5 Finalisten Lekkerste Vegetarische Kookboek verkiezing

20-1-2015 De dronken vegetariër, Fourplay, Plant Power, Vegarevolutie en Veggie Kidz gaan door naar de finale van de verkiezing Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2014. Van de 15 genomineerde kookboeken kregen deze tot nu toe de meeste stemmen. De verkiezing voor Lekkerste Vegetarische Kookboek wordt georganiseerd door de Vegetariërsbond in samenwerking met Libris en Blz. Uiteindelijk worden op 31 januari alle stemmen geteld en wordt begin februari de winnaar bekend gemaakt. Dit om de aandacht te vestigen op het steeds populairder wordend genre dat er voor zorgt dat lekker vegetarisch koken binnen ieders bereik komt. De uiteindelijke winnaar wordt bepaald via een publieksstemming op www.vegetariers.nl/kookboek.

Er is in Nederland een groeiende belangstelling voor zelf koken en voor vegetarisch eten. In vegetarische kookboeken komen deze twee trends samen. De kwaliteit van deze kookboeken neemt dan ook steeds meer toe en belangrijker: Er valt wat te kiezen. Er is echt voor elk wat wils: van drankorgel tot gezondheidsfreak, vegetarisch koken wordt lekker en makkelijk gemaakt. Ook bij de finalisten zie je deze variatie. We zijn dan ook benieuwd welk kookboek deze finale gaat winnen.” aldus Floris de Graad (directeur Vegetariërsbond).

Op de website van de Vegetariërsbond, www.vegetariers.nl/kookboek, kan iedereen tot 31 januari stemmen. De stemmen die tot nu toe zijn uitgebracht tellen ook mee voor de einduitslag. Mensen die eerder op een ander kookboek hebben gestemd, mogen in de finale opnieuw stemmen. Alle genomineerde boeken bevatten slechts vegetarische recepten en verschenen in 2014 voor het eerst in Nederland. Vorig jaar vond de eerste verkiezing van Lekkerste Vegetarische Kookboek plaats. Toen won ‘I Love Groente’ van Janneke Vreugdenhil de titel Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2013.

De Finalisten

De finalisten zijn 5 zeer verschillende kookboeken. De dronken vegetariër is een kookboek waarin alcohol centraal staat. Je vindt in dit kookboek recepten met alcohol, voor coctails en voor anti-katerontbijten. Fourplay is geschreven door culinaire fotografe en styliste Marta Majewska, die ook een culinair blog en magazine heeft. In dit kookboek zijn recepten stuk voor stuk origineel, gezond én makkelijk te bereiden. Plant Power is het alweer 7de boek van trendsetter Lisette Kreischer, onder andere bekend van de Dutch Weed Burger en Veggie in Pumps. In Plant Power laat zien hoe je als vegan, vegatariër of flexitariër superfit en gezond kunt leven. Ook de Vegarevolutie heeft veel aandacht voor gezondheid, daarnaast biedt het boek onderbouwde informatie over dierenwelzijn, milieu en duurzaamheid. Echter het is ook een kookboek met vijftig plantaardige recepten. Ten slotte richt Veggie Kidz zich vooral op kinderen en hun ouders en hoe zij lekker en gezond kunnen koken.