Nieuwsbrief September 2014

Nieuwsbrief

Floris' weblog: Gevaar voor Europa kiest voor meer groente

Frankrijk staat te boek als oerconservatief. De Fransen zijn niet van hun tradities en gewoonten af te brengen. Dat merken ze ook in Brussel en Berlijn, waar Frankrijk vanwege zijn gebrek aan begrotingsdiscipline en hervormingen al ‘een gevaar voor Europa’ wordt genoemd. Voor eetgewoontes geldt deze houding al evenzeer. Het laatste wat een conservatief persoon zal veranderen zijn zijn eetgewoontes. Wat dat laatste betreft is het in Frankrijk droevig gesteld. Een Franse huisgenoot van mij meende ooit met enkel aardappels al ruim voldoende groentes te eten. De Franse overheid verbood veganistische maaltijden op scholen. Het land lijkt wel haast aan een vegafobie te leiden.

Lees de hele blog ‘Gevaar voor Europa kiest voor meer groente?'


Deelnemers Vegetarische Restaurantweek bekend

De vierde editie van Vegetarische Restaurantweek vindt plaats van 6 tot en met 16 oktober. Tijdens deze week is er extra keuze en wordt er door deelnemende restaurants een speciaal en voordelig menu gemaakt. De menu’s tijdens deze week kosten €27,50, bij sommige toprestaurants is dit €45. Ook dit jaar doen er diverse restaurants met 1 of meer Michelinsterren mee, zoals Restaurant De Leuf (Ubachsbergen, 2 sterren), Cordial (Oss) en Restaurant de Zwaan (Etten-Leur). Maar ook de restaurants zonder een ster zullen een heerlijke maaltijd aanbieden. Mis dus deze kans om heerlijk en voordelig vegetarisch uit eten te gaan niet!

Bekijk de deelnemende restaurants

Help ons groter groeien: word lid en ontvang kookboek Vegeterranean t.w.v 34,95!

Ontvang Vegeterranean, hét Italiaanse koffietafelboek vol foto's en recepten. Gratis voor jou als je je vandaag aansluit bij De Vegetariërsbond!
Steeds meer mensen ontdekken de geheimen van de vegetarische keuken. Wij nemen je graag mee op ontdekkingstocht. Want iedere dag dat je kiest voor vegetarisch eten, heeft dat positieve gevolgen voor het milieu, voor de dieren en voor je eigen gezondheid. Kies ook voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten en laat je inspireren door De Vegetariërsbond.
4 en 5 oktober: Veggie Fair, hét veggielifestyle event

Op zaterdag 4 en zondag 5 oktober organiseert Vegetafel, in samenwerking met de Vegetariërsbond, deVegetarier, Vegatopia, DreamIT en Landgoed De Olmenhorst de 2e editie van de Veggie Fair. Het vegetarische evenement van deze herfst.

Vorig jaar bezochten ongeveer 10.000 gasten, jong en oud, het evenement, dat gelijktijdig gehouden werd met de appelpluk op het landgoed. Ook dit jaar zullen de evenementen samen vallen. Bezoekers staat een mooie productmarkt, een aansprekend programma en een heerlijk weekend te wachten met veel afwisselend aanbod. Een bron van Veggie-inspiratie voor het hele gezin.

De toegang van de productmarkt is gratis voor bezoekers. Voor de programmaonderdelen zal een bescheiden bijdrage worden gevraagd. De medewerkers en vrijwilligers van de Vegetariërsbond zullen in grote getale rondlopen op het evenement. Een gelegenheid bij uitstek om kennis te maken met de mensen achter de Vegetariërsbond.

Lees meer

 


Stem nu voor de vegastad 2014

Dit jaar bepaal jij welke steden de vegasteden van het jaar worden. Wel hebben we alvast een voorselectie gemaakt. Jij bepaalt vervolgens welke stad de titel vegastad 2014 krijgt. Geselecteerd zijn:

Noord: Assen, Groningen en Leeuwarden
West: Amsterdam, Den Haag en Rotterdam
Midden: Amersfoort, Lelystad en Utrecht,
Oost: Nijmegen, Wageningen en Zwolle
Zuid: Breda, Den Bosch en Etten-Leur

Stem nu of bekijk de toelichting op de nominaties

Leven 3: Meer dan lekker: vegetarische Unami

Naast zoet, zuur, zout en bitter is er een vijfde smaak: umami. Vlees en vis zijn van nature rijk aan deze hartige basissmaak. Maar ook in de vegetarische keuken kun je ervan genieten, zo blijkt in de herfsteditie van Leven, het magazine van de Vegetariërsbond.


Leven is het kwartaalblad over lekker vegetarisch eten voor donateurs van de Vegetariërsbond. Boordevol recepten, tips, smaaktests, productbesprekingen, kookboekrecensies, evenementen en achtergrondartikelen. De herfsteditie van Leven met het thema umami verschijnt op 9 september 2014. Leven ook ontvangen? Word dat nu donateur.

 

Gezocht vrijwilligers Veggie Fair 2014

Zaterdag 5 en zondag 6 oktober is de tweede Veggie Fair. Vorig jaar bezochten ongeveer 10.000 gasten, jong en oud, de eerste versie van dit evenement, dat gelijktijdig gehouden werd met de appelpluk op het landgoed.
Om dit evenement goed te laten verlopen zijn we op zoek naar vrijwilligers die ons kunnen helpen van deze tweede editie een nog groter succes te maken dan van de eerste editie. We zijn daarom op zoek naar opbouwers, gastheren/vrouwen, technici, tombola medewerkers, manusjes van alles en publiekvoorlichters.


Gezocht: Medewerkers evenemententeam en medewerker Gastvrij

Medewerker Evenemententeam (onbetaald)

Wij willen iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Om dit te realiseren organiseren we onder andere een aantal evenementen. Met name de VegeQ en de Langste Vegetarische Tafel. In 2015 komt daar het Veggie Chef of the Future Event voor jonge chefs bij. Om te helpen bij de organisatie van deze evenementen zijn we op zoek naar:

Medewerker Gastvrij voor Vegetariërs (onbetaald)

Het keurmerk Gastvrij voor Vegetariërs laat zien waar je vegetarische de keus hebt in de horeca. Om de informatie over dit keurmerk te verbeteren en om de administratieve kant van dit keurmerk te stroomlijnen zijn we op zoek naar een nieuwe medewerker. Als medewerker Gastvrij voor Vegetariërs werk je samen met de restaurantwerver voor dit keurmerk en val je onder de Coördinator Communicatie en Campagnes die het keurmerk beheert.

Lees meer

Recept: Quinoa schotel en spinazieschotel

Vegetarische maaltijden worden anders samengesteld dan het gebruikelijke prakje van aardappels/groente/vlees. Onderstaand recepten van 2 ‘schotels’ die zowel qua smaak als visueel aantrekkelijk zijn. Bovendien leveren ze ons lichaam waardevolle bouwstoffen om de volgende dag er weer lekker tegenaan te kunnen.

Inspireren je deze gerechten en woon je in het Noorden van het land?
In november begint mijn vegetarische kookcursus weer. De dinsdaggroep is al volgeboekt, in de woensdaggroep is nog plaats. Meld je dus snel aan.

Quinoa schotel

 • scheut olijfolie
 • 3 ui
 • 4 teen knoflook
 • 400 g quinoa
 • 4 tl gem. komijn
 • cayennepeper
 • zout, peper
 • 1 rode paprika
 • 1 gele paprika
 • 1 zoete aardappel
 • 1 blik mais
 • 1 courgette
 • 1 blik zwarte bonen
 • citroensap
 • bosje koriander

Quinoa goed wassen en gaarkoken in ca. 700/750 ml water met wat zout.
Ui en knoflook fruiten. Als ze glazig zij,n fijngesneden paprika, zoete aardappel en courgette toevoegen. Komijn, cayennepeper, peper en zout toevoegen. Groenten beetgaar bakken. Zwarte bonen en mais omspoelen en ook toevoegen. Gare quinoa en fijngesneden koriander door de beetgare groenten roeren. Eventueel verder op smaak brengen met een beetje citroensap, zout en peper.

Spinazie zoete aardappel, pompoenschotel

 • scheut olijfolie
 • 1 zoete aardappel
 • 2 uien
 • 3 teen knoflook
 • 2 tomaten
 • ½ pompoen
 • 1 groen pepertje
 • 1 cm gember
 • spinazie
 • Ca 350 ml water
 • 1-2 tl komijn
 • snuf chilipoeder
 • zout en peper
 • citroensap

Snijd de groenten in dobbelstenen en hak de gember, knoflook en het pepertje fijn.
Verhit een scheut olie in een flinke koekenpan of een grote soeppan met dikke bodem en bak de ui glazig. Voeg  zeer fijn gesneden knoflook, gember en pepertje toe en bak even mee. Voeg de komijn toe en de zoete aardappel- en pompoenstukjes. Blus af met water en laat zachtjes gaar sudderen. Voeg aan het einde van de gaartijd de spinazieblaadjes toe en laat slinken. Breng goed op smaak met zout en peper  en evt. ook een scheut citroensap.

Eet smakelijk!
Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.
Agenda
Zaterdag 4 en Zondag 5 oktober, Veggie Fair, De Olmenhorst Lisserbroek
Maandag 6 oktober tot en met donderdag zondag 16 oktober, De Vegetarische Restaurantweek
FAQ: Hoeveel mensen werken er bij de Vegetariërsbond?

Er werken rond de 30 medewerkers bij de Vegetariërsbond. Dit zijn merendeel onbetaalde medewerkers. We hebben in totaal 6 betaalde medewerkers, die maximaal 32 uur per week werken (totaal minder dan 3 FTE)
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter