Nieuwsbrief Oktober 2013

Nieuwsbrief

Floris' weblog: Toprestaurant kookt kool en onkruid

Het gaat matig in de horeca. Iedere maand gaan er ongeveer veertig restaurants failliet. Als vegetariër vind ik dat eigenlijk niet zo gek. Na een restaurantbezoek ga ik in de regel naar huis met het gevoel dat ik thuis lekkerder, maar vooral ook heel veel goedkoper kook. Veel restaurants zijn dan ook niet zo goed in maken van vegetarische maaltijden. Weinig verrassend als je bedenkt dat het lesmateriaal dat in het koksonderwijs gebruikt wordt slechts één pagina over vegetarische voeding bevat. Ik geloof niet dat de Den Blijkers van deze wereld de horeca gaan redden. Passie voor koken wel. Dat is precies wat we met de Vegetarische Restaurantweek willen stimuleren.

Lees de hele blog 'Toprestaurant kookt kool en onkruid'


Gratis receptenboekje als je nu reserveert voor De Vegetarische Restaurantweek

De Vegetarische Restaurantweek komt er aan! Van 7-13 oktober eet je exclusief, exquise maar toch uiterst voordelig, in de beste toprestaurants van Nederland. ‘Smakelijk geselecteerd’ is het motto van deze derde Vegetarische Restaurantweek. En smakelijk, dat mogen we onderstrepen. Want sterrenrestaurants zoals Het Zusje van Librije en Vermeer in Amsterdam, zijn slechts een paar van de meest vooraanstaande etablissementen die tijdens deze week voor vrijwel ieder budget hun deuren openen. Dat Nederland vegetarisch geurt, willen we dit jaar groots laten zien. En dat is niet alles. Ook achteraf kun je smullen, want voor iedereen die via de website reserveert ligt er na afloop een geweldig leuk digitaal kookboekje te wachten. Met een aantal geheimen van de beste chefs van Nederland. Genoeg redenen om te reserveren? Dit doe je via de website van devegetarischerestaurantweek.nl

Lees meer

Nieuwe leden eten gratis tijdens De Vegetarische Restaurantwek

Nieuwe leden eten gratis tijdens De Vegetarische Restaurantweek. Word lid via onze site en reserveer via www.devegetarischerestaurantweek.nl. Je krijgt dan van één menu tijdens De Vegetarische Restaurantweek het geld terug. En natuurlijk krijg je ook nog het digitale receptenboekje en steun je ons werk. Driedubbel voordeel dus.

Word dus nu lid.

Topsprekers tijden de Veggie Fair

Veggie in pumps Lisette Kreischer, foodinspirator Jacinta Bokma, natuurfotograaf Dos Winkel en Donderdag Veggiedag bedenker Tobias Leenaert zijn de bekendste sprekers tijdens de eerste Veggie Fair 5 en 6 oktober. Deze beurs vindt plaats in Landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek en heeft zowel een programma met diverse sprekers, films en workshops, als een productmarkt met diverse vegetarische en plantaardige producten

Lees meer over de Veggie Fair

Den Haag en Nijmegen vegahoofdsteden, Zuiden te beperkt aanbod


In de aanloop van de Vegetarische Restaurantweek maken we de vegahoofdsteden van Nederland bekend. In het Noorden was dit Groningen (zie de vorige nieuwsbrief). In het Westen is Den Haag tot vegetarische hoofdstad benoemd en in het Oosten kwam Nijmegen die eer toe. In het Zuiden vonden we in geen enkele stad het aanbod goed genoeg om het predikaat hoofdstad toe te kennen. Komende vrijdag is de ontknoping van deze verkiezing en maken we de vegahoofdstad van Nederland bekend. Hou hiervoor onze social media in de gaten.
 

Veggie Fair: het veggie evenement voor ouder en kind

Op 5 en 6 oktober is de Olmenhorst dé plek voor een uitje voor ouders en kinderen. Tijdens dit weekend vinden tegelijkertijd de Veggie Fair en de appelpluk plaats op Landgoed de Olmenhorst. Op de Veggie Fair is er van alles te proeven en te beleven. Daarnaast staat er een aantal workshops op het programma specifiek voor kinderen en hun ouders.  “Lisa Steltenpool van Viva las Vegas helpt in een workshop ouders die hun kind plantaardig willen opvoeden en Glorious Food by Manna laat kinderen nadenken of je alles wel in je mond zou moeten doen. Beide workshops worden gegeven door enthousiaste  mensen met verstand van zaken”, aldus Christine Burgemeester (directeur Vegetafel, die de Veggie Fair in opdracht van ons organiseert).

Lees meer

Nagenieten van Langste Vegetarische Tafel en VegeQ

Op ons YouTube kanaal zijn nu de films te zien van de Langste Vegetarische Tafel en de VegeQ. Geniet na en bekijk de films

Marathondiner met veertig gangen bij opening Vegetarische Restaurantweek


De opening van derde vegetarische Restaurantweek vindt zondag 6 oktober plaats met de vestiging van een culinair Nederlands record. In restaurant De Keuken van Floris in Rotterdam wordt die dag een veertig gangen diner geserveerd. De Keuken van Floris is één van de ruim tachtig restaurants die meedoen aan de Vegetarische Restaurantweek.

Lees meer

HQ blog: Vegetarische transparantie


Eén van de minder zichtbare activiteiten van de Vegetariërsbond, zijn de werkzaamheden rond transparantie, ofwel het productkeurmerk en de productranking. Een heel team is echter bezig met dit onderwerp.

Lees de hele blog: Vegetarische transparantie

Nieuw keurmerkhouders Gastvrij voor Vegetariërs

 • De Bosche Kar, Den Bosch
 • Leaf Vegetarian, Den Haag


Kijk hier voor de alle Gastvrij voor Vegetariërs keurmerkhouders.


Word actief


Projectmedewerker koksonderwijs (onbetaald)


De Vegetariërsbond werkt in het project ‘Vegucation’ samen met collega organisaties uit Duistland, België en Oostenrijk aan de ontwikkeling van een 100-urige lesmodule voor vegetarisch koksonderwijs .  Voor de gezamenlijke ontwikkeling van het lespakket en het aangaan en onderhouden van contacten met het beroepsonderwijs zijn wij op zoek naar een Projectmedewerker Koksonderwijs.

Lees meer

Projectteamleden cluster Talks/ online communicatie

Wij communiceren op verschillende manieren met diverse doelgroepen. Dat doen we onder andere online via onze website en social media (met name Facebook en Twitter). Om ons bij deze communicatie te ondersteunen en te zorgen dat deze nog efficiënter en effectiever wordt, zijn we op zoek naar:

Coördinator Administratie  (onbetaald)

De Vegetariërsbond heeft een klein team betaalde medewerkers en werkt met veel onbetaalde medewerkers. Om deze medewerkers op gebied van administratie te coördineren zoeken we een medewerker die op maandag onze administratief medewerker kan ondersteunen met het aansturen van onze medewerkers.

Lees meer

EetGeenDierenDag

Wakker Dier organiseert ook dit jaar weer EetGeenDirenDag op 4 oktober:
Op Werelddierendag staan we stil bij de dieren. Maar de dieren in de vee-industrie worden vaak vergeten. De beste manier om deze dieren te helpen, is door ze niet op te eten. Dagelijks eten Nederlanders gezamenlijk 400.000 dieren. Op EetGeenDierenDag gaan we voor 0!

Doe jij ook mee met EetGeenDierenDag? Laat het zien en plaats een PicBadge op je Facebookprofielfoto!

Lees meer

Recept: Multi noten en zadenknäckebrood

Vandaag een niet te evenaren recept voor glutenvrije, zuivelvrije, ei vrije en natuurlijk vegetarische Cracker. Vol met goede zaden, noten, andere superfoods en als je wilt zelfs met zeewier. Het resultaat is werkelijk verbluffend en uiteraard heel lekker.

Hoewel ik al mijn hele leven al bak en kook, wist ik niet dat het zo makkelijk is om knäckebröd zelf te maken. Ik heb het laatst voor een groot gezelschap gemaakt en in porties ingevroren en ook dit ging zonder problemen of kwaliteitsverlies. Het is altijd knapperig en lekker. Beslist een keertje doen!

Multi noten en zadenknäckebrood, gluten en zuivelvrij– 2 bakplaten

 • 50 g kokosolie
 • 120 g of ml water
 • 150g gemalen amandelen
 • 150g gemengde noten
 • 30 g cocosmeel
 • 30 g pompoenpitten
 • 50 g zonnebloempitten
 • 50 g sesamzaad
 • 50 g lijnzaad, ongebroken
 • 20 g hennepzaad
 • 6 g zout
 • evt. 2 el zeewiervlokken, b.v. nori

Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
Neem een kleine pan en verwarm hierin op een zacht vuurtje het water en de kokosolie totdat de kokosolie is gesmolten. Overigens is 60 g water hetzelfde als 60 ml water. Als je toch bezig bent om dingen af te wegen is het gemakkelijk om ook het water af te wegen (hoewel het natuurlijk gebruikelijk is om het water in ml te noemen in een recept).
Maal in een keukenmachine de gemalen amandelen samen met de gemengde noten en het cocosmeel fijn. Voeg de afgewogen pompoen- en zonnebloempitten, het sesamzaad, lijnzaad en hennepzaad, zout en eventueel zeewier toe en puls samen met het water en de gesmolten kokosolie.
Pureer niet te fijn. Het is leuk als er nog kleine stukjes noten en zaden zichtbaar blijven.

Bekleed de bakplaten met bakpapier en stort de helft van de kruimelige deegmassa op het eerste bakblik. Neem een ruim stuk bakpapier en leg dit bovenop het deeg. Strijk, veeg en rol met een recht waterglas of iets dergelijks het deeg uit tot een dikte van niet meer dan een halve centimeter.

Snijd het deeg met een deegschraper (liniaal zou ook gaan) alvast in vierkanten van 3 x 3 cm. Doe dit ook met de andere helft van het deeg op het andere bakblik.

Bak de crackers gedurende 20-25 minuten. Ze mogen niet te bruin worden, dan gaat de smaak achteruit.

Beleg de afgekoelde cracker bijvoorbeeld met een schijf courgette en wat huisbereide walnoottapenade (recept zie hieronder):

Walnoten tapenade

 • 100 gram  walnoten
 • 2 eetlepel zonnebloempitten
 • 1 eetlepel kokosolie 
 • 5  zongedroogde tomaten
 • 1 scheut  citroensap
 • Snufje  zout en peper
 • 2 takjes basilicum 
 • 5 takjes  peterselie
 • 1 theelepels basilicum gedroogd

Maal de walnoten tot meel in een keukenmachine of blender. Voeg dan de zonnebloempitten toe samen met de  in stukjes gesneden zongedroogde tomaatjes, de fijngesneden verse basilicum, peterselie, kokosolie zout, peper en citroensap. Pulse alles tot een gelijkmatig mengsel ontstaat wat niet te fijn is en proef of je nog extra zout, peper of citroensap wilt toevoegen.

Eet smakelijk!

Birgit Flüg
www.vegetarischekok.nl

Voor meer lekkere recepten, kijk op www.eatgreen.nl
Agenda
Activiteiten:
4 t/m 6 oktober Veggie Fair, Lisserbroek
7 t/m 13 oktober De Vegetarische Restaurantweek
Vrijdag 20 december Vega kerstgourmet, Centrum Djoj Rotterdam
 
FAQ: Kan ik mijn kookkunsten ook laten zien tijdens de Veggie Fair

Ja, met de VeggieBite verkiezing. De verkiezing VeggieBite 2013 daagt bezoekers van de Veggie Fair uit het meest verrukkelijke en inventieve vegetarische hapje op zaterdag 5 oktober mee te nemen naar deze eerste en grootste vegetarische fair van Nederland op landgoed De Olmenhorst. Zoet of hartig, alles mag. Een professionele jury doet de beoordeling en roept het winnende hapje uit tot VeggieBite van het Jaar.

Lees meer
 
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter