Nieuwsbrief September 2013

Nieuwsbrief

Floris' weblog: Poepvlees en dode witlof

‘Imago vlees keldert in rap tempo’ kopte dagblad Trouw deze week. Aanleiding voor het artikel waren de onthullingen in de documentaire van Zembla over ‘poepvlees’ en de beschuldiging dat ‘gewoon’ vlees stiekem verkocht wordt met het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Het is allemaal exemplarisch voor de manier waarop wij met ons voedsel omgaan.

Lees de hele blog 'Poepvlees en dode witlof'


Reserveer nu voor De Vegetarische Restaurantweek

De Vegetarische Restaurantweek komt er aan! Van 7-13 oktober eet je exclusief, exquise maar toch uiterst voordelig, in de beste toprestaurants van Nederland. ‘Smakelijk geselecteerd’ is het motto van deze derde Vegetarische Restaurantweek. En smakelijk, dat mogen we onderstrepen. Want sterrenrestaurants zoals Het Zusje van Librije en Vermeer in Amsterdam, zijn slechts een paar van de meest vooraanstaande etablissementen die tijdens deze week voor vrijwel ieder budget hun deuren openen. Dat Nederland vegetarisch geurt, willen we dit jaar groots laten zien. Behalve deze vegaverwenweek zelf van 7-13 oktober, mag je ook een vegetarisch marathondiner verwachten (van 40 gangen!), een bijzonder orkerst en voor iedereen die via de website reserveert ligt er na afloop een geweldig leuk digitaal kookboekje te wachten. Met een aantal geheimen van de beste chefs van Nederland. Genoeg redenen om te reserveren? Dit doe je via de website van devegetarischerestaurantweek.nl

Lees meer

Nog tot 15 september Snelle Vegetariër als welkomstgeschenk

Ook deze nieuwsbrief staat weer vol met activiteiten om vegetarische voeding te promoten en informatie om vegetariërs te ondersteunen. Dit alles kunnen we niet doen zonder jullie steun. Wil jij ook dat het vegetarische aanbod in restaurants verbetert? Dat mensen worden geholpen met de stap naar vegetarische voeding? Dat moeders en kinderen goede voorlichting krijgen over hoe en waarom vaker vegetarisch eten een gezond idee is? Word dan lid!

Wie nu lid wordt krijgt als dank de Snelle Vegetariër gratis als welkomstgeschenk. Dit geweldige kookboek is nu al toe aan een tweede druk. Word voor 15 september lid en we sturen het je zodra de herdruk klaar is toe als welkomstgeschenk

Word dus nu lid.

Veggie Fair: 5 en 6 oktober

Op 5 en 6 oktober vindt op Landgoed de Olmenhorst de Veggie Fair plaats. Deze wordt door Vegetafel georganiseerd in opdracht van de Vegetariërsbond in samenwerking met Vega-Life en Vegatopia.

Tijdens de Veggie Fair staan de duurzame-, biologische- en veggielifestyle centraal. Dit doen we door een productmarkt waar bedrijven zich presenteren en hun producten verkopen. Hier ligt de nadruk op biologisch, vegetarisch, plantaardig, verantwoord en gezellig. Tijdens de fair is er een leuk programma met diverse sprekers, workshops en een kinderprogramma.

Lees meer

Groningen ‘vegastad’ van het Noorden


Wie in het noorden van Nederland vegetarisch wil eten, kan het best terecht in Groningen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vegetariërsbond. Vegetariers en vleesminderaars hebben hier in de horeca, bij Thuisafgehaald en in het ziekenhuis de grootste keuze. Deze keuze is van 7 tot en met 13 oktober nog groter, tijdens de derde Vegetarische Restaurantweek. Tijdens deze week kan men extra voordelig genieten van vegetarische topmenu’s. “Ook vegetarisch gaat er niets boven Groningen in het noorden. In Groningen is er in veel restaurants een ruime keuze voor vleesminderaars en vegetariërs. Jammer genoeg is dat in sommige andere plaatsen in het noorden nog niet het geval”, aldus Floris de Graad, directeur Vegetariërsbond.

Lees meer

Aardbeienijs: vegetarisch of toch niet?

Alhoewel de zomer nu echt voorbij lijkt, is ijs altijd een lekker toetje. Daarom hebben we deze maand aardeienijs onderzocht. Jammer genoeg stikt het ook in aardbeienijs van de E-nummers en verdachte ingrediënten. Wil jij weten welk aarbeienijs je zonder problemen uit het schap kan halen? Kijk dan deze maand in de productranking.

Bekijk de productranking


HQ blog: Voordelig exquise genieten


De Vegetarische Restaurantweek komt er wederom weer aan (7 t/m 13 oktober) en we werken er hard aan om deze week een groot succes te maken. Dit jaar selecteren we een beperkt aantal restaurants (zie de blog hieronder), dus dat wordt exclusief genieten. Dit jaar wordt de week mede mogelijk gemaakt door een projectteam dat vrijwillig ons helpt.

Lees de hele blog: Voordelig exquise genieten

Nieuw keurmerkhouders Gastvrij voor Vegetariërs

 • L'invité le Restaurant, Amsterdam


Kijk hier voor de alle Gastvrij voor Vegetariërs keurmerkhouders.


Word actief


Projectmedewerker koksonderwijs (onbetaald)


De Vegetariërsbond werkt in het project ‘Vegucation’ samen met collega organisaties uit Duistland, België en Oostenrijk aan de ontwikkeling van een 100-urige lesmodule voor vegetarisch koksonderwijs .  Voor de gezamenlijke ontwikkeling van het lespakket en het aangaan en onderhouden van contacten met het beroepsonderwijs zijn wij op zoek naar een Projectmedewerker Koksonderwijs.

Lees meer

Projectteamleden cluster Talks/ online communicatie

Wij communiceren op verschillende manieren met diverse doelgroepen. Dat doen we onder andere online via onze website en social media (met name Facebook en Twitter). Om ons bij deze communicatie te ondersteunen en te zorgen dat deze nog efficiënter en effectiever wordt, zijn we op zoek naar:

Coördinator Administratie  (onbetaald)

De Vegetariërsbond heeft een klein team betaalde medewerkers en werkt met veel onbetaalde medewerkers. Om deze medewerkers op gebied van administratie te coördineren zoeken we een medewerker die op maandag onze administratief medewerker kan ondersteunen met het aansturen van onze medewerkers.

Lees meer

Urgenda houdt peulenparade


Bonen, kikkererwten, linzen, kapucijners, maar ook  lupinen en soja of andere peulvruchten zijn een prima bron van plantaardige eiwitten. Ze vormen een goede basis van de maaltijd en passen in een verantwoord menu. Ook is de bonenteelt goed voor de bodemvruchtbaarheid en het binden van stikstof. Maar in eerste instantie is de boon in al zijn verschijningsvormen vooral lekker! Alle reden om de peulvrucht de plek te geven op het menu die hij verdient. Alleen…wat doe je ermee?

Lees meer

Recept/ column Birgit Flüg: Groentetajine Marokkaans

"Ik houd van stoofschotels. Ik houd van aroma’s die zich langzaam ontwikkelen en uitmonden in overweldigende smaaksensaties. Ik houd ervan om met een uitje te beginnen, dan de knoflook, dan de groenten …. steeds iets erbij. Specerijen ….en de keuken vult zich met een gevoel van warmte en comfort. Dit is echt eten! Dit is thuis!

De laatste tijd wordt veel over superfoods geschreven. Ik vind het jammer dat de superfoods die we al kennen – en die in het onderstaande gerecht ruimschoots voorkomen – niet zo vaak genoemd worden. Ui, knoflook, gember, kaneel, komijn, koriander, tomaten die een poos gestoofd hebben, dit alles zijn superfoods, boordevol vitamines, anti-oxidanten en mineralen.

Beloof me: kook nooit meer iets uit pakjes. Dat is dood voedsel dat ons lichaam niet kan verteren. We worden er ziek van! Volg me op Facebook voor je dagelijkse inspiratie om met verse ingrediënten te koken: een hart onder de riem, een glimlach en soms een schop onder je-weet-wel als je toch weer een kant een klaar pakje uit de supermarkt hebt gekocht.

Echt koken is zo makkelijk. Do it!

Volg me op Facebook voor inspirerende ideeën en recepten voor iedere dag en speciale gelegenheden.

In het centrum van Groningen geef ik vanaf begin oktober een vegetarische kookcursus (5x op dinsdag- of woensdagavond).
Kijk voor meer info op: http://www.kok-aan-huis.com/vega-cursus/

Groentetajine Marokkaans

 • 2 el olijfolie/kokosolie
 • 1 ui
 • 4 teentjes knoflook
 • 1 el verse gember, geraspt
 • 500 g pompoen
 • 250 g wortels 
 • 200 g sperziebonen 
 • 1 rode paprika 
 • 1 blik kikkererwten 
 • 1 tl kaneel, gemalen
 • 1 tl komijn, gemalen 
 • 1 tl koriander, gemalen 
 • 6 kardemompeulen
 • 3 laurierblaadjes 
 • 2 blikken tomatenstukjes
 • 300 ml water
 • 100 g rozijnen 
 • 30 g amandelschilfers 
 • 3 el peterselie, gehakt

Verhit de olie in een grote braadpan en bak de ui gedurende 2-3 minuten, of tot hij zacht wordt en kleur krijgt. Voeg knoflook en gember toe en laat nog enkele seconden bakken. Dan de fijngesneden groenten erbij doen. Dat zijn dus pompoen, wortel, rode paprika en sperziebonen.
Zet nu het vuur lager. Voeg alle kruiden en specerijen toe, samen met de laurierblaadjes en de tomaten. Blus verder af met water. Voeg dan de rozijnen toe, dek af en laat de groentetajine nog 15-20 minuten sudderen.
Voeg de gare kikkererwten toe en laat nog even meewarmen. Garneer met peterselie en serveer met (bruine) rijst.

Eet smakelijk!"

Birgit Flüg
www.vegetarischekok.nl

Voor meer lekkere recepten, kijk op www.eatgreen.nl
Agenda
Activiteiten:
4 t/m 6 oktober Veggie Fair, Lisserbroek
7 t/m 13 oktober De Vegetarische Restaurantweek
Vrijdag 20 december Vega kerstgourmet, Centrum Djoj Rotterdam
 
FAQ: Wat is gelatine en waarin zit gelatine?

Gelatine is een bindmiddel dat uit slachtafval (meestal huiden en botten van runderen en varkens) wordt gehaald. In de huishoudkeuken kunnen twee soorten gelatine worden gebruikt bij het maken van producten: gelatineblaadjes en gelatine in poedervorm. Gelatine wordt bijvoorbeeld gebruikt in snoep, pudding en andere toetjes, halvarine, vruchtensappen, wijn, bier, medicijnen en vitaminepreparaten.

Lees meer
 
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter