Nieuwsbrief November 2015

Nieuwsbrief

Floris' weblog: Geen paniek! Binnen dertig dagen uit de gevarenzone

De rapen zijn gaar! De WHO wees de afgelopen weken op het gevaar van bewerkt vlees. Het werd ingeschaald in dezelfde categorie als asbest. En als er iets is dat in Nederland angstgolven doet veroorzaken dan is het wel deze miniscule vezel. Dat wordt dus nog spannend. Rond dezelfde tijd vond de presentatie van een puur plantaardige biefstuk plaats. Nog zonder smaak overigens.

Lees de hele blog 'Geen paniek! Binnen dertig dagen uit de gevarenzone'


BN’ers kiezen Amsterdam als vegahoofdstad van Nederland

Een vakjury van specialisten die regelmatig op reis zijn binnen Nederland koos de hoofdstad als meest vegetariër vriendelijke stad van Nederland. De Vegetariërsbond organiseerde deze verkiezing in het kader van de Vegetarische Restaurantweek. De jury werd gevormd door Pauline Cornelissen, wijnkenner Harold Hamersma, Leon Verdonschot, Thijs van Domburg, Liesbeth van Tongeren en Bertolf.


Lees meer

Nieuwe Gastvrij restaurants

Heb jij de Android App al gedownload?

Met Gastvrij voor Vegetariërs weet je dat er altijd voldoende keus is als je vegetarisch wilt eten. We hebben deze maand weer twee nieuwe keurmerkhouders.
 • B&B Kwaekensteyn, 100% vegetarisch en voordeelpaskorting, Ruurlo
 • Roeland en Piet, 100% vegetarisch en voordeelpaskorting, Amsterdam (catering)
Alle keurmerkhouders vind je op onze site.

Gastvrij app in Play store

De Gastvrij voor Vegetariërsapp is nu gratis te downloaden via de Play store (Android).


Minder bewerkt vlees eten? Ga 30 dagen vegetarisch!

Het eten van bewerkt vlees en rood vlees verhoogt de kans op darmkanker. Dit stond vorige week in een rapport van de World Health Organization (WHO). Wil jij naar aanleiding van deze berichtgeving ook vaker kiezen voor lekker vegetarisch? Wij inspireren je gratis 30 dagen lang!

Lees meer 

Bestel nu de Lekker.Vegetarisch VERWENBOX

Laat je verrassen met deze spannende Vegaverwenbox! Tien verwen-producten voor € 9,95, de waarde van de inhoud is € 40,00.

De Lekker.Vegetarisch Verwenbox is gevuld met hoogwaardige producten van: AOV, Fair Trade Original, Kumar’s, Lima, Piramide, Provamel, entreekaart Thermen Bussloo, Verstegen, Vitals.

De boxen die voor 4 november zijn besteld worden deze week bezorgd.

Bestel de box nu via onze site

Word medewerker bij het Evenemententeam

Wil jij een meewerken aan evenementen om vegetarisch eten te promoten? Voortbouwen op succesvolle evenementen die al een aantal jaar worden georganiseerd, maar ook aan nieuwe evenementen? Werkervaring opdoen met het werken in de non-profitsector, het organiseren van evenementen of werken met vrijwilligers? Of wil je gewoon onderdeel uit maken van een beweging die ervoor zorgt dat er steeds meer vegetarisch wordt gegeten? Wordt dan medewerker in het Evenemententeam. Op dit moment hebben we de volgende vacatures:


Hebben vega’s minder resistente bacteriën? RIVM zoekt vegetariërs voor onderzoek

Iedereen draagt bacteriën bij zich, met name in de darm. Sommige bacteriën zijn ongevoelig voor antibiotica. Dat zijn resistente bacteriën. Als iemand ziek wordt van zo’n bacterie helpt een behandeling met antibiotica niet of minder goed .

Resistente bacteriën komen veel voor op vlees. Het is niet goed bekend of mensen die weinig vlees eten minder of andere resistente bacteriën bij zich dragen. Het RIVM gaat dit onderzoeken en zoekt daarom vegetariërs die mee willen doen aan het onderzoek.

Lees meer


Recept: Linzensuppe met glutenvrije soepstengel

Wil je ook meer peulvruchten eten en misschien wat minder tarwe? Dan zijn deze beide recepten net iets voor jou: een voedzame maaltijdsoep en grappige stengels om daarbij te serveren.
De soep valt in de categorie: lekker, makkelijk en snel. Je kunt er bovendien alle kanten mee op – b.v. nog wat extra groenten toevoegen of andere groenten nemen. Alles is mogelijk – ook voeg ik op dag 2 (als er nog wat van over is, hihi) vaak een klein blikje tomatenpurree toe, dan heb je toch al weer een hele andere soep…..
De stengels behoren meer tot de categorie: heel verrassend, je moet het een keer gedaan hebben en in ieder geval voor mij: de moeite waard als vrienden op bezoek komen of ik mezelf eens extra wil trakteren.


Linzensoep, Duits

 • 500 g bruine linzen
 • scheut olijfolie
 • 2 uien
 • 1 teen knoflook
 • 2 wortels
 • 1 prei
 • 1 zoete aardappel
 • 1 knolselderij
 • 2 tl oregano
 • 1 tak lavas
 • 1,5-2,5 l water
 • peper en zout

Als je tijd hebt, week je de gewassen linzen eerst een nacht in koud water.
Anders zet je de gewassen linzen eerst een poos met heet water weg.
Kook de linzen dan totdat ze gaar zijn. (Afhankelijk hoe vers ze zijn en of je ze geweekt hebt: 45 minuten tot 1,5 uur).

Pel en snipper ui en knoflook.
Doe in een grote soeppan met dikke bodem een scheut olijfolie. Bak de uien langzaam goudbruin en zacht. Voeg de knoflook toe en bak ook even mee. Voeg nu de overige schoongemaakte en in kleine stukken gesneden groenten toe en laat ook even meebakken.
Blus af met het water en voeg de  gare linzen, oregano, lavas en wat zout toe.
Kook de soep gedurende 30 minuten of totdat alles lekker gaar is.
Breng op smaak met zout en peper.
(kan heel goed worden ingevroren)

Glutenvrije soepstengels met feta

 • 100 g havermeel
 • 50 g boekweitmeel
 • 200 g feta
 • 60 g boter
 • 1/2 tl zout
 • 1 tl paprika(vlokken) 
 • 1 el kwark/cr. fraiche

Zorg dat feta en boter ijskoud zijn.
Doe alle ingrediënten behalve de kwark/crème fraiche in een kom van een keukenmachine met sikkelmes. Pulseer 5-6 keer tot een broodkruimige massa is ontstaan. Voeg de kwark/creme fraiche toe en laat nog zo’n 10 seconden draaien tot zich een deegbal vormt.

Maak er twee platte broodjes van en plaats, in huishoudfolie, gewikkeld 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Rol het deeg op een met meel bestoven werkblad of tafel uit tot ca. een halve centimeter dikte.
Snijd de deeglap met een (pizza)mes in dunne repen (3-6 mm)
Leg de repen (ze mogen best verschillend lang zijn) één voor één op een bakplaat met bakpapier en laat 15 minuten bakken tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen op een rooster.

Let op: als de stengels te vroeg uit de oven gehaald worden, worden ze na het afkoelen snel slof.
De stengels daarom het liefst zo snel mogelijk serveren. Binnen een dag hebben ze al veel van hun knapperigheid ingeboet.
Als ze je toch te slap zijn geworden, dan kun je ze kort voor het eten nog even in de oven opnieuw krokant bakken (ca. 5 minuten in een zeer hete oven oppiepen).

Eet smakelijk!

Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.
Agenda
Vrijdag 15 juli
Langste Vegetarische Tafel (ovb)
 
FAQ: Op een product dat het vegetarisch productkeurmerk staat bij allergie informatie dat het schaaldieren kan bevatten. Hoe kan dat?

Deze producten bevatten uitsluitend vegetarische ingrediënten. Echter produceert de producent van zulke producenten ook producten met schaaldieren. Dit gebeurt in dezelfde fabriek, mogelijk zelfs in dezelfde machine.
Hoewel producenten de hygiëneregels in acht nemen, en machines na productie worden schoongemaakt is het mogelijk dat het product toch in contact is gekomen met de schaaldieren.
Schaal en schelpdieren zijn een van de belangrijke allergenen. Er zijn mensen die zo heftig allergisch zijn voor garnalen dat zij bij de geringste innamen (soms zelfs al bij het geringste contact op de huid) al ernstig ziek worden, en zelfs kunnen overlijden. Omdat de producent niet wil dat zij hiervoor aansprakelijk voor kan worden gesteld, zet zij op de verpakking ‘kan sporen van schaal- en schelpdieren bevatten’.
De kans dat deze producten echter daadwerkelijk sporen van schaaldieren bevatten is echter zo miniem dat de Vegetariërsbond van mening is dat dit product volledig vegetarisch is, en een goed alternatief is voor vleesproducten.

Lees meer over het productkeurmerk
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

 
Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter