Eerste vaatje zeewier geveild

12-6-2012 Tijdens vlaggetjesdag zaterdag 9 juni is in de kantine van de visafslag in Scheveningen het eerste vaatje zeewier geveild. De hoogste bieder legde 120 euro neer voor een vaatje gevuld met vers zeewier uit de Oosterschelde. De veiling vond plaats tijdens het evenement ‘Proeven van de zee’, waarin de culinaire mogelijkheden van zeewier werden getoond.

Het publiek werd getrakteerd op smakelijke zeewierproducten en visvervangers. Ook werd de eerste variant van de ‘Dutch Weed Burger’ gepresenteerd en geproefd. Deze burger is het resultaat van de zoektocht in de documentaire ‘Food is Huge, The Dutch Weed Burger’ , waarin duurzaam trendsetter Lisette Kreischer onderzoekt hoe de perfecte zeewierburger zou moeten smaken.

De Vegetariërsbond wil met de organisatie van het evenement de aandacht vestigen op de rol die zeewier in de toekomstige voedselvoorziening zou kunnen spelen. Zeewier kan grootschalig duurzaam worden geproduceerd en zo een oplossing bieden voor overbevissing en het wereld-voedselvraagstuk. Omdat de gewaardeerde vissmaak afkomstig is van het zeewier die de vis eet, kan ook op basis van zeewier zelf uitstekende visvervangers worden gemaakt.

Enkele honderden mensen bezochten het evenement. Grote belangstelling was er ook voor de zeewiersnacks van Smakelijk Zee(u)wier uit Zeeland.
Els van den Kerkhof van Smakelijk Zee(u)wier: "Recepten voor zeewier vind je genoeg op het internet, maar niet voor het Zeeuwse zeewier." Bij de bereiding van het zeewier werd de groep terzijde gestaan door de Japanse kokkin Kyoko Onishi. In Oost-Azië bestaat al een veel langere traditie op het gebied van de bereiding van zeewier.

Meer foto’s van het evenement zijn te vinden via onderstaande link.
Foto’s kunnen aangeleverd worden in hoge resolutie.
https://www.vegetariers.nl/over/verslagen-van-activiteiten/proeven-van-de-zee
Meer informatie over The Dutch Weed Burger: www.dutchweedburger.com