Nieuwsbrief

Kooktip: Eindeloos paté maken met peulvruchten

Ontbijt en lunch is voor veel mensen die vegetarisch gaan eten vaak een uitdaging. Op een gegeven moment wil je toch eens iets anders dan hummus, zoet beleg en kaas. Gelukkig kun je makkelijk je eigen paté maken: van bonen. En zoals bij alles: met bonen kun je eindeloos variëren (zie ook onze pagina over peulvruchten).

De basis is altijd:
  • verschillende soorten bonen en peulvruchten (zoveel als je maar wil, bijvoorbeeld kidneybonen met kikkererwten),
  • olie (zie ook deze kooktip)
  • citroensap
Deze prak je met je vork je door elkaar of stop je samen in de blender. Daarnaast voeg je naar smaak kruiden toe. Zo kun je blijven variëren en uitproberen.

Extra tip: schrijf op wat je hebt gedaan, zodat je jouw favoriete paté vaker kan maken. Helemaal blij maak je ons, als je jouw favoriete paté met ons deelt op twitter, facebook of via mail!

Lever jouw bijdrage aan het klimaat door een overstap te maken op het gebied van energie, voedsel of je financiën

Traditionele energie-, voedsel- en financiële sector faalt

Grote banken, voedingsindustrieën en energiereuzen verduurzamen niet snel genoeg. In de jaarlijkse onderzoeken scoren de grootste bedrijven nog steeds vette onvoldoendes. Ze veranderen te langzaam, ten koste van dierenwelzijn en het milieu.

Nederlander wil duurzamer leven

Veel Nederlanders willen het gelukkig anders. De vraag naar duurzame diensten en producten groeit en het aanbod daarmee ook:
• Dit jaar zijn er tien energieleveranciers met uitstekende scores waaronder bijvoorbeeld Pure Energie, Qurrent en Greenchoice. Steeds meer Nederlanders wekken een deel van hun energie zelf op: Dit heeft als gevolg dat het aanbod aan efficiënte zonnepanelen en goede installatiebedrijven in de afgelopen jaren ook sterk is toegenomen.
• De eerlijke bankwijzer brengt elk jaar in kaart welke banken het beste zijn voor mens en milieu. In 2016 zijn dat Triodos Bank, ASN bank en SNS bank. Deze banken maken momenteel een sterke groei door.
• Het aantal (deeltijd) vegetariërs en veganisten groeit spectaculair. In de schappen van de supermarkten groeit het aanbod aan vleesvervangers en andere vegetarische producten.

Dit zijn hoopvolle ontwikkelingen. Maar het kan nog veel sneller en beter.

De overstap10daagse

Tien dagen lang, van 1 tot 11 november, is overstappen op het gebied van energie, voedsel en financiën eenvoudig en leuk. Je kunt overstappen naar een groene energieleverancier, een fatsoenlijke bank, met flinke korting zonnepanelen kopen en op een aantrekkelijke manier kennismaken met vegetarisch eten. Elke stap heeft een enorm positieve impact op het milieu.

Doe ook mee en veminder je CO2-uitstoot!

Wil je vaker vegetarisch eten of misschien wel altijd? Wij helpen je graag op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief 30-dagen-vegetarisch, maak kans op een Lekker.Verwenbox ter waarde van €30,- en krijg 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie! Elke dag een heerlijk gerecht, leuke weetjes en handige tips. 
De receptennieuwsbrief is gratis en houdt automatisch na 30 dagen op.

De overstap10daagse is een initiatief van milieuorganisatie WISE, in samenwerking met ASN bank, Sungevity & de Vegetariërsbond.


Veggie Fair 2016 een ware herfst-hit

Mooi herfstweer én het grootste veggie evenement van Nederland. Dit is wederom een goeie match gebleken. Na een jaar te zijn weggeweest, keerde de Veggie Fair dit jaar weer terug naar Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek. En hóe!

Zowel op zaterdag als zondag stroomden de bezoekers toe om zich te laven aan het geboden vegalekkers en informatie van de meer dan vijftig deelnemende standhouders. Dit vegafijne evenement heeft wederom vele bezoekers – zowel vegetariërs als niet-vegetariërs – kunnen verrassen. Er was van alles te beleven met programma’s op twee podia en natuurlijk de productmarkt. Menigeen heeft iets nieuws op vegetarisch gebied geproefd of is verrijkt met informatie om zijn of haar levensstijl verder te verduurzamen.



 


Unilever sluit partnerschap met Europese Vegetarisch Unie

Unilever en de Vegetariërsbond hebben een historische overeenkomst gesloten. Het voedingsmiddelenconcern wil in heel Europa een groot aantal producten voorzien van het Vegetarisch Productkeurmerk. Het streven is om eind 2017 vijfhonderd producten van het vegetarisch logo voorzien te hebben. Maar de ambities reiken veel verder.

De Vegetariërsbond is voor Nederland de licentiehouder van het Vegetarisch Productkeurmerk dat door de European Vegetarian Union (EVU) wordt uitgegeven en zal de aanvragen van Unilever beoordelen.



Nieuwe Productranking: Roomkaas

Vegetarisch of niet? Soms zie je dat direct, soms is het lastiger. Voor de laatste gevallen hebben we de productranking. Hierin staat overzichtelijk welke producten (waarschijnlijk) vegetarisch zijn en welke (mogelijk) niet.

Uiteindelijk kunnen we alleen van producten met het productkeurmerk 100% garanderen dat ze vegetarisch zijn. Roomkaas heeft dit keurmerk (nog) niet. Check daarom in deze ranking, waarin we je een indicatie geven naar aanleiding van de ingrediënten.


Word lid en krijg het boek De Hippe Vegetariër cadeau óf een jaar lang de Lekker. Vegetarisch Verwenbox!

 

Om projecten zoals de 'Langste Vegetarische Tafel', de 'Smaaktour' en 'Recht op Vegetarisch in de Zorg' te kunnen blijven organiseren, hebben we jouw steun nodig! Donateurs zorgen ervoor dat we meer mensen kunnen helpen en verleiden om vaker vegetarisch te eten en zo dierenlevens en het milieu te sparen.


Word nu donateur en ontvang een jaar lang de Lekker. Vegetarisch Verwenbox boordevol verwenproducten ter waarde van minstens 30 euro. Je kunt ook kiezen voor het boek De Hippe Vegetariër van Isabel Boerdam t.w.v. 22,50 euro.
 




Je kunt de VERWENBOX, die helemaal speciaal voor jou is samengesteld, ook los bestellen via de website. Deze wordt binnen drie weken bezorgd. Bestellen kan op onze site.

Nieuwe producten met het Vegetarisch Productkeurmerk

V-label: Honderden producten in de supermarkt dragen het V-label dat wij namens de European Vegetarian Union toekennen. Alle producten met het keurmerk die in Nederland worden geproduceerd vind je op onze site.

 

Nieuwe producten met het Vegetarisch Productkeurmerk zijn:


Punsellie's

Stroopkoeken

 



Katja

Zure sticks
Zure matjes



Word actief

Mederwerkers Evenemententeam gezocht (onbetaald)

Wil jij meewerken aan evenementen om vegetarisch eten te promoten? Voortbouwen op succesvolle evenementen die al een aantal jaar worden georganiseerd, maar ook aan nieuwe evenementen? Werkervaring opdoen met het werken in de non-profitsector, het organiseren van evenementen of werken met vrijwilligers? Of wil je gewoon onderdeel uit maken van een beweging die ervoor zorgt dat er steeds meer vegetarisch wordt gegeten? Wordt dan medewerker in het evenemententeam. Het evenemententeam bestaat uit diverse medewerkers onder leiding van een projectleider. Het team bestaat in ieder geval uit:

Projectleider: Vincent Kagie
Coördinator Evenementen: vacature
Vrijwilligerscoördinatoren: Cynthia Kloosterman & vacature
Medewerker promotie en fondsenwerving: vacature
Communicatiemedewerker: vacature
(Assistent-)Kok/ Culinair Medewerker: Jolanda Groen
Projectmedewerker Evenemententeam & Office manager: vacature

 

Medewerker administratie en klantenservice (onbetaald)

De ruggengraat van onze organisatie zijn onze leden en donateurs. Zij zorgen ervoor dat we de middelen hebben om ons werk te doen. Om het administratieve proces rond aanmeldingen, adreswijzigingen en opzeggingen goed te regelen hebben we een team van een aantal administratief medewerkers, die naast de ledenadministratie ook zorgen voor de administratieve afhandeling van projecten, zoals de Lekker.Vegetarisch Verwenbox. Daarnaast krijgen we veel vragen binnen, meestal per mail. Deels zijn dit vragen over de administratie, deels over inhoudelijk onderwerpen. Door personele wisselingen en extra projecten zijn we op zoek naar versterking van dit team. 
Bekijk de vacature



Online communicatiemedewerker Webredactie (onbetaald)

(Voor minimaal een half jaar, gemiddeld 6-12 uur per week)

De Vegetariërsbond communiceert op verschillende manieren met diverse doelgroepen. Dit doen we veelal ook via online media. In verband met het vertrek van één van onze webredacteurs en zwangerschap van een andere webredacteur zijn we op zoek naar een nieuwe online communicatiemedewerker. Om ons hierbij te ondersteunen en te helpen, zoeken we een online communicatiemedewerker, die zich specifiek bezig gaat houden met Facebook en webredactie. Deze medewerker zal onderdeel worden van ons communicatieteam dat bestaat uit 2 online communicatiemedewerkers Instagram/Twitter, 1 online communicatiemedewerker Facebook/Twitter, 2 webredacteurs en 1 online communicatiemedewerker Facebook/Evenementen. Dit team staat onder leiding van onze Coördinator Campagnes & Communicatie.
Bekijk de vacature


Bekijk alle vacatures...


Recept: Kerala pompoencurry met kaneelrijst en raita met rode biet

Met de intrede van de herfst zijn er weer volop pompoenen verkrijgbaar en laat nou de pompoen mijn favoriete groente zijn. Ik houd van de smaak, de mooi kleur, de textuur, de makkelijke bereidingswijze, dus jullie raden het al: het wordt een pompoenrecept. Deze keer uit India, waar vegetarisch koken al duizenden jaren door de hoogste klasse als voedingsleer is ingesteld. In India leeft ca. 40% van de bevolking vegetarisch – hoe leuk is dat?

Kerala pompoencurry met kaneelrijst en raita met rode biet

  • 2 el olijfolie
  • 1 grote ui
  • 5 cm gemberwortel
  • 3 teen knoflook
  • ½ tl komijn gemalen 
  • 1 tl kurkuma
  • ½ tl chilipoeder
  • 450 g flespompoen
  • 150 ml kokosmelk
  • 1 tl mosterdzaad
  • 2 chilipepers
  • 8  kerrieblaadjes
  • 200 ml yoghurt

Raita met rode biet

  • 125 ml yoghurt
  • ½  tl zout
  • ½ tl suiker
  • snuf komijn gemalen 
  • 2  bietjes, gekookt
  • 2 el muntblaadjes

Kaneelriist

  • 320 g rijst
  • 2 kaneelstokjes
  • Zout naar smaak

Verhit de helft van de olie in een braadpan met dikke bodem en smoor de ui op een laag vuur in 8-10 minuten glazig. Pureer intussen de gember en knoflook. Smoor deze puree 2-3 minuten mee. Voeg komijnzaad, geelwortel en chili toe en smoor nog 1 minuut. Schep de in grove brokken gesneden pompoen er door, giet de kokosmelk erop en stoof gedurende ca. 15 minuten. (Voorkom dat de massa hevig begint te borrelen, want dan koken de pompoenen misschien stuk.)

Doe voor de raita de yoghurt in een schaal, voeg zout, suiker en komijn toe en roer de biet en de munt erdoor.
Verhit een kleine koekenpan met de resterende olie, doe er mosterdzaad, chilipepers en kerrieblaadjes in en bak alles 30 seconden tot de zaadjes opspringen. Doe dit met de yoghurt bij de pompoencurry en verwarm alles nog 2 minuten.

Breng voor de rijst een zeer ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg zout, kaneelstokjes en rijst toe en laat koken tot de aangegeven tijd die op de verpakking vermeld staat. Giet af en doe de rijst terug in de pan. Leg een schone theedoek tussen pan en deksel en laat de rijst nog wat nastomen – op deze manier heb je heerlijk rulle rijst.

Eet smakelijk!
www.kok-aan-huis.com