Nieuwsbrief Mei 2015

Nieuwsbrief

Lekkerste barbecue dit jaar in Amsterdam

De VegeQ is dit jaar in Amsterdam en het belooft weer een mooie en lekkere dag te worden. Op zaterdag 6 juni ben je welkom in, maar vooral ook rond de Maarten Luther Kerk. Hier zal in de tuin een gezellige en heerlijke barbecue plaats vinden. 

Met dank aan diverse sponsors kunnen we ook dit jaar weer genieten van allerlei lekkers voor op en bij de barbecue. Een groot deel van het eten zal plantaardig zijn, dus ook veganisten komen hier aan hun trekken. Op de proeverijmarkt staan een aantal van onze sponsors voor je klaar om je kennis te laten maken met hun producten. En natuurlijk kun je hier je vragen stellen, die je altijd al hebt willen stellen. Vanaf 15:00 uur zijn de gasten welkom. Na afloop staat er weer een goodiebag op je te wachten, zodat je thuis fijn na kunt genieten van deze smakelijke dag.

Meld je snel aan!

Nu extra lekker welkomstgeschenk: Vegatopia - Het kookboek

Ontvang Vegatopia - Het kookboek vol foto's, recepten en tips. Gratis voor jou als je je vandaag aansluit bij de Vegetariërsbond!
Steeds meer mensen ontdekken de geheimen van de vegetarische keuken. Wij nemen je graag mee op ontdekkingstocht. Want iedere dag dat je kiest voor vegetarisch eten, heeft dat positieve gevolgen voor het milieu, voor de dieren en voor je eigen gezondheid. Kies ook voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten en laat je inspireren door de Vegetariërsbond.

Word vandaag nog donateur en ontvang als dank voor je steun Vegatopia - Het kookboek! Naast originele gerechten, zoals een pastinaak tarte tatin, een bietenburger, bitterballen van rookkaas en een wilde tiramisu, vind je in dit boek ook gerechten die je snel en makkelijk maakt, zoals een risotto met lentegroenten, een zoete-aardappelcurry en een avocado-komkommersoep met pecannoten. Daarnaast bevat dit boek handige en lekkere tips, onder andere voor een geslaagde vegetarische barbecue, afwisselende lunches, of een bezoek aan de toko. 

Zorg jij dat er dit jaar weer een Langste Vegetarische Tafel komt?

De Langste Vegetarische Tafel is het evenement dat mensen kennis laat maken met hoe lekker vegetarisch eten wel niet kan zijn. Dit jaar willen we met een kleine 2.000 mensen dit laten zien op het Museumplein. We maken een heerlijk vegetarisch gerecht en met behulp van vele vrijwilligers zorgen we dat dit lekker op de borden van alle gasten terecht komt. Dankzij onze sponsor Tivall komen we al een heel eind, maar om het evenement weer te organiseren is jouw hulp hard nodig. Daarom willen we je vragen om het evenement te steunen en supporter te worden van dit evenement. Als supporter krijg je altijd iets leuks terug, zoals een gratis VIP plek tot een diner van de chef-kok van de Langste Vegetarische Tafel bij jou thuis! Dus word supporter, zorg dat er dit jaar weer een Langste Vegetarische Tafel komt en krijg ook nog zelf een leuk bedankje!

Word supporter

 


Scholingsevenement voor food professionals

Maandag 18 mei is het evenement voor iedere kok en food professional die beter vegetarisch wil leren koken: Het Veggie Chef of the Future evenement. Op deze dag zullen topchefs met een uitstekende staat van dienst in de vegetarische keuken (zoals Jonathan Karpathios en Chris Naylor), gerenommeerde trainers en productspecialisten van alles leren over vleesloos koken. Met een gestaag groeiend aantal Nederlanders dat vaker vleesloos wil eten, zal de vraag naar smakelijke vegetarische menu’s in restaurants immers ook toenemen. De Chef-kok van de toekomst moet hier goed voorbereid op in kunnen spelen. Goed en lekker vegetarisch kunnen koken is voor hen dus een must!
Tip daarom ook chef-koks in jouw omgeving. Je geniet straks zelf ook mee van zijn verbeterde vaardigheden

Lees meer

Voorlichters, opscheppers en keukenprins(essen) gezocht

De manier om mensen enthousiast te krijgen over vegetarisch eten is om ze te laten proeven van lekkere vegetarische gerechten en producten. Hiermee gaan we de komende tijd mee de boer op. Enerzijds doen we dit tijdens onze smaaktour. We willen dit jaar op diverse evenementen zoveel mogelijk mensen laten proeven van lekker vegetarisch eten. Het eerste evenement waar de smaaktour zal neerstrijken zijn de Libelle zomerweek (maandag 18 tot en met zondag 24 mei in Almere). Hierbij kunnen we jouw hulp goed gebruiken. Meld je dus snel aan als vrijwilliger.

Anderzijds doen we dit door het de eerder genoemde VegeQ en Langste Vegetarische Tafel op 6 juni en 12 juli. Ook bij deze evenement kunnen we je hulp goed gebruiken. Het gaat dan om 5 en 6 juni en om 8, 9 en 10 juli. Meld je dus snel aan als vrijwilliger.

Word actief: Medewerkers gezocht!

Medewerker administratie (onbetaald)

Ter ondersteuning van onze werkzaamheden om vegetarisch eten te promoten zijn we opzoek naar een administratief medewerker die ons ondersteunt bij de ledenadministratie. Het werk is voor het grootste deel administratief en voor een kleiner deel ondersteuning van de verschillende activiteiten.

