Nieuwsbrief Oktober 2015

Nieuwsbrief

Floris' weblog: Groente wordt vlees, vlees wordt groente

Het was heugelijk nieuws vorige week; de Nederlander eet gemiddeld ieder jaar een kilo vlees minder. Zet deze trend door, dan kan de Vegetariërsbond zich over zeventig jaar opheffen. De jongeren onder ons kunnen dat nog meemaken. In historisch perspectief zou dat een razendsnelle ontwikkeling zijn, waar we met z’n allen getuigen van zijn en waar we aan bijdragen. Toch mag het nog wel wat sneller. Dat vindt de Vegetarische Slager ook en daarom gaan ze een kiloknallerfabriek uit de grond stampen waar de vleesvervangers nog efficiënter –en dus goedkoper- gemaakt kunnen worden.

Lees de hele blog 'Groente wordt vlees, vlees wordt groente'


Veggie fair groot succes

Duizenden bezoekers kwamen naar de Veggie Fair, die dit voor het eerste jaar in Doorn was. Zij troffen daar een veld vol kraampjes rond de veggie lifestyle aan. Er kon geproefd worden van tal van producten en bij diverse foodtrucks kon men het buikje helemaal vol eten. Op het podium kon men ondertussen luisteren naar mooie muziek en interessante sprekers, zo gaf Vegetariërsbond foodinspirator Jacinta Bokma een kookdemonstratie en opende directeur Floris de Graad het Vegetarische Jachtseizoen.

Veel lekkere menu's tijdens Vegetarische Restaurantweek

De Vegetarische Restaurantweek is weer ten einde en iedereen die niet uit eten is geweest tijdens deze week heeft wat gemist. Een kleine honderd restaurants hadden een extra lekker en extra bijzonder menu met veelal lokale producten op de kaart staan. Wat dacht je van bietenbitterballen, Truffelrisotto met noten en champignons omringd met gegrilde courgette linten, Texturen van aardpeer, tempeh, Cevenne ui, gerookte paddenstoel, bloemkool couscous of een Stoofje van kastanjes en appel met bulgur en een saus van geroosterde paprika.


BN’ers kiezen Amsterdam als vegahoofdstad van Nederland

Een vakjury van specialisten die regelmatig op reis zijn binnen Nederland koos de hoofdstad als meest vegetariër vriendelijke stad van Nederland. De Vegetariërsbond organiseerde deze verkiezing in het kader van de Vegetarische Restaurantweek die nog tot 11 oktober duurt. De jury werd gevormd door Pauline Cornelissen, wijnkenner Harold Hamersma, Leon Verdonschot, Thijs van Domburg, Liesbeth van Tongeren en Bertolf. “Amsterdam heeft natuurlijk als grote stad veel plaatsen waar je heerlijk vegetarisch kan eten en ondanks dat onze jury heel Nederland doorreist en ook in Lelystad, Zwolle en Rotterdam goed aan zijn trekken komt, heeft Amsterdam net dat beetje meer. Het is ook niet voor niets de stad met de meeste deelnemers aan de Vegetarische Restaurantweek,” aldus Floris de Graad (Directeur Vegetariërsbond)

Lees meer

Nederlandse bodem goudmijn voor smaak

“Polderpompoen weinig uitgesproken smaak, beekdalgrond zorgt voor lekkere groenten”


Het eerste smaakpanel ‘terroir van Nederlandse bodem’ is het unaniem eens: de Nederlandse bodem brengt een onverwacht pallet aan smaken voort. Een jury vol specialisten onder leiding van topkok Jonathan Karpathios proefde landbouwproducten van zes verschillende bedrijven. Dit in het kader van de Vegetarische Restaurantweek die gisteren begon en als thema lokaal heeft. Er bleek een groot verschil te zijn in smaak tussen verschillende gronden. Elke prei, biet, wortel en pompoen bleek weer een andere smaak te hebben.

Lees meer

Lekker.Vegetarisch 3: Experimenteren met fermenteren

Lekker. Vegetarisch 3 is uit! In deze herfsteditie van ons magazine kun je kennis maken met fermenteren.
  • Experimenteren met fermenteren (is makkelijker dan je denkt)!
  • Zelf kefir maken.
  • Smaaktest en bereidingstips: tempeh.
  • Heerlijke recepten (o.a. voor zuurkool).
  • Restauranttips in (Belgisch) Limburg, Aken en Helsinki.
  • Winactie!
  • En nog veel meer…

Mis ’m dus niet, het extra dikke herfstnummer van Lekker vegetarisch! Word donateur van de Vegetariërsbond en ontvang deze editie en aansluitend elk kwartaal een nieuw nummer. Of vraag eerst een digitaal proefexemplaar aan.

Nieuw! Gastvrij app in store en 2 nieuwe keurmerkhouders

Met Gastvrij voor Vegetariërs weet je dat er altijd voldoende keus is als je vegetarisch wilt eten. We hebben deze maand weer twee nieuwe keurmerkhouders.
  • Foam catering, 100% vegetarisch, Den Haag
  • Hortus, 100% vegetarisch, Den Haag
Alle keurmerkhouders vind je op onze site.

Gastvrij app in Play store

De Gastvrij voor Vegetariërsapp is nu gratis te downloaden via de Play store (Android).


Bestel nu de eerste Lekker.Vegetarisch VERWENBOX

Laat je verrassen met deze spannende Vegaverwenbox! Tien verwen-producten voor € 9,95, de waarde van de inhoud is € 40,00.

De Lekker.Vegetarisch Verwenbox is gevuld met hoogwaardige producten van: AOV, Fair Trade Original, Kumar’s, Lima, Piramide, Provamel, entreekaart Thermen Bussloo, Verstegen, Vitals.

Bestel de box nu via onze site

Kant-en klare pannenkoeken vaak niet vegetarisch

Slechts 1 kant-en klare pannenkoek lijkt alleen maar vegetarisch ingrediënten te hebben. Alle andere pannenkoeken bevatten verdachte ingrediënten. Dit is te zijn in onze nieuwste productranking. Het lijkt er op dat vegetariërs beter zelf hun pannenkoeken kunnen bakken. Bijvoorbeeld onze eiwitrijke pannenkoeken.

Lees meer


Vegetariërsbond nu ook op Instagram

Wij zitten nu ook op Instagram. Volg ons op Instagram en je krijgt nog meer lekkere foto's met recepten en inkijkjes in onze activiteiten.

Lees meer

We zitten al langer Op Facebook en Twitter. Daar kun je ons volgen voor lekkere recepten, tips, nieuws en achtergronden over hoe en waarom vegetarisch eten.

Praat mee: Vrijdag 20 november Algemene Ledenvergadering

Op de Algemene Ledenvergadering in april dit jaar is besloten om het ritme van de ledenvergaderingen te veranderen. Het is de intentie om de ledenvergaderingen vanaf nu aan het eind van het jaar te houden. Voordeel hiervan is onder andere dat er dan gesproken kan worden over een jaar dat nog moet beginnen, in plaats van een jaar waarvan het eerste kwartaal al achter de rug is.

Lees meer

Recept: Pompoensoep met bruine bonen en Tabouleh

De bladeren vallen, de paddenstoelen komen op, de dagen korten, de kachel gaat aan en op het vuur staat een heerlijk verwarmende soep te pruttelen. Hoera, het is herfst!

Pompoensoep met bruine bonen

  • 1 el olie
  • 1 ui
  • 1 tnt knoflook
  • 3 verse salieblaadjes
  • 3 tak selderijblaadjes
  • 1 pot bruine bonen
  • 200 gr zoete aardappel
  • 300 gr pompoen
  • ± 350 ml  water
  • zout, peper
  • peterselie

Neem een soeppan met dikke bodem.
Spoel de bonen af. Schil de zoete aardappelen en de pompoen en snijd ze in stukjes.
Fruit in de soeppan de fijngesnipperde ui in wat olie goudgeel. Voeg fijngehakte knoflook en gesnipperde blaadjes van de salie toe en laat eventjes meebakken. Let op dat de knoflook niet verbrandt, want dan wordt de soep bitter. Voeg het water en de aardappel en pompoenblokjes toe. Hang de selderijtakjes in de soep en laat alles ca. 45 minuten zachtjes koken (let op dat het niet aanbrandt, anders meer water toevoegen) tot alles goed gaar is.
De inhoud van de pan heel eventjes met een stamper wat fijner stampen of heel grof met een staafmixer pureren. Breng op smaak met zout en peper
Soep garneren met fijn gehakte peterselie.

Couscous is een heerlijk product dat zich snel laat omtoveren tot iets ontzettend lekkers.
Voor de bereiding van couscous heb ik echter mijn eigen geheim ontwikkeld, dat ik graag met jullie deel. Lees het onderstaande recept en kook (euhm, nou ja: maak) het gauw ook een keer!

(Ik vind het echter altijd veel lekkerder om voor de bereiding van de couscous niet de aanwijzingen op de verpakking te volgen, maar heb hiervoor mijn eigen geheimpje ontwikkeld.)

TABOULEH (couscoussalade)

  • 300 ml groentebouillon 
  • 300 gr couscous 
  • 150 ml olijfolie 
  • 1 komkommer 
  • 5 tomaten 
  • 3 eetl. witte wijnazijn 
  • 1 theel. mosterd 
  • 7 eetl. sinaasappelsap 
  • 3 eetl. citroensap 
  • zout
  • cayennepeper 
  • 4 tenen knoflook 
  • sambal 
  • 4 eieren

Doe de couscous in een (platte) schaal. Breng de bouillon met de sinaasappel- en citroensap aan de kook en overgiet de couscous hiermee. Laat 5 min. staan en roer dan de couscous voorzichtig door, terwijl je 1 eetlepel olijfolie toevoegt. Was de komkommer en halveer, verwijder evt. de zaadlijsten en snijd dan in kleine blokjes. Was de tomaten en snijd ook in blokjes.
Klop een dressing van fijngesneden knoflook, mosterd, zout, cayennepeper, sambal en de witte wijnazijn. Meng met de couscous, de komkommer en de tomaatblokjes. 
Als maaltijdsalade is de tabouleh lekker met gekookte eieren.

Veel kookplezier en eet smakelijk!
Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.
Agenda
Vrijdag 20 November Algemene Ledenvergadering
 
FAQ: Hoe kom ik als vegetariër aan voldoende eiwitten?

De gemiddelde Nederlandse voeding bevat ruim voldoende eiwitten, ook een vegetarische voeding! Als vegetariër kun je eiwitten halen uit zuivel, eieren, tofu, tempeh, peulvruchten, noten, maar ook uit brood en rijst.

Lees meer over vegetarisch eten en eiwit
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.





 
Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter