Nieuwsbrief September


Nieuwsbrief

Lekker Kiezen tijdens Vegetarische Restaurantweek!


Van 1 tot en met 7 oktober organiseren we weer De Vegetarische Restaurantweek. Tijdens deze week kun je in ruim 100 deelnemende restaurants voordelig en lekker vegetarisch eten. Er valt dan ook echt iets te kiezen! Er staan minstens twee vegetarische menu’s op de kaart, waarvan 1 speciaal is ontwikkeld voor deze week. En dat voor slechts 25 euro (of 40 euro bij o.a. sterrenrestaurants als Librije's Zusje en De Leuf).

Lees meer


Floris' Weblog: Een halve worst is half werk

‘We moeten minder vlees eten’ kopt het dagblad TrouwFloris' Weblog groot op de voorpagina. Aan het woord is de tienjarige Casper van Kessel, die in het kader van een onderzoek vertelt over zijn idealen. We zien dat er op alle fronten beweging komt in de doorbraak van vegetarische voeding. Lange tijd hoorde de uitspraak dat er minder vlees gegeten moet worden vooral thuis in het wetenschappelijk debat over ‘eiwittransitie’.


Lees hier de hele weblog 'Een halve worst is half werk '

Word nu lid en krijg NON*FISH*A*LI*CIOUS gratis.

De Vegetariërsbond zet deze maanden in het teken van zeewier en visvervangers. Wie nu lid wordt van de Vegetariërsbond krijgt daarom het kookboek met de fabuleuze titel NON*FISH*A*LI*CIOUS’ als welkomstgeschenk. (winkelwaarde 19,95 euro) De recepten in het boek hebben namen als Veganlicious Krabkookies, Cut The Crab Salad of No Tuna Salad. Zeewier was de een grote ontdekking voor de kookboekenauteur. Het boek is gemaakt voor mensen die wel vis eten (of al niet meer), maar ook ethische bezwaren voelen en alleen nog niet weten hoe dat het anders kan. Wat blijkt: ook de smaak van de zee hoeft de vegetariër niet te missen!

Word lid

Ledenvakantie

Heb jij zin om gezellig met medevegetariers op vakantie te gaan? Geef je dan snel op! Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat je er niet meer bij kunt en dat zou natuurlijk jammer zijn!

De geschatte kosten zijn €150,- per persoon, die kosten worden wat lager als je met zijn tweeën tegelijkertijd aanmeld en een kamer zou willen delen of als je met je kind op de kamer slaapt. We proberen ervoor te zorgen dat je geen extra kosten zult hebben (en als het mogelijk is, ontvang je een deel van het geld retour). De vakantie is in Landal Greenparks Orveltemarke in Drenthe. Dit park heeft net als alle Landal parken het Gastvrij voor Vegetariërskeurmerk. De vakantie is van 26 t/m 29 oktober. We zorgen ervoor dat er per persoon een eigen kamer geregeld wordt, de douche en toiletten zullen wel gedeeld moeten worden. Tijdens het weekend zullen er vrijblijvende activiteiten zijn als samen koken, wandelen en spelletjes. Er is een minimum van 10 inschrijvingen en de uiterste inschrijfdatum is 14 oktober. Dus schrijf je snel in.

Lees meer

Dierencoalitie lanceert Dierenkieswijzer.nl

De Dierencoalitie heeft in het VARA-radioprogramma Vroege Vogels de Dierenkieswijzer gelanceerd. De Dierenkieswijzer maakt inzichtelijk hoe partijen denken over belangrijke dierenwelzijnsonderwerpen, van plofkip tot rasdierenfokkerij.

Lees meer

Doorbraak voor Vegetarische Restaurantweek

Zeven sterrenrestaurants doen mee aan de tweede Vegetarische Restaurantweek van 1-7 oktober.
In deze week kan de gast in meer dan honderd restaurants genieten van een speciaal voor de week ontwikkeld en gunstig geprijsd vegetarisch menu. De deelname van de sterrenrestaurants laat zien dat de vegetarische keuken ook in dit segment begint door te breken. Ambassadeurs van de week zijn Maarten Tjallingii en Antoinette Hertsenberg.

Lees meer


Nieuwe Restaurants Gastvrij voor Vegetariërs

 • Restaurant Nescio, Den Bosch
 • Restaurant Fritschy, Rotterdam
 • Restaurant aan Sjuuteeänd, Schinnen


Vind hier alle Gastvrij voor Vegetariërsrestaurants.


Vrijwilligers gezocht

Langste Tafel

Na het succes van de Langste Vegetarische Tafel dit jaar, willen we volgend jaar het record nog hoger zetten. Daarvoor zijn we op zoek naar vrijwilligers. We zoeken een coördinator Langste Vegetarische Tafel, die het evenement in samenwerking met het kantoor coördineert (gemiddeld 12 uur per week, oplopend tot 32 uur vlak voor het evenement), en een sponsorwerver (gemiddeld 4-8 uur), die ons helpt met het krijgen van sponsors voor voeding, drank en andere zaken, zodat het evenement voor ons betaalbaar blijft. Lijkt het jou leuk om een mooi project te werken met een geweldig evenement als uitkomst?


Lees meer

Recept: Kokoscurry kikkererwten soep

Voor heerlijke nazomeravonden een smakelijke eiwitrijke maaltijdsoep:

 

Ingrediënten

 • 2 el olijfolie
 • 1 ui
 • 2 teen knoflook
 • ½ tl kerriepoeder
 • 500 g aardappels
 • 1 l water
 • 250 ml kokosmelk
 • ½ tl zout
 • 200-400g kikkererwten
 • 1 courgette
 • 1 el citroensap
 • 100 g spinazie

Verwarm de olie in een grote (soep)pan en bak de fijngesneden ui gedurende circa 6 minuten totdat deze glazig is. Voeg de fijngesneden knoflook toe en laat nog 1 minuut meebakken. Voeg de kerriepoeder toe, roer en bak nog even mee. Voeg de in dobbelsteentjes gesneden aardappels toe en roer. Voeg kokosmelk en water toe en laat 10 minuten doorkoken. Voeg kikkererwten en de in kleine dobbelsteentjes gesneden courgette toe en laat koken totdat de courgette gaar is. Breng op smaak met citroensap en voeg tot slot de grof gesneden (gewassen) spinazie toe. Breng verder op smaak met zout en peper.

Eet smakelijk!

Birgit Flüg
www.vegetarischekok.nl

Voor meer lekkere recepten, kijk op www.eatgreen.nl
Agenda
(Leden)activiteiten:
maandag 1 t/m zondag 7 oktober De Vegetarische Restaurantweek
vrijdag 26 t/m maandag 29 oktober: Vegetariërsbond vakantieweekend
Donderdag 20 december: Kerstdiner
 
Leuke Link
In Landal Greenparks Orveltemarke vindt de Ledenvakantie plaats. Dit park heeft net als andere parken van Landal Greenparks het Gastvrij voor Vegetariërskeurmerk. Wil je ook mee met de ledenvakantie? Kijk dan hier.
 
FAQ:
Hoeveel restaurants nemen deel aan De Vegetarische Restaurantwek

Er nemen ruim 120 restaurants deel aan De Vegetarische Restaurantweek. Daaronder ook 5 restaurants met 1 en 2 restaurants met zelfs 2 Michellinsterren. Je kunt ook op postcode zoeken naar welk restaurant het dichtstbij jouw huis ligt.

Zoek een deelnemend restaurant bij jou in de buurt
 
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

Steun de Vegetariërsbond
 
Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter