Nieuwsbrief Oktober 2014

Nieuwsbrief

Floris' weblog: Groeispurt vegetarische keuken verdient aandacht

Er zit volop vaart in de vegetarische keuken. De vraag is nog slechts hoe we dit zo goed mogelijk bij een breed publiek onder de aandacht brengen. Om de zaak een steuntje in de rug te geven eet een zestal BN’ers vanaf maandag 6 oktober twee weken vegetarisch. We bereiken zo een publiek dat meestal weinig van ons hoort: RTL boulevard schonk er al bijvoorbeeld aandacht aan. Om meteen goed van start te gaan werden de BN’ers door ons uitgenodigd voor een diner in restaurant Vork & Mes, waar men bijna alle ingrediënten uit de directe regio betrekt. Niet geheel toevallig was het ook de eerste dag van de Vegetarische Restaurantweek. Op tafel kwam, vanzelfsprekend, het gerecht dat het restaurant  tijdens de restaurantweek serveert. De aanwezigen waren unaniem onder de indruk van het diner, waarbij de meloencarpaccio het meeste respect afdwong. De souschef werd zelfs gevraagd het recept toe te lichten. ‘wacht maar op ons tweede boek’ grapte hij, maar onthulde uiteindelijk toch welwillend het keukengeheim.

Lees de hele blog 'Groeispurt vegetarische keuken verdient aandacht'


Vegetarische Restaurantweek van start: extra lekker en extra voordelig

De vierde editie van Vegetarische Restaurantweek is gisteren van start gegaan en duurt nog tot en met 16 oktober. Tijdens de week is er extra keuze en wordt er door deelnemende restaurants een speciaal en voordelig menu gemaakt. De menu’s tijdens deze week kosten €27,50, bij sommige toprestaurants is dit €45. Ook dit jaar doen er diverse restaurants met 1 of meer Michelinsterren mee, zoals Restaurant De Leuf (Ubachsbergen, 2 sterren), Vermeer (Amsterdam) en 't Nonnetje (Harderwijk). Maar ook de restaurants zonder een ster zullen een heerlijke maaltijd aanbieden. Mis dus deze kans om heerlijk en voordelig vegetarisch uit eten te gaan niet!

Bekijk de deelnemende restaurants

Help ons groter groeien: word lid en ontvang kookboek Vegeterranean t.w.v 34,95!

Ontvang Vegeterranean, hét Italiaanse koffietafelboek vol foto's en recepten. Gratis voor jou als je je vandaag aansluit bij De Vegetariërsbond!
Steeds meer mensen ontdekken de geheimen van de vegetarische keuken. Wij nemen je graag mee op ontdekkingstocht. Want iedere dag dat je kiest voor vegetarisch eten, heeft dat positieve gevolgen voor het milieu, voor de dieren en voor je eigen gezondheid. Kies ook voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten en laat je inspireren door De Vegetariërsbond.
Duizenden mensen maken kennis met veggie lifestyle tijdens Veggie Fair

De tweede Veggie Fair van afgelopen weekend was een groot succes. Duizenden mensen bezochten deze beurs en kwamen zeker aan het eind van de dag ook soms langs stand die uitverkocht waren. Het evenement dat plaatsvond op Landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek liet bezoekers kennis maken met vegetarische, duurzame en vaak ook plantaardige producten. Teven was er een podium met sprekers, zo sloot Yvonne Kronenberg de beurs af met een inspirerend en persoonlijk verhaal. “De Veggie Fair is nog jong, maar heeft al een stevige naam. Veel bezoekers van vorig jaar kwamen weer terug en veel nieuwe mensen wisten het evenement ook te vinden,” aldus organisator Christine Burgemeester (Vegetafel).

Lees het verslag

 


BN’ers eten twee weken vegetarisch

Zes BN’ers eten vanaf 6 oktober twee weken vegetarisch om de groeiende belangstelling voor vegetarisch eten een duwtje in de rug willen geven. Er is nauwelijks een persoonlijke keuze denkbaar die meer invloed heeft op mens, dier en milieu dan de keuze voor een (meer) vegetarische voedingswijze.

De deelnemende BN’ers zijn:

 • Anita Witzier (presentatrice)
 • Johan van de Gronden (directeur WNF)
 • Eddy Terstall (filmregisseur)
 • Nilgün Yerli (schrijfster en actrice)
 • Sytske van der Ster (actrice en zangeres)
 • Sanne Wallis de Vries (caberatière en actrice)

Lees meer

Gezocht: Medewerkers evenemententeam en medewerker Gastvrij

Medewerker Evenemententeam (onbetaald)

Wij willen iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Om dit te realiseren organiseren we onder andere een aantal evenementen. Met name de VegeQ en de Langste Vegetarische Tafel. In 2015 komt daar het Veggie Chef of the Future Event voor jonge chefs bij. Om te helpen bij de organisatie van deze evenementen zijn we op zoek naar:

Medewerker Gastvrij voor Vegetariërs (onbetaald)

Het keurmerk Gastvrij voor Vegetariërs laat zien waar je vegetarische de keus hebt in de horeca. Om de informatie over dit keurmerk te verbeteren en om de administratieve kant van dit keurmerk te stroomlijnen zijn we op zoek naar een nieuwe medewerker. Als medewerker Gastvrij voor Vegetariërs werk je samen met de restaurantwerver voor dit keurmerk en val je onder de Coördinator Communicatie en Campagnes die het keurmerk beheert.

Lees meer

Recept: Pastinaak en Puy linzen salade

Herfst!  Tijd van ui, pastinaak en pompoen. Mijn favoriete salade met mijn favoriete groente: pastinaak!

Wil je lekkere vegetarische recepten leren bereiden, neem dan deel aan mijn vegetarische kookcursus in Groningen! De dinsdagavonden zijn al vol, maar op de woensdagavonden zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Ingrediënten

 • 5 pastinaken
 • 2 el olijfolie
 • 125 g puylinzen (zwart en klein)
 • 1 blad laurier
 • ½ ui
 • enkele stelen van de peterselie
 • bos waterkers
 • zout en peper
 • evt. een scheut oude balsamico

Dressing

 • 1 teen knoflook
 • 1 tl mosterd
 • 2 tl honing
 • 1 el citroensap
 • zout, peper
 • 4 el koolzaadolie
 • harde geitenkaas

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Schil de pastinaken, halveer ze in de lengte. Snijd de bovenste helften nog een keer overlangs doormidden zodat je ongeveer stukken hebt van gelijke grootte. Doe de pastinaakstukjes in een groot, met bakpapier bekleed bakblik. Giet er de olijfolie over heen en kruid met zout en peper. Hussel even door en zet daarna ca. 40 minuten in de oven. Roer een aantal keren. De pastinaken moeten goed gaar zijn en beginnen te karamelliseren.
Doe de gewassen linzen in een pan met ruim water. Breng aan de kook, laat een minuut koken en giet af. Doe de linzen terug in de pan en voeg zoveel water toe, dat de linzen net onder staan. Voeg het laurierblad, de hele ui en ongesneden peterseliesteeltjes (of steeltjes van andere kruiden toe). Breng aan de kook en laat zachtjes voor ca. 30 minuten koken. De linzen moeten gaar en zacht zijn, maar mogen niet stuk gekookt zijn. Giet ze af en verwijder laurierblad, ui en stelen van de kruiden.

Klop ondertussen de dressing en schaaf de geitenkaas in mooie schilfers.

Schep de linzen (terwijl ze nog warm zijn) om met de dressing. Proef en zorg dat alles goed op smaak is.

Was de waterkers en haal van dikke stelen de blaadjes er af. (Gooi de stelen weg.)

Maak op een serveerschaal, of op individuele borden een bedje van waterkers, plaats er de linzen op en tot slotte de gekarameliseerde pastinaak en schilfers harde geitenkaas.

Sommige mensen vinden een scheut balsamico over het geheel erg lekker!

Eet smakelijk!
Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.
Agenda
Maandag 6 oktober tot en met donderdag zondag 16 oktober, De Vegetarische Restaurantweek
FAQ: Hoeveel restaurants met een Michelinster doen er mee aan de Vegetarische Restaurantweek?

Er nemen wel 10 restaurants met een Michelinster deel aan de week. Waarvan er 1 met wel 2 sterren! Hier eet je voor €45 op sterniveau, heerlijk, culinair en hoogstaand vegetarisch!

Bekijk alle deelnemers
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter