Dierlijke bouillon kan makkelijk vervangen worden door een gezondere plantaardige bouillon.
Je kunt die zelf maken of een plantaardig bouillonblokje of -poeder gebruiken (bijvoorbeeld tuinkruiden) uit in de winkel.
In de Vegacademy leer je hoe je stap-voor-stap groentebouillon kunt maken, mét kooktips & -trics van de chef.
En een recept voor basisbouillon met zeewier vind je hier.
Om projecten als de 'Langste Vegetarische Tafel', de 'Smaaktour' en 'Recht op Vegetarisch in de Zorg' te kunnen blijven organiseren, kunnen we niet zonder de steun van jou! Donateurs zorgen ervoor dat we meer mensen kunnen helpen en verleiden om vaker vegetarisch te eten en zo dierenlevens en het milieu te sparen. Word nu donateur en krijg gratis een jaarabonnement op de Lekker.Vegetarisch Verwenbox.
Heb jij de zomer al in je bol? Wij wel en we gaan iets nieuws doen: picknicken! Heerlijk buiten onder de blauwe hemel op het groene gras samen genieten van vegetarisch lekkers. Alles wat jij hoeft mee te nemen is je goede humeur en een paar euro. Wij zorgen voor gevulde picknickkleedjes, die je voor een klein bedrag bij ons kunt kopen. Het picknickkleedje is na afloop je afvalzak, opgeruimd staat netjes. Wij hebben er zin in en jij kan erbij zijn!
Lees meer over de Vega-picknicks
Leuke en Lekkere Vega-activiteiten
In 2016 organiseert Vegenement in samenwerking met ons en Vegadates een zestal single events in Centrum Djoj Rotterdam. Het volgende Vega Single Event is zaterdag 28 mei. Ontmoet andere vegetariërs onder het genot van een hapje en een drankje. Als lid/donateur van de Vegetariërsbond krijg je 5 euro korting!
Voor meer informatie en inschrijven kun je terecht op de website van Vegenement
Kijk om je heen, veel van wat je buiten in het wild ziet groeien en bloeien is het proeven waard. Maar wat kun je plukken en veilig gebruiken en waar kun je beter aan voorbij gaan? Laurette van Slobbe is expert op het gebied van eetbare wilde planten en zij neemt je mee op ontdekkingsreis op het kleurrijke terrein van Hof van Twell.
Lees meer...
Zaterdag 18 en zondag 19 juni Vega-picknicks
Zie bericht hierboven
Vrijdag 15 juli gaat het weer gebeuren: het grootste en lekkerste evenement wat je maar kan bedenken, de Langste Vegetarische Tafel op het Museumplein te Amsterdam. Op Facebook hebben inmiddels al ruim 400 mensen laten weten dat ze zullen aanschuiven en velen nodigen familie, vrienden, buren en collega’s uit. Kortom, dit mag je niet missen!
Wanneer je zeker wil zijn van een plaats, meld je dan aan als VIP. Wil je ons helpen om de Langste Vegetarische Tafel wederom groots neer te zetten? Laat het ons weten, want wij kunnen alle vegahulp gebruiken.
Lees meer...
Al voor de zesde keer organiseerd Vegenement in opdracht van de Vegetariërsbond r de VegeQ. Dit jaar is The Budget Hotel the place to be. Als gast ben je welkom vanaf 15.00 uur (tijd kan nog iets aangepast worden). Zorg er wel voor dat je je vooraf inschrijft via het aanmeldformulier op de website van Vegenement. Uit ervaring is gebleken dat het animo groot is en eenmaal aangemeld en betaald ben je zeker van een plek.
Lees meer...
Een lekkere en gezonde vegetarische maaltijd is in een zorginstelling niet vanzelfsprekend. Vegetarische voeding is niet alleen gezonder, diervriendelijker en beter voor het milieu, maar ook goedkoper. Het is onbegrijpelijk dat een voedingswijze die zoveel voordelen biedt vaak zo weinig aandacht krijgt. Dat kan een stuk beter.
Teken de petitie gericht aan het College van Zorgverzekeraars en de Minister van Volksgezondheid op www.vegetariers.nl/zorgpetitie
Smaaktour van Keukenhof tot PuurFair
Tijdens onze Smaaktour laten we mensen proeven hoe lekker vegetarisch kan zijn. Na de kick-off begin maart op VeggieWord, stonden we half april op de Streekmarkt in Lisse. In de sfeervolle tuin van Kasteel Keukenhof lieten we honderden mensen kennis maken met vegetarisch eten door ze een hapje chili sin carne te laten proeven en informatie over vegetarisch eten mee te geven.
Eén van de volgende stops is in ieder geval de PuurFair in Amsterdam. Op zondag 18 september brengen we in de Westergasfabriek niet alleen de lekkere, maar ook de duurzame kant van vegetarisch eten onder de aandacht. Ben je geïnteresseerd in duurzaam en lekker, kom dan op 18 september gezellig langs om een hapje te proeven en onze verrassende lezing te volgen.
Zijn er markten die we niet mogen missen met de Smaaktour? Laat het weten door onze coördinator Nicoll te mailen via vrijwilligers@vegetariers.nl
Nieuwe Gastvrij restaurants
Bij restaurants met het ‘Gastvrij voor Vegetariërs’ keurmerk, weet je dat er altijd voldoende keus is als je vegetarisch wilt eten. We verwelkomen deze maand weer twee nieuwe keurmerkhouders.
-
Khop Khun Thai Cuisine, Alphen aan den Rijn
-
Two Ladies Like Lunch, Middelburg
Alle keurmerkhouders vind je op onze site.
De Gastvrij voor Vegetariërsapp is nu gratis te downloaden via de Play store (Android).
Gemiddeld 4-8 uur per week, rond activiteiten meer
(per direct voor minstens een half jaar)
De Vegetariërsbond promoot vegetarisch eten door te laten zien hoe lekker dat kan zijn. Dit doen we onder andere door eigen activiteiten te organiseren, maar ook door actief te zijn op festivals en beurzen. Voor beide activiteiten hebben we een groeiend aantal vrijwilligers nodig. Daarom zijn we ter ondersteuning van onze huidige coördinator Smaaktour op zoek naar een extra Co-coördinator Smaaktour.
Bekijk de vacature
gemiddeld 8 uur per week, vlak voor en tijdens het evenement kan dit oplopen tot 16-32 uur p/w
(per direct tot begin september 2016)
Wil jij meewerken aan evenementen om vegetarisch eten te promoten? Voortbouwen op succesvolle evenementen die al een aantal jaar worden georganiseerd, maar ook nieuwe evenementen verder vorm geven? Werkervaring opdoen met het werken in de non-profitsector, het organiseren van evenementen of werken met vrijwilligers? Of wil je gewoon onderdeel uit maken van een beweging die ervoor zorgt dat er steeds meer vegetarisch wordt gegeten? Word dan Uitvoerend Coördinator Evenementen bij het Evenemententeam
Bekijk de vacature
(8 uur per week)
De Vegetariërsbond werkt met ruim 20 betaalde en onbetaalde medewerkers in een klein kantoor met daarin ook een groot deel van de voorraad en het promotiemateriaal. Veel medewerkers zijn maximaal een dag per week op kantoor. Om alles rond het kantoor in goede banen te leiden zijn we opzoek naar een Office Manager (onbetaald) die zich bezig houdt met voorraadbeheer, facilitaire zaken en specifiek de Verwenbox.
Bekijk de vacature
Recept: Asperges met Hollandaise
Jaaaah, ze zijn er weer: Asperges van Nederlandse bodem!
Nu nog een beetje duur, maar met deze temperaturen zal de prijs al gauw zakken.
Het asperge seizoen loopt tot 21 juni – een reden temeer om ze nu regelmatig op het menu te zetten. En dan te bedenken dat ze ook heel gezond zijn door hun vochtafdrijvende eigenschappen – en goed zijn voor lever en nieren: dat maakt ze nog lekkerder!
Asperges met (vereenvoudigde) Hollandaise Saus
-
1 kg witte asperges
-
peper, zout
Hollandaise saus
-
250 g boter
-
4 eigelen
-
wat citroensap
-
zout en peper
Houd een asperge bij het kopje vast en schil met een dunschiller naar beneden. Doe dit heel secuur, strookje voor strookje, sla niets over. Het is vervelend om bij het eten draden tegen te komen. Breek van de asperge de onderkant af. Asperges breken precies daar waar het uitgedroogde deel ophoudt en de lekker sappige stengel begint. Je gooit zo dus nooit te veel of te weinig weg ;)
Kook hierna de asperges in water (evt. samen met de schillen en de afgesneden kontjes) met een snufje zout erbij, ongeveer 7 - 10 minuten, totdat ze beetgaar zijn. Hangt van de dikte van de asperges af. (Je kunt het aspergevocht bewaren om de volgende dag aspergesoep van te koken).
Smelt voor de Hollandaise saus de boter op laag vuur.
Zoek een pan waar een vuurvaste kom inpast en doe in deze pan een flinke laag water, maar zorg ervoor dat als de kom boven de pan hangt, deze het water niet raakt. Haal de kom nog weer even van de pan af en breng het water in de pan aan de kook.
Splits de eieren en klop de eidooiers met wat citroensap (1-2 eetlepels) los in je vuurvaste kom (het eiwit wordt niet gebruikt). Hang de kom in de pan. Klop ca. 5 min. met een garde tot een dikke, bleke saus ontstaat. De saus is goed als een lint aan de garde blijft hangen. De temperatuur is dan ca. 65 graden Celsius. Haal de kom uit de pan, als je dat niet doet, gaat de saus schiften. Je kunt dan proberen om wat koud water toe te voegen en flink te kloppen (je verlaagt dan de temperatuur weer als het ware). Soms is dit de redding voor dit zalige sausje. Soms is het te laat ;(
Neem de kom dus van de pan en roer de gesmolten boter er druppelsgewijs! door, blijf kloppen. Breng de hollandaisesaus verder op smaak met peper, zout en een misschien nog een beetje extra citroensap.
Belangrijk: de saus niet over hete asperges of aardappels gieten – dan kan de saus namelijk alsnog in de schift schieten en weer vloeibaar worden. Je giet dus een beetje saus naast je aardappelen en asperges. MMMMh zo lekker!
Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com
Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site. |