Veggie Chef of the Future Event

Veggie Chefs of the Future klaargestoomd

Jim de JongZomaar een mooie maandagochtend in het Westland. Het zonnetje straalt boven Tomatoworld in Honselerdijk. En toch is het geen gewone dag, het is de eerste dag van de toekomst met steeds meer en steeds lekkerdere vegetarische variatie op de menukaart van vele restaurants in Nederland. Maandag 18 mei gaat de boeken is als de dag waarop in Nederland het Veggie Chef of the Future Event plaatsvond. Dit evenement werd georganiseerd in samenwerking met GoodBite en het Koksgilde.

Bij aankomst stond de productmarkt al opgesteld, zodat de deelnemende koks direct bij aankomst al konden beginnen met verkennen van wat er zoal in het land der vegetariërs culinair van pas kan komen. Van sojasaus tot seitan en van groenten tot verrassende spreads. Uiteraard ontbraken ook de vleesvervangers niet, zo konden de chefs de heerlijke notenballetjes en smakelijk gevulde filet van sponsor GoodBite proeven.

Jonathan KarpathiosIn een inspirerende inleiding heette Vincent Kagie (Vegetariërsbond) de deelnemers hartelijk welkom. Waarna Henk Schouten (GoodBite) de deelnemers meenam op reis door de geschiedenis van het ontstaan en de ontwikkeling van de vleesvervangers. Na een korte koffiepauze was het de beurt aan Chris Naylor (restuarant Vermeer) en Jim de Jong. Beide heren verzorgde een masterclass en vertelden over hun eigen ervaringen en deelden bijzondere tips.

Rond het middaguur konden de deelnemers zich laven een heerlijke, geheel plantaardige lunch. Hierbij kon een bijzondere tomatensoep – voor de verandering niet rood – natuurlijk niet ontbreken op een locatie als Tomatoworld.

Hierna volgden nog masterclasses over plantaardig koken door van Femke van den Heuvel(VIP Health & Nutrition) en Jonathan Karpathios (Vork & Mes) over waarom hij duurzaam kookt. Beiden lieten ook zien (en natuurlijk proeven) hoe je lekkere vleesloze gerechten maakt.

UKookworkshop Veggie Chef of the Future Eventiteraard waren er op deze dag ook workshops over het werken met verschillende producten die bijzonder goed uitkomen in de vegetarische keuken, zoals seitan en de vleesvervangers van GoodBite, verschillende soorten zeewier en peulvruchten. Onder leiding van Femke van de Heuvel gingen de chefs ook praktisch aan de slag in de speciaal opgebouwde keuken.

Na de afsluiting van het programma was er nog ruim gelegenheid om na te praten en te netwerken. Ook dit ging gepaard met culinair vegetarische bitterballen van Chef Thor en een drankje.

Foto's Sabine Nobbe