800 mensen genieten van de Langste Vegetarische Tafel
De zon scheen, het eten was heerlijk en de locatie prachtig. Alle ingrediënten waren aanwezig om het Nederlands record Langste Vegetarische Tafel te verbreken. Dit lukte. Het record staat niet langer op 220, maar is verpulvert en staat nu op 800!
Ondanks dat het 's ochtends regende en ook tijdens het evenement er buitje viel, was het woensdag 11 juli het grootste gedeelte van het evenement prachtig weer op het Museumplein in Amsterdam. Mensen genoten een vegetarisch menu gemaakt onder leiding van chef Erik Wilschut van VekoLogisch. Hij had samen met 10 vrijwilligers 3 dagen in de keuken gestaan om het eten klaar te maken. Het resultaat mocht er zijn. Of het nou de vegetarisch shoarma, de groenteschotel, de quinoa salade, de pittige wortelsesamsalade of de bietensalade was, alles was even heerlijk. De reacties waren allemaal positief en in meerdere talen, wat door de locatie maakte ook veel toeristen kennis met het heerlijke vegetarische eten. Het eten was dan ook vegetarisch en voor meer dan 90% biologisch.
Al voor half 6 gingen de eerste mensen aan tafel zitten. Bij het begin om 6 uur was er aan de 220 meter tafel bijna geen plek meer vrij. Bij de 7 opscheppunten ontstonden soms rijen van mensen van enerzijds mensen die stonden te trappelen om hun eerste bord met eten te krijgen en anderzijds mensen die meer van het heerlijke vegetarische eten wilden. De Langste Vegetarische Tafel was dan ook alles wat het zou moeten zijn: Eén grote reclame voor vegetarisch eten, die laat zien dat vegetarisch eten niet alleen lekker, maar ook heel gezellig is. Want aan de lange tafel raakten velen in gesprek met mensen die ze tot woensdag niet kenden.
De Langste Vegetarische Tafel kan dan ook alleen een succes worden genoemd. Dit voor een groot deel dankzij de sponsors: Vivera, De Nieuwe Band, Nature & More, Estafette/ Odin, Solobio, Delicious Food, de Warande, Ekonoom Direct, Ekodis, Nature Crops, Vegadates en de Vegetarische Slager. En dankzij de ruim 30 vrijwilligers die één of meerdere dagen hielpen of van dit evenement een groot succes te maken. Tot volgend jaar!
De recepten vind je onderaan deze pagina.
Ondanks dat het 's ochtends regende en ook tijdens het evenement er buitje viel, was het woensdag 11 juli het grootste gedeelte van het evenement prachtig weer op het Museumplein in Amsterdam. Mensen genoten een vegetarisch menu gemaakt onder leiding van chef Erik Wilschut van VekoLogisch. Hij had samen met 10 vrijwilligers 3 dagen in de keuken gestaan om het eten klaar te maken. Het resultaat mocht er zijn. Of het nou de vegetarisch shoarma, de groenteschotel, de quinoa salade, de pittige wortelsesamsalade of de bietensalade was, alles was even heerlijk. De reacties waren allemaal positief en in meerdere talen, wat door de locatie maakte ook veel toeristen kennis met het heerlijke vegetarische eten. Het eten was dan ook vegetarisch en voor meer dan 90% biologisch.
Al voor half 6 gingen de eerste mensen aan tafel zitten. Bij het begin om 6 uur was er aan de 220 meter tafel bijna geen plek meer vrij. Bij de 7 opscheppunten ontstonden soms rijen van mensen van enerzijds mensen die stonden te trappelen om hun eerste bord met eten te krijgen en anderzijds mensen die meer van het heerlijke vegetarische eten wilden. De Langste Vegetarische Tafel was dan ook alles wat het zou moeten zijn: Eén grote reclame voor vegetarisch eten, die laat zien dat vegetarisch eten niet alleen lekker, maar ook heel gezellig is. Want aan de lange tafel raakten velen in gesprek met mensen die ze tot woensdag niet kenden.
De Langste Vegetarische Tafel kan dan ook alleen een succes worden genoemd. Dit voor een groot deel dankzij de sponsors: Vivera, De Nieuwe Band, Nature & More, Estafette/ Odin, Solobio, Delicious Food, de Warande, Ekonoom Direct, Ekodis, Nature Crops, Vegadates en de Vegetarische Slager. En dankzij de ruim 30 vrijwilligers die één of meerdere dagen hielpen of van dit evenement een groot succes te maken. Tot volgend jaar!
De recepten vind je onderaan deze pagina.
Recepten
Hier volgt de door velen gevraagde recepten. Samengesteld en gekook door Erik Wilschut van Vekologisch. Lees de door Erik levendig en persoonlijk geschreven recepten op de site van Vekologisch. Onder leiding van Erik is er 3 dagen lang door 10 vrijwilligers gesneden, gekookt, gebakken etc. Op maandag en woensdag is dit gebeurd in Zaal 100 in Amsterdam en dinsdag (waarop het meeste werd gekookt en gebakken) in Warande Bovenwegen in Zeist. Beide locaties zijn we dankbaar dat we gebruik mochten maken van hun faciliteiten.Als er geen hoeveelheden staan in de recepten betekent dit dat bij het bereiden van deze maaltijd voor 4 mensen dit ingrediënt naar smaak moet worden toegevoegd. Het gaat dan vaak om een scheutje van het ingrediënt.
Veggieshoarma
Ingrediënten (voor 800 personen)
- 80 kilo Vivera gekruide reepjes (orgineel recept met seitan)
- 20 kg ui (klein gesneden) van Estafette/Odin
- 20 kg witte kool (klein gesneden) van Estafette/Odin
- 20 kg wortel (klein gesneden) van Estafette/Odin
- 4 kg zonnebloempitten van Delicious Food
- shoarmakruiden
- zout
- zonnebloemolie van Ekodis
De 20kg ui en 20kg witte kool klein snijden en samen beet gaar bakken in olie. Daarna 20kg klein gesneden wortel erbij en beetgaar laten worden en vervolgens 80kg shoarma reepjes en 4kg zonnenbloempitten (voor de bite) erbij mixen. Breng het geheel met shoarma kruiden en zout op smaak.
Erik Wilschut: Dit ging in etappes want gek genoeg paste het niet in één keer in de pan… Het geheel heb ik met shoarma kruiden en zout op smaak gebracht… Verrukkelijk!!
Knoflooksaus
Ingrediënten (voor 800 personen)
- 18 liter sojayoghurt gesponsord door De Nieuwe Band
- 9 liter sojaroom van EkonoomDirekt
- 1/2 kilo knoflook van Estafette/Odin
- Appeldiksap gesponsoord door De Nieuwe Band
- Zout
Quinoa salade
Ingrediënten (voor 800 personen)
- 40 kg quinoa van NatureCrops
- 40 kg tomaat (klein gesneden) van Nature & More
- 40 kg komkommer (klein gesneden) van Nature & More
- 3 kg pijnboompitten Ekodis
- groene olijven
- appeldiksap gesponsord door De Nieuwe Band
- citroensap gesponsord door De Nieuwe Band
- zonnebloemolie
- 20 bosjes fijn gehakte koriander
Kook de quinoa in 10 min. gaar. Nadat het isafgekoeld in een grote bak voeg je de tomaat en komkommer en 40kg toe. Vervolgens pijnboomptten, groene olijven en de dressing van appeldixap, citroensap, zonnebloemolie en 20 bosjes fijn gehakte verse koriander toevoegen. Het geheel lekker met de hand(en) door elkaar scheppen.
Erik: af en toe proeven mag. Om je vingers bij af te likken!!
Groenteschotel
Ingrediënten (voor 800 personen)
- 40 kg paprika (grof gesneden) van Nature & More
- 40 kg courgette (grof gesneden) van Nature & More
- 15 kg witte champignongs (niet te dunne plakken)
- rijstemelk/ rijstdrink gesponsord door De Nieuwe Band
- sojaroom van EkonoomDirekt
- Bruno fisher kruidenbouillion gesponsord door De Nieuwe Band
- Italiaanse kruiden
- peper en zout (naar smaak)
- 10 kg volkoren tarwemeel gesponsord door De Nieuwe Band
- Zonnebloem of olijfolie gesponsord door De Nieuwe Band
Pittige wortel met sesamzaadjes en komijn
Ingrediënten (voor 800 personen)
- 60 kg wortel van Estafette/Odin
- tomatenpuree gesponsord door De Nieuwe Band
- sambal gesponsord door De Nieuwe Band
- ketjap gesponsord door De Nieuwe Band
- gemalen komijn gesponsord door De Nieuwe Band
- zout
- zonnebloemolie gesponsord door De Nieuwe Band
- sesamzaadjes van Delicious Food
Kook de wortel in één pan 60kg wortel en stamp deze grof met een reuze stamper (of als je het thuis maakt met een normale stamper). Tijdens het stampen naar smaak tomatenpuree, sambal, ketjap, gemalen komijn en zout doorheen mengen. Doe als het lekker smaakt zonnebloemolie erdoor voor de smeuigheid en voeg de 5kg sesamzaadjes toe. Tijdens de Langste Vegetarische Tafel hebben we dit wortel gerecht koud geserveerd, maar kan ook uitstekend warm.
Humus
Ingrediënten (voor 800 personen)
- 25 kilo kikkerwten (de nacht voor je kookt in de week zetten) van Delicous Food
- 10 grote potten zongedroogde tomaat gesponsord door De Nieuwe Band
- 10 potjes witte tahin gesponsord door De Nieuwe Band
- olijfolie
- sojaroom van EkonoomDirekt
- citroensap gesponsord door De Nieuwe Band
- appeldiksap gesponsord door De Nieuwe Band
Voor het koken de kikkererwten afgegieten, afspoelen en in ruim water in een uur gaar koken. Als de kikkererwten goed gaar zijn, afgieten en het kookvocht opvangen en weer met die reuze stamper aan gort stampen. Tijdens het stampen de volgende de ingrediënten toevoegen: 10 grote potten zongedroogde tomaatjes, 10 potjes witte tahin, olijfolie, sojaroom, citroensap en appeldixap. Beetje bij beetje een deel van het kookvocht toevoegen om het het smeuïg te houden. Op het laatst met een enorme staafmixer de humus glad maken.
Bietensalade
Ingrediënten (voor 800 personen)
- 40 kilo bieten van EkonoomDirect
- olijfolie gesponsord door De Nieuwe Band
- dille
De bieten gaarkoken, pellen en door de helf of in vieren snijden (afhankelijk van de grote). Daarna in plakjes snijden en olijfolie en dille toevoegen.