1200 mensen en Vegetariërsbond vestigen smakelijk wereldrecord

13-7-2013 Vrijdag 12 juli slaagde de Vegetariërsbond de grootste, culinair vegetarische recordpoging ter wereld: De Langste Vegetarische Tafel. Twaalfhonderd eters schoven aan op het Museumplein in Amsterdam, om samen van een heerlijke  vleesloze maaltijd te genieten.  Hiermee vestigde de Vegetariërsbond een nieuw wereldrecord. “Het was een prachtig gezicht en perfecte reclame voor de vegetarische keuken, al die mensen die gezellig etend rond de vijver op het Museumplein zaten,” aldus directeur Floris de Graad.

Op het menu in Griekse stijl stonden gyros met tzatziki en colslaw, olijvenbrood met aubergine kaviaar, couscoussalade en traditionele Briám. Ekoplaza zorgde voor het eten en chef-kok Erik Wilschut (Vekologisch) stond samen met meer dan 10 vrijwilligers 3 dagen de keuken in. Het resultaat was een maaltijd die de goedkeuring kreeg van de aanwezige gasten.

De Langste Vegetarische Tafel is een initiatief van de Vegetariërsbond om meer mensen de smaak van de vegetarische keuken te laten ontdekken. Het vorige officieuze wereldrecord Langste Vegetarische Tafel werd in 2011 door de  Belgische organisatie EVA in Mechelen gevestigd.

Het succes van het evenement past in de trend van toenemende populariteit van vegetarische voeding. De Vegetariërsbond gaat ook na de Langste Vegetarische Tafel door met het op de kaart zetten van vegetarische eten. Zo vindt 7 tot en met 13 oktober de derde Vegetarische Restaurantweek plaats.

Vegetarische voeding is een stijgende culinaire trend geworden. Uit onderzoek blijkt ook dat steeds meer Nederlanders steeds meer dagen vegetarisch eten. Floris de Graad, directeur van de Vegetariërsbond: ‘Het aantal vegetariërs en flexitariërs neemt snel toe. Met dit evenement hopen we deze trend nog een extra impuls te hebben geven. Met een gratis en kwalitatief uitstekende maaltijd midden op het  Museumplein willen we onderstrepen dat vegetarisch eten er voor iedereen is. Wie de mogelijkheden van de vegetarische keuken goed leert kennen verlangt niet terug naar vlees’.