Bekijk de vacature

Recept: Glutenvrije quiche zonder recept

Vandaag wil ik jullie graag een recept geven voor het maken van een glutenvrije quiche zonder recept. Een beetje verwarrend misschien, maar ik zal uitleggen wat ik bedoel en waarom ik dat een goed idee vind: een recept is maar een recept. Bijna niemand houdt zich aan een recept, maar een recept staat toch vaak aan de basis als we iets willen koken.
Een goede kok voelt/heeft de kennis en daarmee ook de vrijheid om op een bepaald recept naar eigen inzicht verder zijn/haar creativiteit tot uitdrukking te laten komen – en dan is er een nieuw recept gecreëerd, mits het resultaat lekker is en daarom ook de moeite om nog eens te maken.

Soms is het ook zo dat je wel zin hebt om iets te maken, maar dat je – net als je besloten hebt om de keuken in te duiken – je vaststelt dat je toch het ene of andere ingredient niet in je keukenkastje hebt staan. Wel, voor al deze gevallen is dus het onderstaande recept bedoelt. Er zijn wat  basis regels of gegevenheden die toch wel handig zijn om in je achterhoofd te houden.

Voor een springvorm van 24 of 26 cm doorsnee:

Glutenvrije quiche


Begin met het voorverwarmen van de oven op 180 graden Celsius of doe dit nadat je de deeg bereid hebt als je over een ‘snelle/moderne’ oven beschikt.
  • 150 g  melenmix (b.v. quinoa, haver, amandel, walnoot, rijst, kikkererwt, kokos, amarant, boekweit of wat je anders maar wilt verzinnen – kokosmeel max. 15% anders wordt de boel te droog)
  • 75 g boter
  • 1 ei
  • 1 el water
  • Snuf zout

Alles bij elkaar in een kom doen en goed roeren!
Dat is alles!
Wist je trouwens dat je heel eenvoudig zelf glutenvrij meel kunt maken door vlokken te nemen en deze in de blender tot stof (hihi, we noemen het natuurlijk nu ‘meel’) te malen.
Heel handig voor havervlokken, walnoten – andere noten die je misschien nog ergens in je voorraad vindt.

Een springvorm met bakpapier bekleden (hoeft niet, maar vind ik makkelijk, omdat dan de afwas naderhand zo lekker snel gaat) en het deeg erin drukken. Zelf zorg ik alleen maar voor een klein opstaand deegrandje. Een hoge rand brokkelt bij het snijden vaak snel af en dat vind ik persoonlijk niet mooi en ook niet lekker, zo’n droge hap zonder vulling. Overigens: ook bij een lage rand loopt de vulling niet uit de vorm (bij mij tenminste niet ;)

Vulling:

  • 2-3 eieren
  • 200 ml room, volle yoghurt (desnoods ook magere), kwark – wat je maar hebt
  • 300 g  groenten (ik nam: 3 stengels bleekselderij, wat paprika, wat zongedroogde tomaten, wat kappertjes en paar schijfjes gare wortel, broccoli en pastinaak…maakt niet uit wat)

Verdeel de groenten op de deegbodem. Roer de eieren met de zuivel glad, breng op smaak met zout, peper en wat Italiaanse keukenkruiden (b.v. tijm, majoraan, basilicum, oregano) - en ik houd altijd van een snufje komijn voor wat diepte en wat kurkuma voor de gezondheid en een mooie kleur van de quiche. Maar je kunt net zo goed ervoor kiezen om het eier/zuivelmengsel met wat kerriepoeder op smaak te brengen: doe waar je zin in hebt (maar breng - hoe dan ook - lekker op smaak!)
Zet ca. 35 minuten in de oven.
(De baktijd hangt of van de kracht en de warmteverdeling van en in je oven).
Verliest een oven veel temperatuur als je de deur opent en heeft hij niet zo veel power om snel weer op temperatuur te komen, dan duurt het bakken wat langer. Heb je een moderne super oven, dan is de baktijd wat korter.
Hoewel ik een bijna super oven heb, worden mijn quiches aan de voorkant eerder bruin dan achterin. Daarom draai ik mijn baksels halverwege de gaartijd altijd even om (niet onderste boven natuurlijk, maar voorkant naar achteren).

Ik wens jullie veel succes.

Laat maar weten wat je van zo’n recept uit de losse pols vindt – zou ik leuk vinden.

Bon appetite!
Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.
Agenda
Zaterdag 6 juni, VegeQ, Maarten Luther Kerk Amsterdam
Vrijdag 10 juli, Langste Vegetarische Tafel, Museumplein Amsterdam
 
FAQ: Wat is het verschil tussen een vegetariër en een veganist?

Per definitie eet een vegetariër geen producten van gedode dieren, dus geen vlees, geen vis, en ook geen producten zoals gelatine (van huid of beenderen) en kaas (met kalfsstremsel). Veel vegetariërs letten echter minder op vegetarische instinkers zoals gelatine en kaas. Mensen die geen vlees, maar wel vis eten, worden soms pescotariër of semi-vegetariërs genoemd. Mensen die gevogelte eten noemen zich ook soms vegetariër, maar de correcte term hiervooor is pollotariër. Mensen die geen vlees, vis en dierlijke producten (zoals zuivel, eieren en honing) eten en ook geen dierlijke producten, zoals leer en wol, gebruiken zijn "veganisten".

Lees meer
 
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter