Kom zaterdag 17 september naar dé Vegetarische Barbecue van NederlandHeb je zin in een gezellig evenement met lekker eten? Ben je benieuwd wat je allemaal vegetarisch kan eten van de barbecue? Wil jij gewoon genieten van een heerlijk evenement op een mooie locatie? Kom dan op 17 september naar de VegeQ, dé vegetarische barbecue van Nederland!De VegeQ is het gezelligste vegetarische evenement en is dit jaar volledig plantaardig. Maak nú kans op een mooi cadeau.Onder álle bezoekers die zich vóór 10 september hebben aangemeld wordt het boek van Robin Schaper "Vlees is dood, lang leve groente" verloot en ook en Lekker Vegetarisch Verwenbox. Dus koop nog voor het weekend je kaartje om hier kans op de maken!Lees meer |
Super makkelijk: Kaasfondue op de barbecueIngrediënten
Bereiding
Bron: de BBQ-Helden |
Vegapicknicks Den Haag en Amersfoort succesvol!
De vegapicknicks in Den Haag en Amersfoort waren zeer geslaagd en gezellig. Bedankt dat jullie erbij waren!
|
Vegapicknick in RotterdamWat geeft een meer zomers gevoel dan op een kleedje in het park zitten met lekker eten? Niets! En daarom organiseren we nog een vegapicknick! Heerlijk buiten onder de blauwe hemel op het groene gras samen genieten van vegetarisch lekkers. En alles wat jij hoeft mee te nemen is je goede humeur en een paar euro. Wij zorgen voor gevulde picknickkleedjes, die je bij ons kan kopen. Het picknickkleedje is na afloop ook gelijk je afvalzak, opgeruimd staat netjes. Wij hebben er zin in en jij kan er (weer) bij zijn!Wat: Vegapicknick Rotterdam Wanneer: zondag11 september van 13.00 uur tot 16.00 uur Waar: Vroesenpark Rotterdam Kosten: €2,50 voor een goed gevuld picknickkleedje Voor meer informatie houdt onze website en sociale media (Facebook en Twitter) in de gaten. |
Krijg het boek De Hippe Vegetariër cadeau óf een jaar lang de Lekker.Vegetarisch Verwenbox.Om projecten zoals de 'Langste Vegetarische Tafel', de 'Smaaktour' en 'Recht op Vegetarisch in de Zorg' te kunnen blijven organiseren, kunnen we niet zonder de steun van jou! Donateurs zorgen ervoor dat we meer mensen kunnen helpen en verleiden om vaker vegetarisch te eten en zo dierenlevens en het milieu te sparen.
|
Meer vegetariërsbond evenementen...Zondag 18 september PuurFair AmsterdamDe Vegetariërsbond is ook dit jaar weer mediapartner en aanwezig op de PuurFair. De PuurFair wil zoveel mogelijk mensen inspireren om vanaf nu een duurzamer leven te leiden. Daarom brengt PuurFair producten, diensten en trends onder de aandacht die jou helpen om gezonder te eten en te leven, verstandiger om te gaan met de aarde, water, energie, om geld te besparen, om afval te verminderen of te hergebruiken. Op de jaarlijkse PuurFair beurs presenteren we overzichtelijk de mogelijkheden. Kom kijken en beleef de mensen achter de merken. Geniet van hun enthousiasme om samen met jou te werken aan een duurzame toekomst!Lees meer...
|
Nieuw Gastvrij restaurantBij restaurants met het ‘Gastvrij voor Vegetariërs’ keurmerk, weet je dat er altijd voldoende keus is als je vegetarisch wilt eten. We verwelkomen deze maand weer en nieuwe keurmerkhouder:
Alle keurmerkhouders vind je op onze site. |
Vegetarisch Leesvoer: The Happy Cow CookbookAuteur: Eric Brent / Glen MerzerDe reizigers onder jullie kennen waarschijnlijk de Happy Cow app wel, om ver van huis een leuk restaurant te vinden dat raad weet met jouw vega wensen. De reiziger (en ook de thuisblijver) die thuis ook wil genieten van plantaardige hoogstandjes, wordt met dit kookboek bediend. Van simpel tot ingewikkeld, van rauw tot gefrituurd, het komt allemaal voorbij. Lees meer... |
Word actiefVrijwilligers gezocht voor de VegeQVegeQ in Hazerswoude (bij Leiden): zaterdag 17 september en vrijdag de 16de als voorbereidingsdag.Op zaterdag 17 september houden we de jaarlijkse vegetarische (dit jaar geheel veganistische) barbecue. Op vrijdag de 16de maken we de locatie in orde (schoonmaken, spullen klaar zetten) én maken we chilli-sin-carne. Op zaterdag wordt het hakken, snijden, salades maken, spiezen rijgen en uiteraard lekker grillen, bbqen, en aan het eind van de avond opruimen en schoonmaken. Voor beide dagen zoeken we tussen de 10 en 15 vrijwilligers. Op vrijdag werken we van ongeveer 11.00 tot 18.00u en op zaterdag van 10.00 tot 23.00u. Op vrijdag wordt gezorgd voor lunch, en op zaterdag eet je, naast de lunch, uiteraard gewoon mee van de BBQ. Wil je helpen mail dan Nicoll via vrijwilligers@vegetariers.nl Co-coördinator Smaaktour (onbetaald)Gemiddeld 4-8 uur per week, rond activiteiten meer(per direct voor minstens een half jaar) De Vegetariërsbond promoot vegetarisch eten door te laten zien hoe lekker dat kan zijn. Dit doen we onder andere door eigen activiteiten te organiseren, maar ook door actief te zijn op festivals en beurzen. Voor beide activiteiten hebben we een groeiend aantal vrijwilligers nodig. Daarom zijn we ter ondersteuning van onze huidige coördinator Smaaktour op zoek naar een extra Co-coördinator Smaaktour. |
Recept: Oosterse VijgentaartDeze verrukkelijke Oosterse Vijgentaart is even wat werk, maar ze is het meer dan waard!Vijgentaart met sesamzaadjes en sinaasappelroomDeeg:
Vulling:
Deeg: Meng de bloem, suiker en zout in de keukenmachine. Voeg de boter toe en meng tot het fijn zand lijkt. Voeg 3 eierdooiers toe en meng weer 2 à 3 minuten tot het een glad deeg is. Maak er een bal van en verdeel in 3 gelijke delen. Maak van 1/3 deel een platte schijf en verpak deze in folie. Voeg de andere 2 delen bij elkaar, maak daar ook een schijf van en pak ook in in folie. Leg het minstens een uur in de koelkast tot het een stevig deeg is. Maak ondertussen de vulling: Doe de vijgen, het water, de suiker en het kaneel in een stevige pan zonder deksel en roer af en toe tot het mengsel ingedikt is (zo’n 2 à 3 minuten). Pureer eventueel met een staafmixer als de vijgen al wat ouder waren en niet zo makkelijk stukkoken. Voeg de geroosterde sesamzaadjes toe en kook alles, terwijl je af en toe roert, nog ongeveer 1 minuut. Haal van het vuur af en roer er het oranjebloesemwater door. Giet het geheel in een kom en laat ongeveer een uur afkoelen op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 180 C. Rol de grootste bal deeg uit met een deegroller op een met bloem bestoven oppervlak (of op een groot vel bakpapier, dat ook in je bakvorm past) tot een lap van 28 cm. Als het deeg te stevig is, kun je het iets zachter laten worden op kamertemperatuur. Doe het deeg in de bakvorm, duw het deeg ook omhoog tegen de randen van de vorm. Laat het deeg niet boven de rand uitkomen maar snijd het mooi recht af. Lepel de vulling in de bakvorm en verdeel gelijkmatig. Rol van de kleinere bal een lap van 23 centimeter en leg deze over de vulling. Stop het een beetje in, maak er een geheel van. Meng de overgebleven eierdooier met de room en strijk over het deeg. Wacht ongeveer 3 minuten tot het wat donkerder kleurt en glanzend wordt, doe er dan nog een laagje overheen. Maak met een mes een patroon in het deeg (ik doe meestal ruitjes) en strooi er de sesamzaadjes overheen. Bak de taart tot de bovenkant goudbruin is, ongeveer 30 à 35 minuten. Doe de taart op een rooster en laat 10 minuten afkoelen. Verwijder voorzichtig de ring. De crème: Roer de room, honing, sinaasappelrasp en kardemom in een middelgrote kom en laat afgedekt trekken. Vlak voor het opdienen met een mixer mixen tot er zachte pieken ontstaan. Serveer de taart warm of op kamertemperatuur met het roommengsel en sinaasappels. Nb: de taart kan 1 dag van tevoren gebakken worden. Dan wel onafgedekt af laten koelen en dan afgedekt bewaren op kamertemperatuur. Het room mengsel kan, voor het gemixt wordt, koel bewaard worden tot 4 uur voor het serveren. Eet smakelijk! Birgit Flüg www.kok-aan-huis.com (P.S. in het najaar geef ik in Groningen weer een kookcursus van 5 avonden. Iets voor jou of een vriend(in). Kijk op mijn website (data helaas nog niet bekend, maar je kunt je alvast op de mailinglijst laten zetten). |