Proeven van de Zee

Proeven van de Zee groot succes, eerste vaatje zeewier geveild voor 120 euro

Zaterdag 9 juni vond in de kantine van de visafslag in Scheveningen het evenement Proeven van de Zee plaats. Tijdens dit evenement liet de Vegetariërsbond zien hoe lekker de smaak van de zee kan zijn zonder dat er vis aan te pas komt. Enkele honderden mensen bezochten het evenement variërend van overtuigd vegetariër tot nieuwsgierige bezoeker van Vlaggetjesdag. Grote belangstelling was er voor de zeewiersnacks van Smakelijk Zee(u)wier uit Zeeland, de visvervangers van Toko Sie San, de zeewierproducten, zoals Chips uit de Zee, van Algoplus en de Dutch Weed Burger van Lisette Kreischer.

Tijdens de dag was er een programma waarbij Dos Winkel, onderwaterfotograaf en oprichter van de Sea First Foundation, vertelde over de slechte staat van de zee. Hierna vertelde duurzaam trendsetter Lisette Kreischer samen met documentaire maker Mark Kulsdom over de ontwikkeling van de Dutch Weed Burger en de bijbehorende documentaire ‘Food is Huge, The Dutch Weed Burger’ waarin duurzaam trendsetter Lisette Kreischer onderzoekt hoe de perfecte zeewierburger zou moeten smaken. Vervolgens vertelde Els van den Kerkhof van Smakelijk Zee(u)wier over de activiteiten die deze organisatie onderneemt om het gebruik van Zeeuws zeewier te promoten.

Na deze inleidingen werd het eerste vaatje zeewier geveild. De hoogste bieder bood 120 euro voor een vaatje gevuld met vers zeewier uit de Oosterschelde. Zij zal nu de mogelijkheden van zeewier nog meer gaan ontdekken.

De dag werd afgesloten met een demonstratie door de Japanse kokkin Kyoko Onishi, die door middel van een zeewiersoep liet proeven dat de mogelijkheden met zeewier talrijk zijn. In Oost-Azië bestaat namelijk al een veel langere traditie op het gebied van de bereiding van zeewier.

Foto's Sander Foederer