Den Haag vegetarische hoofdstad van Nederland

3-10-2013 Den Haag is de hoofdstad van Nederland. Tenminste, als het over vegetarisch eten gaat. Op 4 oktober zal burgemeester Jozias van Aartsen het certificaat met deze titel in ontvangst nemen. In het restaurant van het stadhuis staan op deze dag alleen vegetarische opties op de kaart. Daarnaast heeft Den Haag het grootste aanbod op het gebied van vegetarische voeding. Dit blijkt uit onderzoek van de Vegetariërsbond. Vegetariërs en vleesminderaars hebben hier in de horeca, bij Thuisafgehaald en in het ziekenhuis de grootste keuze. Deze keuze is ook in Den Haag van 7 tot en met 13 oktober nog groter, tijdens de derde Vegetarische Restaurantweek.

In Den Haag zijn er een aantal compleet vegetarische restaurants en is er daarnaast in veel restaurants een ruime vegetarische keuze. Ook heeft de stad een vegetarische supermarkt en een vegetarische snackbar. Daarmee wint Den Haag het van Groningen en Nijmegen, die we als hoofdsteden van het Noorden en Oosten hebben aangewezen”, aldus Floris de Graad, directeur Vegetariërsbond.

In het onderzoek is gekeken naar het vegetarisch aanbod in de horeca. Daarnaast zijn het aantal vegetarisch kokende thuiskoks bij Thuisafgehaald (een site waar thuiskoks maaltijden kunnen aanbieden) en het aanbod in het ziekenhuis. Voor Den Haag werd bovendien het feit meegewogen dat de gemeente door haar deelname aan Eatgreen@Work het vegetarische aanbod in het restaurant van het stadhuis heeft verbeterd. Op dierendag, 4 oktober, is zelfs het gehele aanbod in dit restaurant vegetarisch. Den Haag werd eerder al benoemd tot ‘vegastad’ van het Westen. Groningen en Nijmegen kwam deze eer ten deel in het Noorden en Oosten. In het Zuiden was het aanbod zoveel minder dan in de andere drie landsdelendat daar geen hoofdstad is aangewezen. Vorig jaar kreeg Wageningen de titel.

De vegetarische hoofdsteden werden bekend gemaakt in de aanloop naar De Vegetarische Restaurantweek. “In de Hofstad is het over het algemeen goed vertoeven als vegetariër,” aldus Floris de Graad. "Het kan echter altijd nog beter, want ook in Den Haag zijn er nog restaurants te vinden met alleen een geitenkaassalade op het menu. We zijn daarom blij dat er in Den Haag zes restaurants aan de Vegetarische Restaurantweek meedoen.”

De Vegetarische Restaurantweek wordt dit jaar gehouden van 7 tot en met 13 oktober. Tijdens deze week kan men in geselecteerde restaurants genieten van een lekker en voordelig vegetarisch menu. Tijdens deze week kan men bij de restaurants kiezen uit twee of meer vegetarische menu’s, waarvan er één speciaal voor de week wordt gemaakt. Deze menu’s kosten 25 euro; bij sommige toprestaurants is dit 40 euro.

De week wordt onder anderen gesteund door: Antoinette Hertsenberg, Maarten Tjallingii, Paul McCartney, 100% Isis, Nicolette Kluiver, Jort Kelder, Sara Kroos en Pierre Wind. 
De Vegetarische Restaurantweek is een initiatief van de Vegetariërsbond, Vara’s Vroege Vogels, Dinnersite en Variatie in de Keuken.

Een overzicht van alle deelnemende restaurants is te vinden op www.devegetarischerestaurantweek.nl