2015 wordt het jaar van de vegetarische kok

12-1-2015 Het jaar 2015 zullen we ons herinneren als het jaar waarin er een grote stap vooruit gezet werd op het gebied van vegetarisch koken. De Vegetariërsbond heeft een serie activiteiten voor de horeca op stapel staan die het aanzien van de horeca definitief zullen veranderen. In de eerste plaats komt per maart het lesmateriaal van Vegucation beschikbaar. Dit is een honderd urige module over de vegetarische keuken voor het koksonderwijs. Maar ook de jonge chef die zijn opleiding al heeft afgerond kan met behulp van de Vegetariërsbond zijn kennis bijspijkeren tijdens het ‘Veggie Chefs of the Future’ evenement. De gearriveerde chef kan tenslotte zijn culinaire kunsten op vegetarisch gebied aan een breed publiek presenteren gedurende de vijfde Vegetarische Restaurantweek in oktober.

Vegucation is een lesmodule over vegetarisch koken voor het koksonderwijs. Met deze lesmodule kunnen koksopleidingen vanaf volgend schooljaar goede lessen over vegetarisch eten aanbieden aan hun leerlingen. Dit is hard nodig, aangezien uit eerder onderzoek van de Vegetariërsbond bleek dat gemiddeld minder dan zes uur per jaar besteed wordt aan specifieke lessen over vegetarisch koken. De lesmodule is gemaakt door een samenwerkingsverband van de Vegetariërsbond, vegetariërsbonden uit België, Duitsland en Oostenrijk en een aantal koksscholen. Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Leonardo programma van de Europese Unie.

Tijdens dit Veggie Chefs of the Future Event kunnen jonge chefs kennismaken met verschillende facetten van vegetarisch koken. Door middel van kookdemonstraties en workshops over bijzondere producten en kooktechnieken die ervoor kunnen zorgen dat een vleesloze maaltijd naar een hoger niveau kan worden gebracht.

De Vegetarische Restaurantweek vindt traditiegetrouw in de eerste week van oktober plaats. Naar verwachting zullen opnieuw een groot aantal van de betere restaurants aan de week deelnemen. Tijdens de week kan de gast een vegetarisch menu tegen een vaste aantrekkelijke prijs bestellen. De afgelopen jaren waren de sterrenrestaurants steeds goed vertegenwoordigd onder de rond de honderd deelnemers.
Dat de activiteiten van de Vegetariersbond de weg naar een toekomst met minder vlees voorbereiden lijkt evident. Alle trendwatcher zijn het erover eens dat vegetarisch eten een belangrijke trend is in de horeca. Of het de klant nu  om variatie, smaak, gezondheid, dierenleed of milieu te doen is, een omschakeling naar een nieuwe kookstijl met minder vlees lijkt onvermijdelijk om de horeca aantrekkelijk te houden.