3 Finalisten Lekkerste Vegetarische Kookboek verkiezing

28-1-2016 De Groene Meisjes, Grow - Eat - Share en Veggie burgers, balletjes en broodbeleg gaan door naar de finale van de verkiezing Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2015. Van de 16 genomineerde kookboeken kregen deze tot nu toe de meeste stemmen. De verkiezing voor Lekkerste Vegetarische Kookboek wordt georganiseerd door de Vegetariërsbond. Uiteindelijk worden op 11 februari alle stemmen geteld en wordt half februari de winnaar bekend gemaakt. Dit om de aandacht te vestigen op het steeds populairder wordend genre dat er voor zorgt dat lekker vegetarisch koken binnen ieders bereik komt. De uiteindelijke winnaar wordt bepaald via een publieksstemming op www.vegetariers.nl/kookboek.

Vegetarisch koken is hot. Steeds meer mensen willen vaker vleesloos eten en een kookboek is daarbij een ideaal hulpmiddel. De diversiteit van de genomineerden laat zien hoe gevarieerd de vegetarische keuken is. Van recepten met vijf ingrediënten tot recepten met tientallen ingrediënten en van curry tot burgers. Wij zijn erg benieuwd welk kookboek mensen het afgelopen jaar het meest heeft geholpen om vaker lekker zonder vlees te koken.” aldus Floris de Graad (directeur Vegetariërsbond).

Publieksstemming

Op de website van de Vegetariërsbond, www.vegetariers.nl/kookboek, kan iedereen tot 11 februari stemmen. De stemmen die tot nu toe zijn uitgebracht tellen ook mee voor de einduitslag. Mensen die eerder op een ander kookboek hebben gestemd, mogen in de finale opnieuw stemmen. Alle genomineerde boeken bevatten slechts vegetarische recepten en verschenen in 2015 voor het eerst in Nederland. Eerdere winnaars zijn de Vegarevolutie (2014) en I Love Groente (2013).

De Finalisten

De finalisten zijn 3 zeer verschillende kookboeken. De Groene Meisjes is naast een heerlijk veganistisch kookboek ook een handboek hoe je bewust en verantwoord leeft zonder in te leveren op plezier of comfort. In Grow - Eat - Share nemen de koks van het Vlaamse gerenomeerde vegetarische restaurant Avalon je mee op een smakenreis met 120 toprecepten. Veggie burger, balletjes en broodbeleg speelt ten slotte in op de trend om steeds meer zelf te maken en gebruik te maken van verse ingrediënten in plaats van pakjes en zakjes.

Van wereldkeuken tot superfoods

De lijst van genomineerden was divers en bevatte kookboeken rond:
  • De wereldkeuken (Easy curry, The green kitchen travels, Vegarabia)
  • Superfoods (Havermoutje, I Love Superfood Smoothies)
  • Heel specifieke niches (Vegetarische recepten geïnspireerd door een lomilomi-chef, Vegetarisch, koolhydraatarm en glutenvrij)
  • Plantaardig eten (De groene meisjes, Grow - eat – share, Vegan Delight)
  • De gehele breedte van de vegetarische keuken (Vegatopia – Het Kookboek, De vegetarische ontdekking, Vegadutchie)