Nieuwsbrief Oktober


Nieuwsbrief

Lekker Kiezen tijdens Vegetarische Restaurantweek!


Van 1 tot en met 7 oktober organiseren we weer De Vegetarische Restaurantweek. Tijdens deze week kun je in ruim 150 deelnemende restaurants voordelig en lekker vegetarisch eten. Er valt dan ook echt iets te kiezen! Er staan minstens twee vegetarische menu’s op de kaart, waarvan 1 speciaal is ontwikkeld voor deze week. En dat voor slechts 25 euro (of 40 euro bij o.a. sterrenrestaurants als Librije's Zusje en De Leuf).

Lees meer

Laatste kans! Word nu lid en krijg NON*FISH*A*LI*CIOUS gratis.

De Vegetariërsbond zet deze maanden in het teken van zeewier en visvervangers. Wie nu lid wordt van de Vegetariërsbond krijgt daarom het kookboek met de fabuleuze titel NON*FISH*A*LI*CIOUS’ als welkomstgeschenk. (winkelwaarde 19,95 euro) De recepten in het boek hebben namen als Veganlicious Krabkookies, Cut The Crab Salad of No Tuna Salad. Zeewier was de een grote ontdekking voor de kookboekenauteur. Het boek is gemaakt voor mensen die wel vis eten (of al niet meer), maar ook ethische bezwaren voelen en alleen nog niet weten hoe dat het anders kan. Wat blijkt: ook de smaak van de zee hoeft de vegetariër niet te missen! De aanbieding loopt nog tot 21 oktober.

Word lid

Productranking tomatensoep: Help mee

Als je vegetarisch wil eten, is het soms lastig kiezen. In veel producten zit (verborgen) vlees. Om te zorgen dat je niet van elk producten de ingrediënten hoeft te lezen, is er het Vegetarisch Productkeurmerk. Nog te weinig producten hebben dit keurmerk. In deze rating zijn verschillende categoriën die een indicatie geven of een product vegetarisch is of niet. Uiteindelijk kunnen we alleen van producten met het productkeurmerk garanderen dat ze vegetarisch zijn. Wil je dat een producent zijn product aanpast, zodat het ook geschikt is voor vegetariërs, en dat hij het Vegetarisch Productkeurmerk neemt, zodat het duidelijk is dat het product vegetarisch is? Dat kan ook via de rankingsite.

Lees meer

Ledenvakantie

Heb jij zin om gezellig met medevegetariers op vakantie te gaan? Geef je dan snel op! Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat je er niet meer bij kunt en dat zou natuurlijk jammer zijn!

De geschatte kosten zijn €150,- per persoon, die kosten worden wat lager als je met zijn tweeën tegelijkertijd aanmeld en een kamer zou willen delen of als je met je kind op de kamer slaapt. We proberen ervoor te zorgen dat je geen extra kosten zult hebben (en als het mogelijk is, ontvang je een deel van het geld retour). De vakantie is in Landal Greenparks Orveltemarke in Drenthe. Dit park heeft net als alle Landal parken het Gastvrij voor Vegetariërskeurmerk. De vakantie is van 26 t/m 29 oktober. We zorgen ervoor dat er per persoon een eigen kamer geregeld wordt, de douche en toiletten zullen wel gedeeld moeten worden. Tijdens het weekend zullen er vrijblijvende activiteiten zijn als samen koken, wandelen en spelletjes. Er is een minimum van 10 inschrijvingen en de uiterste inschrijfdatum is 14 oktober. Dus schrijf je snel in.

Lees meer

Smakelijk dertiggroentendiner opent De Vegetarische Restaurantweek


Zondag 30 september werd de tweede Vegetarische Restaurantweek officieel geopend met een uitgebreid diner in restaurant Vermeer in Amsterdam. De Vegetarische Restaurantweek wordt gehouden van 1 tot en met 7 oktober. De eerste dag van De Vegetarische Restaurantweek valt samen met de ‘World Vegetarian Day’, tijdens de week vindt bovendien ook Werelddierendag plaats.

Lees meer

Veggiemama's gezocht

We zijn voor een nieuwe campangewebsite op zoek naar vegetarische moeders. Ben jij een Veggiemama (een vegetariër die kinderen ook (voor een groot deel) vegetarisch opvoedt) en zou jij met testimonial op onze toekomstige campagnewebsite willen? Stuur dan een mail naar v.kagie@vegetariers.nl.

HQ blog: Restaurants keuren

Misschien is het keuren van restaurants met het keurmerk 'Gastvrij voor Vegetariërs' wel het allerleukste onderdeel van mijn werk voor de Vegetariërsbond. Ik ga met plezier uit eten, probeer graag iets nieuws en vind het leuk om verrast te worden.

Het keuren van restaurants gaat altijd op afspraak. Vaak wil de eigenaar op de dag dat er gekeurd wordt aanwezig zijn om iets te vertellen over het restaurant en de gerechten. Door middel van een checklist inspecteer ik de menukaart en let dan vooral op de verhouding tussen vlees-, vis- en vegetarische gerechten, prijs en creativiteit. Ook kijk ik of er gerechten zonder kaas op de kaart staan.

Lees de hele blog: Restaurants keuren

Doe mee aan ons eetonderzoek

Er is weinig bekend over hoe vegetariërs in Nederland eten. Hoe stellen ze hun maaltijd samen en welke producten gebruiken ze? De Vegetariësbond gaat hier onderzoek naar doen en is op zoek naar deelnemers?

We zoeken fulltime vegetariërs, die geen vis maar wel eieren en/of zuivel eten. Zij zullen verdeeld over twee weken van vier warme maaltijden precies opschrijven wat ze eten. Daarvoor krijgen ze vooraf uitgebreide instructies. Na afloop ontvangen deelnemers als bedankje een korte analyse van hun eigen voedingspatroon.
Met de resulktaten van dit eetonderzoek kunnen we gerichter voedingsadviezen geven. Het onderzoek zelf vindt plaats in november (data in overleg), maar je kun je nu al aanmelden. Stuur een e-mail naar onderzoek@vegetariers.nl


Vegetarisch sterrenmaal in Van der Valk AmersfoortSterrenchef Carlo Chantrel en TV ster Antoinette Hertsenberg lopen culinair warm voor Vegetarische Restaurantweek
. Bezoekers van het Van der Valk restaurant in Amersfoort werden woensdag 19 september verrast met een heus sterrengerecht. De chef van Restaurant de Zwaan (1 Michelinster) en Radar presentatrice Antoinette Hertsenberg kookten een gerecht van ui, gerookte knolselderij en truffel bij het Van der Valk restaurant. Zowel Restaurant de Zwaan als Van der Valk restaurant Amersfoort nemen deel aan De Vegetarische Restaurantweek.

Lees meer

Nieuwe Restaurants Gastvrij voor Vegetariërs

 • Parkhotel Den Haag
 • Swoel, Haarlem
 • Restaurant de Stadstuyn, Nijmegen
 • N&R Indiase Catering *, in het hele land
 • Restaurant Jamuna, Leeuwarden
 • Restaurant Cordial, Oss
 • Yoghurt Barn, Utrecht

* is 10% ledenpaskorting voor leden van de Vegetariërsbond
Vind hier alle Gastvrij voor Vegetariërsrestaurants.


Organiseer jij De Langste Vegetarische Tafel?


Na het succes van de Langste Vegetarische Tafel dit jaar, willen we volgend jaar het record nog hoger zetten. Daarvoor zijn we op zoek naar vrijwilligers. We zoeken een coördinator Langste Vegetarische Tafel, die het evenement in samenwerking met het kantoor coördineert (gemiddeld 12 uur per week, oplopend tot 32 uur vlak voor het evenement), en een sponsorwerver (gemiddeld 4-8 uur), die ons helpt met het krijgen van sponsors voor voeding, drank en andere zaken, zodat het evenement voor ons betaalbaar blijft. Lijkt het jou leuk om een mooi project te werken met een geweldig evenement als uitkomst?


Lees meer

Recept: Gezonde eiwitrijke maaltijdsalade


Peulvruchten zijn een uitstekende bron van eiwit. In onze streken werden vroeger door de boeren veel peulvruchten verbouwd en ook in de moestuinen waren ze overal te vinden. Helaas zijn er traditioneel niet zo veel lekkere (vegetarische) recepten met peulvruchten. En da vind ik jammer.

In het onderstaande recept worden de peulvruchten, in dit geval linzen ‘gepimpt’ met de smaakmakers zongedroogde tomaat en feta. Ook de italiaanse kruiden leveren natuurlijk hun bijdrage aan een spannend gerecht en de citroen haalt het gerecht op.
Als je deze salade nog wilt uitbreiden, voeg je nog verse, fijngesneden, evt. van hun huid ontdane tomaten en wat schijfjes komkommer toe. Voor een optimale eiwitresultaat eet je deze salade met een lekkere plak (zuurdesem) brood.

Peulvruchten leveren overigens veel langzame koolhydraten. Ze maken dus niet dik, maar leveren een groot verzadigingsgevoel. Na een maaltje met peulvruchten kun je er dus weer even tegenaan. Ook is het hoge vezelgehalte goed voor ons lijf.

Ingrediënten

 • 1 ui
 • 2 teen knoflook
 • rozemarijn
 • dragon
 • 1 laurierblad
 • 200 gr. bruine linzen
 • ± 750 ml. water
 • 1 rode ui
 • 2 el zon. tomaten
 • 2 thl. gedr. basilicum
 • 2 thl.gedr. oregano
 • 1 el. olijfolie
 • 1 el. citroensap
 • 2 el peterselie
 • 100 gr feta
 • ½ krop sla

Breng de linzen samen met de ongesneden ui, de twee ongesneden tenen koflook, de rozemarijn, laurier, dragon aan de kook in ca. 750 ml water en laat circa 40 minuten koken tot het water geabsorbeerd is en de linzen gaar zijn. (Dus evt. nog wat water toevoegen.) Vis daarna ui, knoflook en kruiden er zo veel mogelijk uit en gooi ze weg, ze hebben hun smaak afgegeven en zijn niet meer nodig.
Snijd de rode ui fijn – je kunt ook een gewone ui nemen, maar de rode ui is zachter van smaak. Snijd ook de zongedoogde tomaten in kleinere stukjes. Meng in een slakom de ui, gedroogde tomaten, basilicum, oregano, olijfolie en het citroensap. Voeg de afgekoelde linzen toe en de verkruimelde feta. Breng pittig op smaak met zout, peper en evt. nog wat citroensap.
Opdienen op een bedje van sla en garneren met fijngesneden peterselie.

Eet smakelijk!

Birgit Flüg
www.vegetarischekok.nl

Voor meer lekkere recepten, kijk op www.eatgreen.nl
Agenda
(Leden)activiteiten:
Maandag 1 t/m zondag 7 oktober De Vegetarische Restaurantweek
Zaterdag 6 oktober: Met korting naar Vegalicious in Gent samen met NVV
Vrijdag 26 t/m maandag 29 oktober: Vegetariërsbond vakantieweekend
Vrijdag 16 november: Vegacafé Den Haag
Donderdag 13 december: Lezing Melany Joy in Nijmegen
Donderdag 20 december: Kerstdiner
 
Artikel van de maand

Vegetarisch uit eten

Vegetarisch uit eten van Ton de Zeeuw en Robert van der Aa, met recenties van restaurants en recepten van topkoks.

Bekijk dit boek nu in de webwinkel.
 
Een deel van de opbrengst van de webshop gaat naar de Vegetariërsbond
 
FAQ:
Hoeveel sterrestaurants nemen deel aan De Vegetarische Restaurantwek

Er doen 12 sterrestaurants aan De Vegetarische Restaurantweek. Hiervan hebben er twee zelfs twee Michelinsterren. Bij deze restaurants is een menu 40 euro (bij het middensegment is een menu 25 euro).

Zoek een deelnemend restaurant bij jou in de buurt
 
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor
ingezonden mededelingen.

Steun de Vegetariërsbond

 
Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter