Meld je aan voor de Vega Adventskalender!

We sturen je deze nieuwsbrief iets eerder dan normaal en met reden. Want in de aanloop naar kerst hebben we dit jaar iets speciaals: Een adventsmail. We willen jou graag de kans geven om je hier als eerste voor in te kunnen schrijven, zodat je de hele adventsperiode (3 tot en met 24 december) elke dag een mail kunt ontvangen met recepten, tips en weetjes. Zo ben je aan het eind van de adventsperiode helemaal klaar voor je veggie kerstmenu!


Kooktip: Knoflookbrood

Heb je zin in knoflookbrood maar wil je geen kant-en-klaar knoflookbrood kopen? Geen probleem, het is ook heel makkelijk zelf te maken. Hak wat knoflook in kleine stukjes en bak ze in (flink wat) olijfolie of boter. Dit wordt je ‘knoflookboter’. Verspreid deze over wat stukjes geroosterd brood en voeg naar wens geraspte kaas en/of andere kruiden toe. Even in de oven en klaar! Nog lekkerder: gebruik stokbrood in plaats van geroosterd brood, als je het in huis hebt.

Heerlijk voor bij het eten of als snack tijdens een avondje op de bank!


Wat is de Lekkerste Kerstgroente?

Veel kerstmenu's worden gemaakt rond één centraal hoofdgerecht waarbij verschillende bijgerechten worden bedacht. Op dit moment zijn dat vaak typische kerstgerechten als rollade, kip, kalkoen, biefstuk of wild. Wij vinden dat niet meer van deze tijd. Daarom gaan we samen met jou op zoek naar het nieuwe middelpunt van het kerstmenu en willen we weten wat nou de kerstgroente bij uitstek is. Waarvan slaan jouw smaakpapillen op hol als de gastvrouw of gastheer dat op tafel zet?
Maandag lanceren we deze verkiezing, maar jij als lezer van de nieuwsbrief kan nu al stemmen!


Word donateur en krijg een Lekker.Vegetarisch Verwenbox & Schort!

Om projecten zoals de vegetarische picknicks, de VegeQ en 'Recht op Vegetarisch in de Zorg' te kunnen blijven organiseren, hebben we jouw hulp nodig! Donateurs zorgen ervoor dat we meer mensen kunnen helpen en verleiden om vaker vegetarisch te eten en zo dierenlevens en het milieu te sparen.


Word nu donateur en ontvang het boek De Hippe Vegetariër t.w.v. 22,50 euro óf één Lekker.Vegetarisch Verwenbox + Schort.
 




 

Nieuwe Producten met het Vegetarisch Productkeurmerk

We hebben een nieuwe keurmerkhouder:
SPOONY SLURSOEP ROOD

Knorrende kinderbuiken kunnen nu ook op drukke dagen, onderweg of in de sportkantine gezond gevuld worden. Door de handige, vrolijke verpakking slurpt je kind zijn dagelijkse portie biologische groenten lachend naar binnen. In een handomdraai warm gemaakt, deze soep ‘on the go’!

Natuurlijk in 100% veilige, BPA vrije verpakking en bomvol biologische trostomaten, paprika en basilicum.

Per portie zo’n 150 gram groenten, oftewel 100% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor je kind.


Honderden producten dragen het V-label dat de Vegetariërsbond namens de European Vegetarian Union toekent.

Lekker leesvoer

Een nieuw kookboek van het Voedingscentrum met de titel: "Vandaag Vegetarisch", dat klinkt goed.

Het boek heeft een frisse eerste indruk en de  foto's vind ik erg mooi. Hoewel ik al jaren vegetarisch eet en zelf een grote verzameling vegetarische en veganistische kookboeken heb, werd ik toch nog blij verrast door een aantal recepten die ik zag.

Voordat ik het boek in handen kreeg, kreeg ik al van mijn collega te horen dat vegakids genoemd wordt in het boek, op de kinderpagina, en daar zijn we natuurlijk trots op.

Het is een mooi boek, vooral voor nieuwe vega's, goed dat het Voedingscentrum dit heeft gemaakt!

Lees meer

Nieuw Gastvrij restaurant

'Gastvrij voor Vegetariërs’ is het keurmerk van de Vegetariërsbond dat aangeeft dat je in het restaurant ook als vegetariër goed terecht kunt. In de restaurants met dit keurmerk staan minstens 2 vegetarische hoofdschotels op de menukaart. Er zijn al ruim 200 restaurants bij dit keurmerk aangesloten.


Meer over het keurmerk Gastvrij voor Vegetariërs en alle aangesloten restaurants vind je hier.

Medewerkers stellen zich voor: Sytske de Waart

Sytske is als voedingskundige betrokken bij de Vegetariërsbond en verzorgt al ruim 15 jaar de informatie over de voedingskundige aspecten van vegetarisch eten. Ze beantwoordt vragen, schrijft artikelen in het tijdschrift Lekker.Vegetarisch, geef persoonlijk voedingsadvies op grond van een voedingsscan en houd de voedingskundige informatie van de website actueel. Ook geeft ze bijscholingscursussen vegetarisme aan diëtisten en bijvoorbeeld gewichtsconsulenten.

"Ik vind het leuk dat ik mijn steentje kan bijdragen aan een betere wereld door mensen correct voor te lichten over de do’s en dont's van vegetarische voeding. Ook aan het wegnemen van vooroordelen van huisartsen, consultatiebureaumedewerkers, chiropractors, schoonheidsspecialisten en vooral natuurgenezers haal ik veel voldoening."

Lees meer, zoals onder andere Sytske's grootste ergenis

Wil jij je ook inzetten voor de Vegetariërsbond en onze nieuwe (onbetaalde) collega worden? Kijk dan op onze vacature pagina en help mee!

Nieuws: Vleesvervangers steeds gezonder en lekkerder

Vegetarische burgers bevatten regelmatig net zoveel eiwit en ijzer als vlees, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Ook qua smaak doen vleesvervangers het steeds beter: een kwart van de proevers vindt een maaltijd met een vleesvervanger zelfs lekkerder dan die met vlees. 

Het vervangen van gehakt en rundvleesburgers door vegetarisch gehakt en vegaburgers betekent 5 keer minder uitstoot van CO2 en een factor 5 minder gebruik van land en water.
 
Lees meer

Hartige Sint & Piet buideltjes

Alhoewel de adventperiode al bijna begint, vieren we natuurlijk ook nog de verjaardag van Sinterklaas. Maak daarom ook deze vrolijke Sint en Piet-zakjes. Een snel gemaakte snack. En met wat groentegerechtjes een ideale surprise-maaltijd voor Sinterklaasavond!


Dit simpele pasteideeg naar Frans recept is zó kinderlijk simpel dat je het sneller hebt gemaakt dan dat je de bladerdeegplakjes uit de diepvries van elkaar hebt getrokken. Het deeg hoeft ook niet gekneed te worden: gewoon met een vork doorroeren en je hebt in 10 seconden een samenhangende bal!
Voor 1 portie wonderdeeg (voor 6 pietenzakjes, wat je over hebt kun je invriezen)


Bereidingstijd: 1 minuut
  • 125 gr roomboter
  • 150 ml water
  • 1 eetl. verse rozemarijnnaaldjes of Provençaalse gedroogde kruiden
  • 325 gr zelfrijzend (volkoren)bakmeel
  • flinke snuf zout

Smelt in een ruime pan de boter met de kruiden, voeg het water toe en doe het meel met zout erbij. Roer met een vork even snel door; er vormt zich direct een mooie bal.


Ingrediënten

Voor 4 personen
  • 1 portie 1-minuut wonderdeeg of 6 plakjes bladerdeeg
  • 175 g vleesvervanger: bijvoorbeeld Kipstuckjes of beefreepjes van De Vegetarische Slager, Vivera, Goodbite of ander merk
  • 1 ei
  • 1 el ketchup
  • zout en 4-seizoenenpeper uit de molen
  • Optioneel: 1 el Euroma Caribbean Spice kruidenmix van Jonnie Boer (Albert Heijn)

 

Bereiding

Bereidingstijd: minder dan 20 minuten

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Maak het 1-minuut wonderdeeg of haal de diepvries bladerdeegplakjes van elkaar. Vorm van het deeg niet te kleine ballen en rol ze tot platte rondjes ter grootte van ongeveer een koffie- of theeschotel.
Doe de overige ingrediënten in de blender en hak ze heel even met de pulseerknop zodat je mooie flakes krijgt (geen puree).
Leg op ieder rondje een hoopje vulling en vouw tot een mooi zakje. Bak de buideltjes in 15 minuten goudbruin en gaar.


Jacinta Bokma is lekkerbek en foodinspirator voor een mooiere wereld: recepten die goed zijn voor jezelf, de dieren en de planeet. Vind meer recepten in haar kookboeken De Snelle Vegetariër en Puur Plantaardig/De Dunne Vegan
beide Gourmand World Cookbook Award winnaar


Like en volg Jacinta en De Snelle Vegetariër op Facebook
en @jacintabokma op Instagram