1200 eters vestigen vega-wereldrecord

In drie jaar tijd is De Langste Vegetarische Tafel – georganiseerd door de Vegetariërsbond –  uitgegroeid tot een ware happening. En elk jaar wordt de langste tafel langer.

Zaten er bij de eerste editie in 2011 al 220 mensen aan tafel en in 2012 zelfs ruim 800, op 12 juli 2013 werden deze aantallen ruimschoots overtroffen. Ook België – eerder recordhouder met 1000 disgenoten – is ditmaal verslagen door maar liefst 1200 eters van een heerlijke vegetarische maaltijd te laten genieten. De Vegetariërsbond is trots op dit spiksplinternieuwe record!

Vlaamse primeur

Het idee voor de Langste Vegetarische Tafel komt van EVA – de zusterorganisatie in België. De Vegetariërsbond heeft dit ludieke concept een aantal jaren geleden iets aangepast en neergezet in eigen land. Tot lichte teleurstelling van de Belgen is de Nederlandse evenknie van het door hen bedachte evenement hen in aantal eters voorbijgestreefd.

Fikse voorbereiding

Het organiseren van de Langste Vegetarische Tafel is een behoorlijke klus. De voorbereidingen hiervoor beginnen dan ook al ruim een half jaar van te voren. Er moet niet alleen een datum en locatie gekozen worden voor het evenement, er moet ook vlot een enthousiast en daadkrachtig projectteam samengesteld worden. Door dit team – van met name onbetaalde medewerkers – wordt ontzettend veel werk verzet om dit evenement te realiseren. Vele handen maken licht werk, maar het blijft veel werk wat de vele vrijwilligers met een vrolijk lach doen.

Gratis door sponsoring

Omdat de Langste Vegetarische Tafel tot doel heeft om zoveel mogelijk mensen te laten proeven van de heerlijkheden uit de vegetarische keuken, wordt het aangeboden als gratis evenement. Maar het is natuurlijk niet echt gratis en het budget is dan ook een hele uitdaging. Bij zo’n omvangrijk evenement wordt waar mogelijk met sponsoren gewerkt. Dit jaar heeft de biologische supermarktketen EkoPlaza een grootse bijdrage geleverd.


EkoPlaza

Als sponsor van de Langste Vegetarische Tafel leverden zij ruim 350 kilo biologische groente, 40 kilo couscous, muntplantjes, vegetarische gyros en duizenden flesjes drinken voor bij de maaltijd. Met dank aan EkoPlaza is de kwaliteit van de  ingrediënten van de maaltijd gegarandeerd.
Tijdens het evenement is gul gegeven door de eters. Hiermee zijn tezamen met de sponsoring de kosten van het – gratis maar niet kosteloze – evenement grotendeels gedekt. Met deze uitkomst kan bekeken worden of de Langste Vegetarische Tafel mogelijk volgend jaar wederom plaats kan vinden.

Grootse vrijwilligersinzet

Drie onbetaalde medewerkers vormden samen met medewerker Vincent Kagie het projectteam. Geschiedenisdocente Yvonne Nijboer meldde zich aan als coördinator en aanspreekpunt voor de vrijwilligers. Zij was verantwoordelijk voor de werving en selectie van de zestigkoppige vrijwilligerspool. Zij wist een grote ploeg enthousiaste mensen op de been te brengen die het vele snijwerk deed, voor de bereiding van het eten zorgde, het opbouwen, opscheppen, afbreken en ook weer opruimen van de lange, langste tafel. Met het koken is men alleen al drie dagen in de weer geweest.


Promotie

Het goed promoten van een evenement als de Langste Vegetarische Tafel, is essentieel om tot een geslaagde avond en, niet te vergeten, tot een verpletterend wereldrecord te komen. Hierbij speelde onze communicatiemedewerkster Josien Frinking  een belangrijke rol. Naast het schrijven van stukjes voor de website, ontstond er ook op de social media een buzz rond het evenement. De hashtag #vegatafel werd ijverig gebezigd op zowel Facebook als op Twitter. Dit leidde er toe dat het aantal gasten meer was dan verwacht en dat verscheidene media aandacht gaven aan dit evenement.

Projectorganisatie

Naast Josien en Yvonne, werd het projectteam ondersteunt door projectassistent Monique van der Veeken. Zij zorgde ervoor dat alle losse eindjes aan elkaar werden geknoopt van het in elkaar zetten van stoepborden tot het regelen van toiletbandjes voor vrijwilligers en het inventariseren van voorraden.  De logistiek was bij Monique in zeer goed handen.


Applaus voor de kok

Naast het projectteam speelt chef-kok Erik een belangrijke rol. Erik werkt voor Stichting VekoLogisch –  welke geweldig lekkere vegetarische avonden organiseerst –  stond drie dagen lang met zo’n tien mensen per dag urenlang groenten te snijden, couscous te husselen en gyros te bakken.  Het resultaat :een smakelijk viergangenmaaltijd om je vingers bij af te likken. Niet in de laatste plaats vanwege de twee overheerlijke verse dips.

Dessert

Wil je het werk en de campagnes van de Vegetariërsbond steunen? Word dan lid! Deze maand hebben we een geweldig lekkere snelle actie voor je. Word vandaag nog lid en je ontvangt het Nederlandse kookboek: De Snelle Vegetariër op je deurmat. Vegetarische inspiratie verzekerd!

De film


Met dank aan HE Visuals

Recepten

Chef kok Erik Wilschut van VekoLogisch.nl bereidde een heerlijke, plantaardige, Griekse maaltijd voor de Langste Vegetarische Tafel 2013.

Alle ingrediënten van de maaltijd worden gesponsord door biologische supermarktketen EkoPlaza en EkoPlaza was daarmee onze hoofdsponsor!  De maaltijd is dus 100% biologisch en alle ingrediënten zijn bij EkoPlaza verkrijgbaar.
We zijn blij dat we de keukens van de Warande in Zeist en Zaal 100 in Amsterdam ook deze keer weer mogen gebruiken. Anders hadden we een diner op deze schaal niet voor elkaar gekregen. Onze dank is groot.

Het diner

Graag verklapt de chef de recepten voor zijn gerechten, zodat je ook thuis hiervan kan genieten….

De Tzatziki maak ik van sojayoghurt, soja room, olijfolie, grof geraspte komkommer en…. knoflook (+beetje zout en evt. wat appeldiksap naar smaak).

De Chorjátiki Briám…… of gewoon Briám is een gemengde groenteschotel uit de oven. Neem aubergine, aardappel, courgette, ui en paprika (samen 800gr.).
Snij in grove stukken en hak een ½ bosje peterselie fijn: stort dit samen met olie, oregano, rozemarijn, zwarte peper en een beetje zout in een ovenschaal en meng door elkaar. Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 150 graden. De groenten af en toe voorzichtig om scheppen. Als gaar… klaar!!


Voor de Gyros gebruik ik de gyros reepjes van Healthy Planet. Ik vind ze redelijk zout, dus bak ik wat klein gesneden ui, kool en wortel in de koekenpan en schep daar de gyros reepjes met een beetje oregano doorheen. Even door bakken… klaar.
Ik doe 100gr. groenten op 200gr. reepjes. Ook lekker in pitabroodje met de tzatziki.

Voor de Aubergine kaviaar snij ik de aubergine in dikke plakken en stoom ze in een bodempje water gaar. Hou in de gaten: als nodig beetje water toevoegen.
Als gaar grof pureren en een klein gesnipperd uitje (rauw of even gefruit) toevoegen. Beide is lekker, maar duidelijk verschillend van smaak. Olijfolie, dille, evt. beetje tomaten puree, zwarte peper, snufje zout erdoor…. klaar. Serveren op stukje (olijven)brood bij de gyros.

Het Olijvenbrood is kant en klaar geleverd door EkoPlaza en is van Zonnemaire.

Eet smakelijk!

Erik Wilschut
www.vekologisch.nl

De Langste Vegetarische Tafel werd mede mogelijk gemaakt door:

VekologischEkoplaza is hoofdsponsor van de Langste Vegetarische Tafel

Foto's: Sander Foederer

Foto's: Renee Frinking