Nieuwsbrief November 2013

Nieuwsbrief

Floris' weblog: ‘Vlees mevrouw, u weet wel waarom’

Vanaf 1 januari volgend jaar is het dan eindelijk zover: de productschappen worden (de facto) opgeheven. De productschappen hebben flink bijgedragen aan de gestage groei van de vlees- en zuivelconsumptie sinds het begin van de jaren vijftig. ‘Kip. het meest veelzijdige stukje vlees’, ‘Vlees mevrouw, u weet wel waarom’ en ‘Melk de witte motor’ zijn reclameslogans die in het collectieve geheugen gegrift staan.

Lees de hele blog ‘Vlees mevrouw, u weet wel waarom’


Vegetarische Restaurantweek smaakt naar meer

Restaurants en gasten kunnen terugkijken op een succesvolle en smakelijke Vegetarische Restaurantweek. De Vegetariërsbond selecteerde voor de week 94 van de meest ambitieuze restaurants. Uit de reacties van de bezoekers bleek dat veel restaurants verrassende culinaire creaties serveerden. Restaurant ’t Carillion uit Wageningen besloot zelfs de week wegens succes te verlegen. 

Lees meer

Vrijdag 20 december: Veggie kerstgourmet

Heb jij zin in een gezellig kerstdiner, helemaal speciaal ontworpen voor vega’s en vegan’s? Groenten, fruit, vleesvervangers, rijst, aardappeltjes, brood, vele sausjes… je raad het al, gourmetten. Niet zomaar gourmetten, de Vegetariërsbond kerst-veggie-gourmet komt eraan.

Lees meer

 

Organiseer jij straks de VegeQ en Langste Vegetarische Tafel?


Wil jij ruim een half jaar lang werken aan evenementen om vegetarisch eten te promoten? Voortbouwen op succesvolle evenementen die al een aantal jaar worden georganiseerd? Werkervaring opdoen met het werken in de non-profitsector, het organiseren van evenementen of werken met vrijwilligers? Of wil je gewoon onderdeel uit maken van een beweging die ervoor zorgt dat er steeds meer vegetarisch wordt gegeten? Wordt dan lid van het projectteam Evenementen. Voor dit team zijn we op zoek naar:
 

 

Culinair record:

Smakelijke Veggie Fair verleidt ook zelfplukker

Een warm herfstzonnetje, heerlijk eten en een gezellige sfeer. De Veggie Fair had alles wat een evenement als dit moet hebben. Op het prachtige landgoed Olmenhorst stonden 50 stands waar men kennis kon maken met diverse vegetarische en plantaardige producten en verscheidene organisaties die zich bezighouden met dierenwelzijn en vegetarisch eten. Daarnaast was er een leuk programma met diverse interessante sprekers.

Lees meer over de Veggie Fair

Culinair record: 40 gangen in 10 uur


In restaurant De Keuken van Floris in Rotterdam is zondag 6 oktober een nieuw Nederlands culinair record gevestigd. In een tijdsbestek van 10 uur werden 40 gangen opgediend. Het record was tevens de opening van de derde Vegetarische Restaurantweek die van 7-13 oktober plaatsvindt.

Lees meer


 

Burgemeester Van Aartsen (Den Haag) neemt certificaat ‘Vegahoofdstad’ in ontvangst

Den Haag is sinds 4 oktober officieel de ‘Vegahoofdstad’ van Nederland. Burgermeester Jozias van Aartsen nam het certificaat in ontvangst. De Vegetariërsbond stelde vast dat er in Den Haag het meeste aandacht is voor vegetarische voeding. Op 4 oktober, dierendag, serveerde het restaurant van het stadhuis alleen vegetarische gerechten. Maar ook de rest van het jaar staat vegetarisch in Den Haag op de kaart. De Hofstad huisvest onder meer een vegetarische supermarkt, een vegetarische snackbar en De Vegetarische Slager. Ook restaurants bieden relatief vaak een vegetarisch menu.

Lees meer


Chips: vegetarisch of toch niet?

Deze maand chips in de productranking en wat blijkt? De spicy chicken raggea chips is waarschijnlijk vegetarisch. Wil jij weten welke chips je nog meer zonder problemen uit het schap kan halen? Bekijk dan de productranking.

Bekijk de productranking


HQ blog: Vegetarische Fake

De Vegetariërsbond organiseert niet alleen campagne- en promotieactiviteiten. We zijn ook de Nederlandse licentiehouder van het Vegetarisch Productkeurmerk. Via de website krijgen we regelmatig aanvragen van bedrijven die geïnteresseerd zijn in het keurmerk. We hebben dit jaar dan ook weer een mooi aantal nieuwe bedrijven en producten onder het keurmerk mogen toevoegen.

Lees de hele blog: Vegetarische Fake

Nieuw keurmerkhouders Gastvrij voor Vegetariërs

  • Theetuin the Happy View, Maurik


Kijk hier voor de alle Gastvrij voor Vegetariërs keurmerkhouders.



Recept: Goeie gruttenlapjes en meer

Gisteren, op de 4de avond van mijn vegetarische kookcursus in Groningen hebben mijn cursisten zo lekker gekookt, dat ik jullie de recepten niet wil onthouden. Behalve de spinazie kunnen de recepten ook heel goed in het vooruit bereid worden en dat is heel handig als je bijvoorbeeld eters hebt uitgenodigd.

Goede Gruttenlapjes

eerherstel voor dit oude (pseudo) graan - een superfood uit Nederland
  • 250 g  boekweitgrutten 
  • 1 grote  ui 
  • 25 g  boter 
  • 1 kopje  sojasaus
  • 3  kopjes  water 
  • 2  eieren 
  • 100 g  geraspte (rook)kaas
  • 1 theelepel curry 
  • 2 theelepel nootmuskaat 
  • 1 theelepel paprika 
  • 1 theelepel basilicum 

Breng boter, water, fijngesnipperde ui, kruiden, specerijen en sojasaus aan de kook. Voeg onder voortdurend roeren de boekweit toe en blijf roeren totdat het mengsel van de zijkanten van de pan loslaat. Neem de pan van het vuur en voeg eieren en kaas toe. Roer tot een gladde massa is verkregen en vorm balletjes terwijl alles nog heet is. Laat de balletjes zich zetten in een koude omgeving en frituur of bak ze alvorens ze te serveren. Je kunt er ook lapjes van vormen en in een koekenpan bakken.


Quinoa met venkel en witlof

  • 3 stronken  witlof 
  • 2   venkelknollen
  • 4 el   olijfolie 
  • 200 g   quinoa 
  • 150 g   bel kaas geraspt
  • 50 g  walnoten

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Was de quinoa goed en kook dit peudo-graan volgens de aanwijzing op de verpakking. (Meestal dubbele hoeveelheid water, wat zout, 15 minuten koken, door zeer fijne zeef of gewone zeef met schone theedoek afgieten. Dan nog even in de pan terugdoen om nog iets te laten nawellen).

Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het lof doormidden. Verwijder de harde kern. Snijd het lof in de lengte in reepjes en ook twee of drie keer doormidden. Leg het lof met de in dunne schijfjes gesneden venkel in de ovenschaal, besprenkel met de olie en bestrooi met peper en zout naar smaak. Zet ca. 20 min. in de oven.

Neem de groente uit de oven. Roer de gare quinoa erdoor en zet nog ca. 10 min. in de oven. Bestrooi na 7 min. met de walnoten.

Spinaziesalade met zongedroogde tomaatje

  • 100 g   spinazie 
  • 35  g   zong tomaten 
  • 3 eetlepel olijfolie 
  • 2 eetlepel aceto balsam
  • ½ tl   honing  
  • zout, versgemalen peper 
  • 15 g   pijnboompitten
  • 15 g   sesamzaad

Spinazie wassen en goed drogen
Zongedroogde tomaten in kleine reepjes snijden (olie opvangen voor de dressing)
Olie van de tomaatjes evt. aanvullen met olijfolie.
Vermeng olie, aceto balsamico, honing, zout en peper.
Rooster de pijnboompitten en het sesamzaad in een droge pan.
Doe de spinazie in een schaal verdeel de dressing erover en tot slot de nog warme pijnboompitten en sesamzaadjes.

Birgit Flüg
www.vegetarischekok.nl

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.
Agenda
Activiteiten:
Vrijdag 20 december Veggie kerstgourmet, Centrum Djoj Rotterdam
Zaterdag 18 januari Nieuwjaarsborrel, ons kantoor in Amsterdam
FAQ: Welke (voedings)supplementen geschikt zijn voor vegetariërs

We krijgen deze vraag met enige regelmaat. Ons antwoord is dan dat je om te beginnen bij een gevarieerde vegetarische voeding geen supplementen nodig hebt. Mocht je die om wat voor reden toch willen slikken: We hebben geen overzicht met voedingssupplementen die geschikt zijn voor vegetariërs. Daarvoor zijn er gewoon teveel merken. Sommige grote fabrikanten als Solgar geven netjes aan of een supplement geschikt is voor vegetariërs of veganisten. Bij anderen zul je ernaar moeten vragen. Voor meer informatie over voedingssupplementen kunt u terecht op onze site.

Lees meer
 
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter