap wil jij onze gasten meegeven?

Lees meer


HQ Blog: Lekkere foto's

Met een team van 20 (betaalde en onbetaalde) medewerkers krijgen we steeds meer voor elkaar. Evenementen, nieuwe themasites, de administratie, keurmerken, rankings en nog veel meer. Wat we nog niet voor elkaar kregen is het maken van zeer smakelijke foto’s en dat is toch wel belangrijk als je het over lekker vegetarisch eten hebt. Daarom hebben we met een groep medewerkers afgelopen woensdag een workshop voedingsfotografie gevolgd bij ZTRDG.

Lees de blog "Lekkere foto's

Gezocht: Vrijwilligers VegeQ en Langste Tafel 2014


De maanden juni en juli zullen voor de Vegetariërsbond in het teken staan van de VegeQ en de Langste Vegetarische Tafel.
Dit jaar hopen we op vrijdagavond 18 juli 2014 minstens 1500 mensen aan onze tafel te verwelkomen en te laten genieten van heerlijk Hongaars vegetarisch eten.

De meeste voorbereidingen zijn getroffen om er weer een geweldige avond van te maken op het Museumplein in Amsterdam.

Op zaterdag 7 juni zal de VegeQ weer in Rotterdam (Centrum Djoj) plaatsvinden. De sponsors zijn benaderd en we kijken weer uit naar een gezellig dag.
Om deze beide dagen (en de voorbereidingsdagen) tot een succes te maken zoeken we nog enthousiaste vrijwilligers!

Vind jij het leuk om je in te zetten in een gezellig team en zo van dit evenement een succes te maken?

Hieronder vind je meer informatie over de hulp die goed kunnen gebruiken.

Langste Vegetarische Tafel

Keukenprinsen en -prinsessen (ook op 16 en 17 juli)
Opbouwers en opruimers
Opscheppers


VegeQ

Vrijwilligers voor 6 en 7 juni

Viva Las Vega’s Food Festival

Op zondag 29 juni vindt in Amsterdam het vierde Viva Las Vega’s Food
Festival plaats. De Vegetariërsbond is mediapartner van dit grootste
vegetarische festival in Nederland. Tijdens het festival kunnen vega’s,
(beginnende) flexitariërs en andere geïnteresseerden genieten van lekker
eten, workshops, muziek, films en meer. Op de gezellige buitenmarkt is
er volop gelegenheid om van alles te proeven, zoals rauwe chocolade,
plantaardige kaas, curry’s en burgers.

Ook voor kinderen zijn er diverse dingen te doen. Na drie succesvolle edities is het Viva Las Vega’s Food Festival verhuisd naar een nieuwe locatie: Oldschool, een oud schoolgebouw aan de Gaasterlandstraat 5 in Amsterdam Zuid (op loopafstand van station RAI).

De toegang van het festival is gratis, maar je kunt tegen betaling allerlei
leuke activiteiten volgen, zoals workshops (vanaf 10.00 tot 21.30 uur). Ook
voor het speciale Sunny Veg Diner moet je een ticket kopen.


Lees meer

Vacatures

Eventmanager Veggie Chef of the Future Event

Wil jij er voor zorgen dat rond de 100 jonge koks hun vegetarische kookkunsten verbeteren en daarmee zorgen dat vegetarisch eten in restaurants lekkerder wordt? Wil jij deze jonge professionals tijdens een evenement helpen inspireren om vaker voor groentes te kiezen? Werkervaring opdoen met het werken in de non-profitsector, het organiseren van evenementen en scholen van chefs? Of wil je gewoon onderdeel uit maken van een beweging die ervoor zorgt dat er steeds meer vegetarisch wordt gegeten? Word dan Eventmanager Veggie Chef of the Future Event.

Lees meer

Coördinator Promotieteam

De Vegetariërsbond promoot vegetarisch eten door te laten zien hoe lekker dat kan zijn. Dit doen we onder andere door eigen activiteiten te organiseren, maar ook door actief te zijn op festivals en beurzen. Op dit moment doen we dat nog sporadisch, echter in de toekomst willen we dit actiever gaan doen. Ben jij degene die die dit voor ons beter op de rails wil zetten?

Lees meer

Medewerker administatie

Voor de ondesteuning van onze activiteiten en werkzaamheden zijn we op zoek naar een medewerker administratie. Het werk is voor het grootste deel administratief en voor een kleiner deel ondersteuning van de verschillende activiteiten.

Lees meer

Recepten voor tijdens de Nationale VegeQdag

Vandaag 3 recepten voor gerechten bij de barbecue.

BBQ saus

 • 240 gr ketchup
 • 60 ml Water
 • 60 m azijn
 • 60 gr bruine suiker
 • 3 el olijfolie
 • 2 el paprikapoeder
 • 1 el chilipoeder
 • 2 teen knoflook
 • 1 tl cayennepeper

Verhit de olie in een pan. Snijd de knoflook fijn en fruit in de olie. Voeg de overige ingrediënten toe en zet het vuur laag. Laat ongeveer 15 minuten zachtjes sudderen tot het mengsel voldoende is ingedikt tot een mooie saus.

Courgetterolletjes, gevuld

 • 4 courgettes
 • olie
 • 250 g ricotta
 • ½ citroen
 • zout en peper
 • handje basilicumblaadjes
 • 50 g pijnboompitten
 • balsamico

Schaaf de courgettes overlangs met een dunschiller of mandoline. Leg deze courgettereepjes op een met bakpapier bekleed bakblik en bestrijk met olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Zet even weg.
Meng de ricotta met het citroensap, de olie en breng op smaak met zout en peper. Schep er de fijngescheurde  basilicumblaadjes en de geroosterde pijnboompitten door. Leg een kleine theelepel ricottamengsel aan een kant van de courgettereep en rol op. Herhaal tot de vulling op is. Schik de courgetterolletjes op een bord en maal er zwarte peper over. Werk af met wat druppels balsamico en olijfolie.

Salade van gemarineerde, geroosterde paprika’s

 • 4 el olijfolie
 • 4 el (witte wijn)azijn
 • 4 tl paprikapoeder
 • 2 tl vloei.honing
 • 100 g feta
 • 2 rode paprika
 • 2 gele paprika
 • 2 groene paprika
 • Zout en peper

Grill voorverwarmen op hoogste stand.
In kom olie, azijn, paprikapoeder, honing, zout en peper tot dressing roeren.
Paprika onder hete grill ca. 15 minuten verhitten tot schil zwartgeblakerd is. Af en toe draaien. Paprika op schaal leggen en ca. 10 minuten afgedekt laten staan.
Met scherp mesje schil van de paprika trekken. Paprika halveren, zaadjes verwijderen en in lengte in ca. 1,5 cm brede repen snijden. Paprika door dressing scheppen en ca. 1 uur laten staan.
Paprika met dressing op platte schaal scheppen. Feta er boven verkruimelen en smullen maar!

Heel veel kookplezier gewenst en eet smakelijk!

Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com
www.vegetarischekok.nl

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.
Agenda
Zaterdag 7 juni, VegeQ, Centrum Djoj in Rotterdam
Vrijdag 18 juli, Langste Vegetarische Tafel, Amsterdam
Zaterdag 4 en Zondag 5 oktober, Veggie Fair, De Olmenhorst Lisserbroek
Maandag 6 oktober tot en met zondag 12 oktober, De Vegetarische Restaurantweek
FAQ: Hoeveel eieren mag je per week eten

Het Voedingscentrum geeft aan dat voor vegetariërs geldt dat je iets meer eieren per week kunt gebruiken dan vleeseters: voor volwassenen 4 tot 5 stuks per week. Daarnaast is het belangrijk om gevarieerd te eten, naast eieren dus ook andere eiwitrijke voedingsmiddelen. Zie voor tips onze website.
 
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter