'ENERGY & Vegan' en 'VEG' winnen 7e LekkerVega Kookboekverkiezing

Lekkerste 'LekkerVega Kookboek' van 2019 gekozen

Chefkok Alexander Gershberg won met het boek 'ENERGY & Vegan' de 7e editie van de LekkerVega Kookboekverkiezing, in de categorie 'Nederlandse Auteurs'. In 'Buitenlands' won 'VEG' van de bekende tv-kok Jamie Oliver. Leden, donateurs en volgers op socialmedia brachten in exact twee weken 3.173 stemmen uit. Maar liefst 2.506 stemmen werden uitgebracht in de categorie Nederlandse Auteurs - 777 stemmen gingen naar 'ENERGY & Vegan'. Het boek van Jamie Oliver ontving 13,7% van de 667 stemmen in de categorie 'Buitenlands'. 

De kookboeken volgen De Gezonde Bourgondiër op, die vorig het lekkerste LekkerVega Kookboek was. Dit jaar waren er, net als vorig jaar, exact 50 kookboeken met 100% vegetarische en/of plantaardige recepten genomineerd. Dit waren de genomineerden 'Nederlandse Auteurs', en dit die in 'Buitenlands'.

ENERGU en VEG kookboeken Lekker Vega kookboekverkiezing

 

7e editie LekkerVega Kookboekverkiezing


De verkiezing werd voor de zevende keer georganiseerd. Eerdere winnaars waren onder meer De Groene Meisjes (2015), Vegarevolutie (2014) en I Love Groente (2013). Opvallend dit jaar was, dat er op de boeken over 'plantaardige zuivel' erg weinig gestemd werd. Van de 50 boeken was het aandeel 100% vegan ten opzichte van vegetarisch ongeveer 50/50. Dit jaar was de eerste keer dat kookboeken ingedeeld werden in twee categorieën.

Het was in eerste instantie de bedoeling in de Week Zonder Vlees, in maart jl., een Award-avond te houden. Uit drie kookboeken die uit de initiële nominatieronde naar de finale ronde zouden gaan op basis van het aantal stemmen, zou één gerecht worden gekookt en geserveerd - één gerecht per boek per tafel. De komst van het coronavirus zette een streep door dit evenement en deze opzet.  

De uitslag van de LekkerVega Kookboekverkiezing 2019 werd samen met 'social influencer' Mark Schadenberg bekend gemaakt in een Live-uitzending op Instagram. [Terugkijken]
 

Vegetarisch en plantaardig eten groeit

 

Dat er steeds meer vegetarisch wordt gegeten is een trend die breed wordt gesignaleerd. Het aantal flexitariërs, vegetariërs en veganisten neemt nog steeds toe [bron] en de vleesconsumptie neemt (bijna) elk jaar af [bron]. Dit is ook terug te zien in het aanbod van kookboeken. Kwamen er in bijvoorbeeld 2015 nog 16 vegetarische kookboeken uit, deze keer werden er dus -net als vorig jaar- 50 kookboeken genomineerd. “Er is voor iedereen een passend vegetarisch kookboek, dus er is geen enkel excuus meer om niet vaker van een vegetarische maaltijd te genieten.” zegt directeur Floris de Graad.