Nieuwsbrief

Kom zaterdag 17 september naar dé Vegetarische Barbecue van Nederland

Heb je zin in een gezellig evenement met lekker eten? Ben je benieuwd wat je allemaal vegetarisch kan eten van de barbecue? Wil jij gewoon genieten van een heerlijk evenement op een mooie locatie? Kom dan op 17 september naar de VegeQ, dé vegetarische barbecue van Nederland!
De VegeQ is het gezelligste vegetarische evenement en is dit jaar volledig plantaardig. 

Maak nú kans op een mooi cadeau.

Onder álle bezoekers die zich vóór 10 september hebben aangemeld wordt het boek van Robin Schaper "Vlees is dood, lang leve groente" verloot en ook en Lekker Vegetarisch Verwenbox. Dus koop nog voor het weekend je kaartje om hier kans op de maken!





Lees meer

Super makkelijk: Kaasfondue op de barbecue

Ingrediënten

  • Camembert* in een houten verpakking
  • Stokbrood, gegrillde groenten of wat vers gesneden fruit
  • Eventueel bosbessen jam

Bereiding

  • Verwijder alle etiketten van de houten verpakking.
  • Haal de camembert uit het doosje en verwijder eventuele verpakking of etiketten.
  • Laat het doosje en deksel even weken in water.
  • Schud overtollig water van het doosje af, doe de camembert terug.
  • Sluit de verpakking en plaats deze 10 tot 15 minuten op een barbecue waar de grootste hitte uit is. Halverwege omdraaien.
  • Haal het doosje van de barbecue, verwijder het deksel maar laat de camembert in het doosje.
  • Snij de bovenste korst open en dippen maar.

Bron: de BBQ-Helden

*Franse kazen (als Brie, Camembert, alle stinkende en geschimmelde geiten/schapenkazen, Roquefort, Bleu d'Auvergne) zijn in het algemeen met dierlijk stremsel gemaakt. In Nederland zijn wel vegetarische Franse kazen van fabrikant Bastiaansen te koop, die het Vegetarisch Keurmerk dragen. Kijk hier voor een lijst met vegetarische kaas.

Kijk hier voor meer VegeQ-tips!


Vegapicknicks Den Haag en Amersfoort succesvol!

De vegapicknicks in Den Haag en Amersfoort waren zeer geslaagd en gezellig. Bedankt dat jullie erbij waren!
Vol inspiratie gaan wij door naar de volgende; de vegapicknick in Rotterdam op 11 september. We hopen jullie daar weer met net zoveel enthousiasme te mogen begroeten!

Dit zeiden jullie:

  • Wat een leuk concept! Bedankt voor de leuke middag ;-) De kids, ikzelf en onze buikjes hebben ons vermaakt 👍
  • Wat een leuk initiatief! Het was erg gezellig en heerlijk!
  • Heel goed, leuk en lekker initiatief, dank!

Vegapicknick in Rotterdam

Wat geeft een meer zomers gevoel dan op een kleedje in het park zitten met lekker eten? Niets! En daarom organiseren we nog een vegapicknick! Heerlijk buiten onder de blauwe hemel op het groene gras samen genieten van vegetarisch lekkers. En alles wat jij hoeft mee te nemen is je goede humeur en een paar euro. Wij zorgen voor gevulde picknickkleedjes, die je bij ons kan kopen. Het picknickkleedje is na afloop ook gelijk je afvalzak, opgeruimd staat netjes. Wij hebben er zin in en jij kan er (weer) bij zijn!

Wat: Vegapicknick Rotterdam
Wanneer: zondag11 september van 13.00 uur tot 16.00 uur
Waar: Vroesenpark Rotterdam
Kosten: €2,50 voor een goed gevuld picknickkleedje

Voor meer informatie houdt onze website en sociale media (Facebook en Twitter) in de gaten.


Krijg het boek De Hippe Vegetariër cadeau óf een jaar lang de Lekker.Vegetarisch Verwenbox.

https://www.vegetariers.nl/lekker/kooktips/kookboek-van-de-maand

Om projecten zoals de 'Langste Vegetarische Tafel', de 'Smaaktour' en 'Recht op Vegetarisch in de Zorg' te kunnen blijven organiseren, kunnen we niet zonder de steun van jou! Donateurs zorgen ervoor dat we meer mensen kunnen helpen en verleiden om vaker vegetarisch te eten en zo dierenlevens en het milieu te sparen.


Word nu donateur Ontvang een jaar lang de Lekker.Vegetarisch Verwenbox boordevol verwenproducten ter waarde van minstens 30 euro óf het boek De Hippe Vegetariër van Isabel Boerdam t.w.v. 22,50 euro.







Je kunt de VERWENBOX, die helemaal speciaal voor jou samengesteld, ook los bestellen via onze site. Deze wordt binnen drie weken bezorgd. Bestellen kan via https://www.vegetariers.nl/lekker/vegaverwenbox

Meer vegetariërsbond evenementen...

Zondag 18 september PuurFair Amsterdam

De Vegetariërsbond is ook dit jaar weer mediapartner en aanwezig op de PuurFair. De PuurFair wil zoveel mogelijk mensen inspireren om vanaf nu een duurzamer leven te leiden. Daarom brengt PuurFair producten, diensten en trends onder de aandacht die jou helpen om gezonder te eten en te leven, verstandiger om te gaan met de aarde, water, energie, om geld te besparen, om afval te verminderen of te hergebruiken. Op de jaarlijkse PuurFair beurs presenteren we overzichtelijk de mogelijkheden. Kom kijken en beleef de mensen achter de merken. Geniet van hun enthousiasme om samen met jou te werken aan een duurzame toekomst! 
Lees meer...


Zaterdag 22 en zondag 23 oktober Veggie Fair

Als partner van Veggie Fair zijn we zaterdag 22 en zondag 23 oktober 2016 weer te vinden op dit grootste veggie evenement van Nederland. Duurzame, biologische en veggie lifestyle staan centraal op Landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek, waar we in 2013 en 2014 ook al te vinden waren. Ook in 2016 zal de Veggie Fair samenvallen met de beroemde appelpluk op het landgoed met haar enorme biologische appelboomgaard, en het valt dit jaar ook nog eens in de schoolvakantie! U als bezoeker kunt kennis maken met diverse inspirerende sprekers en muzikanten. Daarnaast zorgen we ook voor leuke activiteiten voor de kleinsten onder ons. Veggie Fair wordt georganiseerd door Vegenement en mede mogelijk gemaakt door Vegetafel, de Vegetariërsbond, Landgoed de Olmenhorst en Felixoord.
Lees meer...

Nieuw Gastvrij restaurant

Bij  restaurants met het ‘Gastvrij voor Vegetariërs’ keurmerk, weet je dat er altijd voldoende keus is als je vegetarisch wilt eten. We verwelkomen deze maand weer en nieuwe keurmerkhouder:
  • AllerGast in Utrecht (100% vega, 10% korting en catering)

Alle keurmerkhouders vind je op onze site.

Vegetarisch Leesvoer: The Happy Cow Cookbook

Auteur: Eric Brent / Glen Merzer

De reizigers onder jullie kennen waarschijnlijk de Happy Cow app wel, om ver van huis een leuk restaurant te vinden dat raad weet met jouw vega wensen. De reiziger (en ook de thuisblijver) die thuis ook wil genieten van plantaardige hoogstandjes, wordt met dit kookboek bediend. Van simpel tot ingewikkeld, van rauw tot gefrituurd, het komt allemaal voorbij.

Lees meer...

 

Word actief

Vrijwilligers gezocht voor de VegeQ

VegeQ in Hazerswoude (bij Leiden): zaterdag 17 september en vrijdag de 16de als voorbereidingsdag.

Op zaterdag 17 september houden we de jaarlijkse vegetarische (dit jaar geheel veganistische) barbecue. Op vrijdag de 16de maken we de locatie in orde (schoonmaken, spullen klaar zetten) én maken we chilli-sin-carne. Op zaterdag wordt het hakken, snijden, salades maken, spiezen rijgen en uiteraard lekker grillen, bbqen, en aan het eind van de avond opruimen en schoonmaken. Voor beide dagen zoeken we tussen de 10 en 15 vrijwilligers.
Op vrijdag werken we van ongeveer 11.00 tot 18.00u en op zaterdag van 10.00 tot 23.00u. Op vrijdag wordt gezorgd voor lunch, en op zaterdag eet je, naast de lunch, uiteraard gewoon mee van de BBQ.

Wil je helpen mail dan Nicoll via vrijwilligers@vegetariers.nl

Co-coördinator Smaaktour (onbetaald)

Gemiddeld 4-8 uur per week, rond activiteiten meer
(per direct voor minstens een half jaar)


De Vegetariërsbond promoot vegetarisch eten door te laten zien hoe lekker dat kan zijn. Dit doen we onder andere door eigen activiteiten te organiseren, maar ook door actief te zijn op festivals en beurzen. Voor beide activiteiten hebben we een groeiend aantal vrijwilligers nodig. Daarom zijn we ter ondersteuning van onze huidige coördinator Smaaktour op zoek naar een extra Co-coördinator Smaaktour.

Bekijk de vacature


Bekijk alle vacatures


Recept: Oosterse Vijgentaart

Deze verrukkelijke Oosterse Vijgentaart is even wat werk, maar ze is het meer dan waard!

Vijgentaart met sesamzaadjes en sinaasappelroom


Deeg:
  • 200 gr bloem 
  • 100 gr suiker 
  • ¼ tl zout 
  • 85 gr boter  
  • 4 eierdooiers 
  • 1 el room 
  • 1 tl sesamzaadjes, geroosterd

Vulling:
  • 250 gr fijngesneden vijgen 
  • ½ kopje water 
  • 4 el suiker 
  • 1 tl kaneel 
  • 3 el geroosterde sesamzaadjes 
  • 1 el oranjebloesemwater – als je hebt
  • kardemom sinaasappel crème
  • 250 ml room 
  • 2  el honing 
  • 1 ½ tl sinaasappelrasp 
  • ¼ tl kardemom 
  • sinaasappels 

Deeg:
Meng de bloem, suiker en zout in de keukenmachine. Voeg de boter toe en meng tot het fijn zand lijkt. Voeg 3 eierdooiers toe en meng weer 2 à 3 minuten tot het een glad deeg is. Maak er een bal van en verdeel in 3 gelijke delen. Maak van 1/3 deel een platte schijf en verpak deze in folie. Voeg de andere 2 delen bij elkaar, maak daar ook een schijf van en pak ook in in folie. Leg het minstens een uur in de koelkast tot het een stevig deeg is. 

Maak ondertussen de vulling:
Doe de vijgen, het water, de suiker en het kaneel in een stevige pan zonder deksel en roer af en toe tot het mengsel ingedikt is (zo’n 2 à 3 minuten). Pureer eventueel met een staafmixer als de vijgen al wat ouder waren en niet zo makkelijk stukkoken.

Voeg de geroosterde sesamzaadjes toe en kook alles, terwijl je af en toe roert,  nog ongeveer 1 minuut. Haal van het vuur af en roer er het oranjebloesemwater door. Giet het geheel in een kom en laat ongeveer een uur afkoelen op kamertemperatuur. 

Verwarm de oven voor op 180 C.  
Rol de grootste bal deeg uit met een deegroller op een met bloem bestoven oppervlak (of op een groot vel bakpapier, dat ook in je bakvorm past) tot een lap van 28 cm. Als het deeg te stevig is, kun je het iets zachter laten worden op kamertemperatuur. Doe het deeg in de bakvorm, duw het deeg ook omhoog tegen de randen van de vorm. Laat het deeg niet boven de rand uitkomen maar snijd het mooi recht af. 

Lepel de vulling in de bakvorm en verdeel gelijkmatig. Rol van de kleinere bal een lap van 23 centimeter en leg deze over de vulling. Stop het een beetje in, maak er een geheel van. 

Meng de overgebleven eierdooier met de room en strijk over het deeg. Wacht ongeveer 3 minuten tot het wat donkerder kleurt en glanzend wordt, doe er dan nog een laagje overheen. Maak met een mes een patroon in het deeg  (ik doe meestal ruitjes) en strooi er de sesamzaadjes overheen. 

Bak de taart tot de bovenkant goudbruin is, ongeveer 30 à 35 minuten. Doe de taart op een rooster en laat 10 minuten afkoelen. Verwijder voorzichtig de ring.

De crème:
Roer de room, honing, sinaasappelrasp en kardemom in een middelgrote kom en laat afgedekt  trekken. Vlak voor het opdienen met een mixer mixen tot er zachte pieken ontstaan.

Serveer de taart warm of op kamertemperatuur met het roommengsel en sinaasappels.

Nb: de taart  kan 1 dag van tevoren gebakken worden. Dan wel onafgedekt af laten koelen en dan afgedekt bewaren op kamertemperatuur. Het room mengsel kan, voor het gemixt wordt, koel bewaard worden tot 4 uur voor het serveren.

Eet smakelijk!
Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com

(P.S. in het najaar geef ik in Groningen weer een kookcursus van 5 avonden. Iets voor jou of een vriend(in). Kijk op mijn website (data helaas nog niet bekend, maar je kunt je alvast op de mailinglijst laten zetten).