BN’ers kiezen Amsterdam als vegahoofdstad van Nederland

8-10-2015 Een vakjury van specialisten die regelmatig op reis zijn binnen Nederland koos de hoofdstad als meest vegetariër vriendelijke stad van Nederland. De Vegetariërsbond organiseerde deze verkiezing in het kader van de Vegetarische Restaurantweek die nog tot 11 oktober duurt. De jury werd gevormd door Pauline Cornelissen, wijnkenner Harold Hamersma, Leon Verdonschot, Thijs van Domburg, Liesbeth van Tongeren en Bertolf. “Amsterdam heeft natuurlijk als grote stad veel plaatsen waar je heerlijk vegetarisch kan eten en ondanks dat onze jury heel Nederland doorreist en ook in Lelystad, Zwolle en Rotterdam goed aan zijn trekken komt, heeft Amsterdam net dat beetje meer. Het is ook niet voor niets de stad met de meeste deelnemers aan de Vegetarische Restaurantweek,” aldus Floris de Graad (Directeur Vegetariërsbond)

De jury koos uiteindelijk voor Amsterdam als hoofdstad, maar er werden ook diverse andere steden geroemd. Zowel Thijs van Domburg als Paulien Cornelisse vonden de vegetarische chinees in Lelystad reden genoeg om die stad te nomineren. Daarnaast werd Rotterdam meerdere malen genoemd, Vanwege vooral één restaurant: Spirit. Mijn favoriete vegetarische restaurant in Nederland. Heel simpel: álles is er lekker. En veel aanbod is nog vegan ook., aldus Leon Verdonschot. Ook Den Haag kwam meerdere malen terug: Poentjak, hele goede vegetarische rijstschotel in fijn restaurant, aldus Thijs van Domburg. Net als Zwolle, Mayur Kitchen, en dan vooral de Palak Paneer, aldus Bertolff.

Vegetarische Restaurantweek

De verkiezing van vegetarische hoofdstad werd gehouden in het kader van de Vegetarische Restaurantweek.  De Vegetarische Restaurantweek wordt dit jaar gehouden van 5 tot en met 11 oktober. Tijdens deze week kan men in geselecteerde restaurants genieten van een lekker en voordelig vegetarisch menu. Tijdens deze week kan men bij de restaurants kiezen uit twee of meer vegetarische menu’s, waarvan er één speciaal voor de week wordt gemaakt. Deze menu’s kosten €25 euro; bij sommige toprestaurants is dit 40 euro.

De week wordt onder anderen gesteund door: Jonathan Karpathios, Antoinette Hertsenberg, Maarten Tjallingii, Candy Dulfer,  Tatum Dagelet,  Rosita Steenbeek,  Suzanne Bosman, Paul McCartney, 100% Isis, Nicolette Kluiver, Jort Kelder, Sara Kroos en Pierre Wind.
De Vegetarische Restaurantweek is een initiatief van de Vegetariërsbond en Vara’s Vroege Vogels.

Een overzicht van alle deelnemende restaurants is te vinden op www.devegetarischerestaurantweek.nl