Nieuwsbrief November 2014

Nieuwsbrief

Floris' weblog: Superfoods: Knollen voor citroenen

Superfoods zijn de nieuwe belofte van een gezond en gelukkig leven. Wat tot voor kort alleen als vogelvoer te koop was (chiazaadjes) vindt vandaag de dag gretig aftrek in kleine prijzige en hip vormgegeven zakjes. De prijs van Quinoa is zelfs zo gestegen dat de bevolking in de Zuid Amerikaanse gebieden waar dit pseudo-graan geteeld wordt het zelf niet meer kan betalen. Zijn deze superfoods echt onmisbaar of hebben we genoeg aan superfoods van eigen bodem, wat zeg ik… uit eigen bodem. Huh? Hollandse superfoods?

Lees de hele blog 'Superfoods: Knollen voor citroenen'


Vegetarische Restaurantweek stabiel lekker

De Vierde Vegetarische Restaurantweek liet wederom zien: lekker vegetarisch eten in een restaurant kan heel goed. Net geen 100 restaurants namen deel aan deze week waarin lekker en voordelig vegetarisch eten centraal staat. Hiermee heeft de week zich gestabiliseerd als culinair evenement, ondanks de zware tijden voor de horeca. Wat wederom ook opviel was het aantal restaurants met een Michelinster dat deelnam (10 stuks). Dit onderstreept weer de stelling van veel topkoks: “een echte topkok herken je aan zijn vegetarische gerechten”.

Lees meer

Genoten van de Vegetarische Restaurantweek? Word donateur en ontvang kookboek Vegeterranean t.w.v 34,95!

Ontvang Vegeterranean, hét Italiaanse koffietafelboek vol foto's en recepten. Gratis voor jou als je je vandaag aansluit bij De Vegetariërsbond!
Steeds meer mensen ontdekken de geheimen van de vegetarische keuken. Wij nemen je graag mee op ontdekkingstocht. Want iedere dag dat je kiest voor vegetarisch eten, heeft dat positieve gevolgen voor het milieu, voor de dieren en voor je eigen gezondheid. Kies ook voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten en laat je inspireren door De Vegetariërsbond.



Productranking: Goed nieuws bij ontbijtkoek, slecht nieuws bij pudding.

Deze maand twee nieuwe rankings die beide een weinig afwisselend beeld geven: Bij ontbijtkoek lijkt het erop dat alle ontbijtkoeken vegetarisch zijn, terwijl bij de puddingen er slecht nieuws is voor vegetariërs: ze bevatten allemaal wel verborgen vlees. Gelukkig kun je heel simpel via de productranking de producenten vragen om hier verandering in te brengen. Bekijk de rankings van ontbijtkoek en pudding.

Nieuwe keurmerkhouders Gastvrij voor Vegetariërs

  • Restaurant Wau, Amsterdam
  • Veggies on Fire, Den Haag (catering met ledenpaskorting)
  • Restaurant de Vereeniging, Nijmegen
  • Arq, Rotterdam (met ledenpaskorting)
  • Restaurant de Kloostergang, Zenderen

Kijk hier voor de alle Gastvrij voor Vegetariërs keurmerkhouders of raadpleeg de app via m.vegetariers.nl/gvv.

 


Meat Less Mondays op vier ministeries van start

Drie maanden lang wordt er op maandag minder vlees gegeten op de ministeries van Defensie, Infrastructuur en Milieu, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Buitenlandse Zaken. Tijdens de kick-off van Meat Less Mondays op maandag 3 november kregen de ambtenaren alvast een heerlijk voorproefje op de komende maanden.

Lees meer

Help jij mee met de organisatie van de Langste Tafel en de VegeQ?

Medewerkers Evenemententeam (onbetaald)

Ons evenemententeam is al redelijk gevuld, maar om de evenementen goed te kunnen organiseren zijn nog enkele extra krachten nodig. Het evenemententeam houdt zich bezig met de VegeQ, de Langste Vegetarische Tafel en het Veggie Chef of the Future Event voor jonge chefs bij. Om te helpen bij de organisatie van deze evenementen zijn we op zoek naar:

Recept: Pastinaak en Puy linzen salade

Soms is er geen tijd om een warme maaltijd te maken. Vroeger hoorde de warme maaltijd dagelijks ten minste één keer genuttigd te worden. (In Italië en Frankrijk soms zelfs twee keer en ook in Engeland is twee keer warm eten niet ongebruikelijk, denk aan het ‘ cooked breakfast’)

Het is echter niet zo belangrijk of je nu wel of niet een warme maaltijd binnen krijgt, maar veel meer of je over de dag heen genoeg voedingsstoffen tot je neemt. In een vegetarisch voedingspatroon verdienen de eiwitten een bijzondere plaats. Peulvruchten zijn een goede eiwitbron, ze zijn goedkoop en je kunt er verschrikkelijk lekkere recepten mee maken. Probeer deze twee eens!

Witte bonen met gegrilde artisjokken

  • 250 g  artisjokharten
  • 2 teen knoflook
  • 500 g gare witte bonen
  • 1 citroensap
  • 2 handjes slablaadjes
  • zout, peper
  • evt. geitenkaas, feta

Giet de artisjokken af, besprenkel ze met wat olie.
Verhit de grillpan en doe er een enkele laag artisjokken in. Laat de artisjokken erin liggen totdat ze mooi bruine grillstrepen krijgen. Het omdraaien gaat het makkelijkst met een pincet of knijper. Let op er in ieder geval op dat je de antiaanbaklaag van de grillpan niet beschadigt.

Verhit wat olie in een ruime pan. Bak de fijngesnipperde knoflook hierin kort aan, mag niet bruin of zwart verkleuren. Voeg de gegrilde artisjokharten toe en laat samen met de uitgelekte bonen op temperatuur komen. Haal van het vuur, roer het citroensap erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Verdeel de slablaadjes over de borden en verdeel hier het artisjok/bonenmengsel over. Maak af met enkele plakken geitenkaas, verkruimelde feta of grof geraspte Parmezaanse kaas. Maar ook zonder kaas is dit een lekkere salade.

Rode bonen pesto

  • 1 blik kidneybonen
  • 1 teen knoflook
  • ½ gr.spaanse peper
  • ½ tl. Paprikapoeder
  • ½ tl chilipoeder
  • ½ tl zout
  • peper
  • Spaanse peper of sambal oelek
  • 1 el olie
  • ½el azijn
  • 1 el zure room

Laat de bonen in een vergiet uitlekken. Pel en snipper de knoflook. Was de peper, verwijder de zaadjes en snijd de peper in stukjes. Pureer de bonen met de knoflook, paprikapoeder, chilipoeder, zout, wat peper, zeer fijn gesneden Spaanse peper of wat Sambal Oelek, olie, azijn en zure room in de keukenmachine tot een smeuïg mengsel. Voeg eventueel wat water toe. Bewaren in de koelkast. Lekker als bijgerecht, op een cracker of een stukje goed brood.

In Groningen begin ik deze week weer met mijn vegetarische kookcursus (vijf avonden).
Hier leer je alles over een volwaardig vegetarisch dieet en kun je iedere avond van zo’n 15 lekkere recepten proeven.
In de woensdag groep zijn nog een paar plaatsen beschikbaar.
Deze keer geen tijd? Stuur me een mail, dan kan ik je voor de voorjaarsgroep uitnodigen!

Eet smakelijk!
Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.
Agenda
Zaterdag 17 januari Nieuwjaarsborrel, kantoor Amsterdam
Zaterdag 28 maart Ledendag, Amsterdam
Zaterdag 6 juni VegeQ, Centrum Djoj Rotterdam
 
FAQ: Er wordt door verschillende instanties geadviseerd om twee keer per week vis te eten, wat vinden jullie daar van?

De Vegetariërsbond raadt niet aan vis te eten. Het is niet nodig voor je voorziening aan omega-3 vetzuren, die kun je ook halen uit plantaardige producten als lijnzaadolie of walnoten.
Het advies van 2x vis eten is gebaseerd op het verminderen van het risico op een acute hartdood, maar vegetariërs scoren sowieso al gunstig op hart- en vaatziekten, dus wij vinden het niet nodig dit advies te geven.

Lees meer
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter