Nieuwsbrief November


Nieuwsbrief

Floris' weblog: Oermens at weinig vlees maar dronk veel Heineken?


Zo af en toe kom je ze nog tegen: mensen die beweren dat het eten van vlees de meest natuurlijke voedingswijze is. Deze uitspraak is dan gebaseerd op het beeld dat de oermens zich hoofdzakelijk met vlees zou hebben gevoed. Dit voedingspatroon zou daarom eigenlijk ideaal zijn. Opnieuw blijkt hieruit dat onze voeding een heel eigenaardig terrein in onze beleven en denken is. Op alle andere vlakken doelen we met een verwijzing naar de oermens op lomp en onbeholpen gedrag.

Lees meer

Vegetarische kerst met de Vegetariërsbond

Het kerstfeest staat de laatste jaren steeds meer in het teken van veel eten, en dan vooral van het eten van veel vlees. Om te laten zien dat het anders kan, starten wij binnenkort met onze kerstcampagne. Tijdens deze campagne zullen we via online acties en lekker recepten mensen stimuleren en helpen om tijdens kerst niet Flappie, maar een lekker groentegerecht op tafel te zetten. Wil ons werk steunen word dan lid! Ben je al lid, overweeg dat een extra gift. Alle steun is welkom!

Heerlijk Vegetarische Kerstdiner

Wil je genieten van een heerlijk kerstdiner? Waar er veel lekkere gerechten zijn die allemaal vegetarisch zijn? Meld je dan aan voor het Vegetariërsbond-kerstdiner, georganiseerd door Vegetafel. Dit kerstdiner is op donderdag 20 december vanaf 19.00 en is zowel voor leden van de Vegetariërsbond als ieder ander die interesse heeft in een lekkere vegetarisch kerstmaaltijd. Geniet onder het genot van een heerlijk vegetarisch driegangenmenu, verzorgd door de professionele koks van BCN Utrecht CS van de gezellige kerstsfeer. De ruimte waarin wij verblijven zal in kerstsfeer gedoopt zijn. Tijdens de avond zal Floris de Graad, directeur van de Vegetariërsbond op het jaar terugblikken. Er zal nog een aanvullend programma volgen. Dit zal aansluiten op de kerstcampagne van de Vegetariërsbond.

Lees meer

Vegacafé Den Haag

Kennis maken met vegetariërs? Gezellig borrelen en ervaringen of recepten uitwisselen? Kom dan op vrijdag 16 november vanaf 20.00 uur naar eetcafé de Klap in voor het Vegacafé Den Haag. Vegacafé is een vrijblijvende en laagdrempelige manier om kennis te maken met andere vegetariërs. Het is een initiatief van de Vegetariërsbond, maar iedereen is welkom om aan te schuiven en mee te borrelen.

Lees meer


Lezing Dr. Joy: Why we Love Dogs, Eat Pigs and Wear Cows

Op donderdag 13 december om 19.30 organiseren de Vegetariërsbond en SPiN (Studenten Psychologie in Nijmegen) een lezing van Dr. Melanie Joy, professor psychologie en sociologie aan de Universiteit van Massachussets.

In haar boeiende presentatie legt Melanie Joy uit wat zij bedoeld met carnism, het onzichtbare geloofssysteem dat onze perceptie over het eten van vlees vormgeeft. Hierdoor houden we van sommige dieren, terwijl andere dieren eten zonder te weten waarom.

Dr. Joy is een levenslange activist voor social and environemental justice. Ze bechrijft in haar lezing hoe carnism in stand wordt gehouden door complexe, verborgen sociale en psychologische mechanismes, en hoe het het meest schadelijk is als het niet herkend wordt.

Lees meer

Veggiemama's gezocht

We zijn voor een nieuwe campangewebsite op zoek naar vegetarische moeders. Ben jij een Veggiemama (een vegetariër die kinderen ook (voor een groot deel) vegetarisch opvoedt) en zou jij met testimonial(een kort stukje met foto) op onze toekomstige campagnewebsite willen? Stuur dan een mail naar v.kagie@vegetariers.nl. We zijn vooral nog op zoek naar moeders die veggiemama zijn om gezondheids- of milieuredenen.

HQ blog: Misleidende rust

November lijkt altijd een wat rustigere maand. Met De Vegetarische Restaurantweek achter de rug (alhoewel de nasleep zeker nog niet klaar is) kan ziet het er naar uit alsof het werk even stil ligt. Niets is minder waar. Er zijn op dit moment twee campagnes in voorbereiding en december wordt een drukke maand.

Lees de hele blog: Misleidende rust

Vivera winnaar van de Vegan Award

Het vegetarische vleesvervangersmerk Vivera heeft op Wereld Veganisme Dag, elk jaar op 1 november, de Vegan Award ontvangen voor hun assortiment plantaardige vlees- en zuivelvervangers. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) aan een door het publiek gekozen organisatie.

Lees meer

Verslag vegetarisch vakantieweekend

Het eerste vegaweekend was een succes! Een groepje leden van de Vegetariërsbond heeft genoten van samen koken, samen eten en zelfs een mini VegeQ! Van jong tot oud was vertegenwoordigd en dat was reuze gezellig!


Lees meer

Doe mee aan ons eetonderzoek

Er is weinig bekend over hoe vegetariërs in Nederland eten. Hoe stellen ze hun maaltijd samen en welke producten gebruiken ze? De Vegetariësbond gaat hier onderzoek naar doen en is op zoek naar deelnemers?

We zoeken fulltime vegetariërs, die geen vis maar wel eieren en/of zuivel eten. Zij zullen verdeeld over twee weken van vier warme maaltijden precies opschrijven wat ze eten. Daarvoor krijgen ze vooraf uitgebreide instructies. Na afloop ontvangen deelnemers als bedankje een korte analyse van hun eigen voedingspatroon.
Met de resultaten van dit eetonderzoek kunnen we gerichter voedingsadviezen geven. Het onderzoek zelf vindt plaats in november (data in overleg), maar je kun je nu al aanmelden. Stuur een e-mail naar onderzoek@vegetariers.nl


Vrijwilligers gezocht

Stagiair Communicatie

De Vegetariërsbond treedt afgelopen jaren steeds meer naar buiten treden met de boodschap dat vegetarisch eten lekker, gezond en goed voor het milieu is. Echter we denken dat er nog meer kansen liggen bij het bereiken van diverse media met onze boodschap. Evenementen, acties en campagnes worden niet altijd optimaal opgepakt en ook het persoonlijk benaderen van media blijft soms liggen door tijdgebrek. Daarom zijn we op zoek naar een stagiair communicatie.

Lees meer

Kantoorvrijwilliger

We organiseren veel activiteiten en hebben een kleine vaste staf. Voor het succes van de activiteiten is de inzet en bijdrage van vrijwilligers onmisbaar. Voor de ondersteuning bij diverse activiteiten en werkzaamheden zijn we op zoek naar een veelzijdige kantoorvrijwilliger. Als kantoorvrijwilliger help je ons bij werkzaamheden waar we op dat moment ondersteuning bij nodig hebben. Het kan gaan om het helpen met organiseren van evenementen, onderzoek doen voor bijvoorbeeld de productranking of helpen bij het verwerken van aanmeldingen van leden.
Lees meer

Archief vrijwilliger

In mei dit jaar zijn we verhuisd. Bij deze verhuizing zijn veel archiefstukken boven water gekomen. Om het archief voor geïnteresseerden optimaal te ontsluiten, willen we deze onderbrengen bij het Instituut voor Sociale Geschiedenis. Hiervoor moeten de stukken echter worden voorgesorteerd. Daarom zijn we op zoek naar een vrijwilliger die door deze “snoepwinkel” heen wil gaan en deze zodanig wil archiveren dat een deel naar het ISG kan. Sommige
Lees meer

Nieuwe Restaurants Gastvrij voor Vegetariërs

 • Eemshotel, Delfzijl
 • Brasserie Felicia*, Gouda

Vind hier alle Gastvrij voor Vegetariërsrestaurants.

Geeft 10% ledenpaskorting


Recept: Geroosterde herfstgroenten uit de oven

Het weer begint weer guur te worden: tijd voor lekkere herfstgroenten!

De bereiding van dit gerecht is zeer simpel. Je snijdt alles in stukken van gelijke grootte en je laat het lekker in de oven garen. Heel makkelijk. Het raffinement komt aan het eind: door de gare groenten met een lekkere Aceto Balsamico (balsamico azijn) te besprenkelen, voeg je een nieuwe smaakdimensie toe. Erg lekker!

Ingrediënten

 • 1 kleine pompoen
 • ¼- ½ knolselderij
 • 1 pastinaak
 • 1 zoete aardappel
 • 3 aardappels
 • 1 (rode) ui
 • 1-2 teen knoflook
 • 3 el olijfolie
 • 1 tl tijm
 • 1 tl rozemarijn
 • 100 ml olie
 • 3 el balsamico
 • zout, peper
 • peterselie
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd de ui in halve ringen. Hak de knoflook heel fijn.
Schil de overige groenten en snijd in lange dunne repen. Meng alle ingrediënten met de olijfolie en plaats in 1 laag op een ingevette ovenschaal. Schakel de oventemperatuur terug op 160 graden en rooster het gerecht gedurende 35-40 minuten. Schep regelmatig om.
Breng voor het serveren lekker op smaak met zout, peper, balsamico en garneer met verse peterselie.

Eet smakelijk!

Birgit Flüg
www.vegetarischekok.nl

Voor meer lekkere recepten, kijk op www.eatgreen.nl
Agenda
(Leden)activiteiten:
Vrijdag 16 november: Vegacafé Den Haag
Donderdag 13 december: Lezing Melany Joy in Nijmegen
Donderdag 20 december: Kerstdiner
Zaterdag 19 januari: Nieuwjaarsborrel
 
Artikel van de maand

Veggie Life is Good Agenda 2013

leuke agenda boordevol met veggie tips, evenementen, fabulous recepten, handige adresjes en nog veel meer!

Bekijk dit boek nu in de webwinkel.
 
Een deel van de opbrengst van de webshop gaat naar de Vegetariërsbond
 
FAQ:
Zijn vleesvervangers niet ongezond door toegevoegde aroma's en smaakversterker?

Smaakversterkers en aroma’s in de hoeveelheden die in voedingsmiddelen gebruikt worden, leveren zover bekend is geen gezondheidsrisico op. Mocht je echter iets tegen smaakversterkers en aroma’s hebben dan kun je prima zelf gezonde en lekkere vegetarische maaltijden klaarmaken zonder kant-en-klaar vleesvervangers.

Een gezond voedingspatroon zit hem in een gevarieerde en evenwichtige voeding: bij elke maaltijd uit elk vak van de (Vegetarische) Schijf van Vijf eten en niet teveel eten. Daarnaast zijn andere leefstijlfactoren belangrijk: genoeg bewegen, matig met alcohol en niet roken. Zie ook onze informatie op de website , bijvoorbeeld de Vegetarische Schijf van Vijf www.vegetariers.nl/voeding.
 
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor
ingezonden mededelingen.

Steun de Vegetariërsbond

 
Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter