Nieuwsbrief November 2015
Floris' weblog: Geen paniek! Binnen dertig dagen uit de gevarenzoneDe rapen zijn gaar! De WHO wees de afgelopen weken op het gevaar van bewerkt vlees. Het werd ingeschaald in dezelfde categorie als asbest. En als er iets is dat in Nederland angstgolven doet veroorzaken dan is het wel deze miniscule vezel. Dat wordt dus nog spannend. Rond dezelfde tijd vond de presentatie van een puur plantaardige biefstuk plaats. Nog zonder smaak overigens.Lees de hele blog 'Geen paniek! Binnen dertig dagen uit de gevarenzone'
BN’ers kiezen Amsterdam als vegahoofdstad van NederlandEen vakjury van specialisten die regelmatig op reis zijn binnen Nederland koos de hoofdstad als meest vegetariër vriendelijke stad van Nederland. De Vegetariërsbond organiseerde deze verkiezing in het kader van de Vegetarische Restaurantweek. De jury werd gevormd door Pauline Cornelissen, wijnkenner Harold Hamersma, Leon Verdonschot, Thijs van Domburg, Liesbeth van Tongeren en Bertolf. Lees meer Nieuwe Gastvrij restaurantsHeb jij de Android App al gedownload?Met Gastvrij voor Vegetariërs weet je dat er altijd voldoende keus is als je vegetarisch wilt eten. We hebben deze maand weer twee nieuwe keurmerkhouders.
Gastvrij app in Play storeDe Gastvrij voor Vegetariërsapp is nu gratis te downloaden via de Play store (Android).Minder bewerkt vlees eten? Ga 30 dagen vegetarisch!
Het eten van bewerkt vlees en rood vlees verhoogt de kans op darmkanker. Dit stond vorige week in een rapport van de World Health Organization (WHO). Wil jij naar aanleiding van deze berichtgeving ook vaker kiezen voor lekker vegetarisch? Wij inspireren je gratis 30 dagen lang! Bestel nu de Lekker.Vegetarisch VERWENBOXLaat je verrassen met deze spannende Vegaverwenbox! Tien verwen-producten voor € 9,95, de waarde van de inhoud is € 40,00.De Lekker.Vegetarisch Verwenbox is gevuld met hoogwaardige producten van: AOV, Fair Trade Original, Kumar’s, Lima, Piramide, Provamel, entreekaart Thermen Bussloo, Verstegen, Vitals. De boxen die voor 4 november zijn besteld worden deze week bezorgd. Bestel de box nu via onze site Word medewerker bij het EvenemententeamWil jij een meewerken aan evenementen om vegetarisch eten te promoten? Voortbouwen op succesvolle evenementen die al een aantal jaar worden georganiseerd, maar ook aan nieuwe evenementen? Werkervaring opdoen met het werken in de non-profitsector, het organiseren van evenementen of werken met vrijwilligers? Of wil je gewoon onderdeel uit maken van een beweging die ervoor zorgt dat er steeds meer vegetarisch wordt gegeten? Wordt dan medewerker in het Evenemententeam. Op dit moment hebben we de volgende vacatures:
Hebben vega’s minder resistente bacteriën? RIVM zoekt vegetariërs voor onderzoekIedereen draagt bacteriën bij zich, met name in de darm. Sommige bacteriën zijn ongevoelig voor antibiotica. Dat zijn resistente bacteriën. Als iemand ziek wordt van zo’n bacterie helpt een behandeling met antibiotica niet of minder goed .Resistente bacteriën komen veel voor op vlees. Het is niet goed bekend of mensen die weinig vlees eten minder of andere resistente bacteriën bij zich dragen. Het RIVM gaat dit onderzoeken en zoekt daarom vegetariërs die mee willen doen aan het onderzoek. Lees meer
Wil je ook meer peulvruchten eten en misschien wat minder tarwe? Dan zijn deze beide recepten net iets voor jou: een voedzame maaltijdsoep en grappige stengels om daarbij te serveren. |
Agenda
Vrijdag 15 juli Langste Vegetarische Tafel (ovb) |
FAQ: Op een product dat het vegetarisch productkeurmerk staat bij allergie informatie dat het schaaldieren kan bevatten. Hoe kan dat?
Deze producten bevatten uitsluitend vegetarische ingrediënten. Echter produceert de producent van zulke producenten ook producten met schaaldieren. Dit gebeurt in dezelfde fabriek, mogelijk zelfs in dezelfde machine. Hoewel producenten de hygiëneregels in acht nemen, en machines na productie worden schoongemaakt is het mogelijk dat het product toch in contact is gekomen met de schaaldieren. Schaal en schelpdieren zijn een van de belangrijke allergenen. Er zijn mensen die zo heftig allergisch zijn voor garnalen dat zij bij de geringste innamen (soms zelfs al bij het geringste contact op de huid) al ernstig ziek worden, en zelfs kunnen overlijden. Omdat de producent niet wil dat zij hiervoor aansprakelijk voor kan worden gesteld, zet zij op de verpakking ‘kan sporen van schaal- en schelpdieren bevatten’. De kans dat deze producten echter daadwerkelijk sporen van schaaldieren bevatten is echter zo miniem dat de Vegetariërsbond van mening is dat dit product volledig vegetarisch is, en een goed alternatief is voor vleesproducten. Lees meer over het productkeurmerk
Contact
Vegetariërsbond Minahassastraat 1 1094 RS Amsterdam T: 020-3300044 E: info@vegetariers.nl W: www.vegetariers.nl Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen. |
|