Foodwatch campagne verborgen vlees onderstreept belang Vegetarisch Keurmerk

13-8-2014 De Campagne van Foodwatch tegen ‘verborgen vlees’ maakt de noodzaak van betere informatie voor de consument en het Vegetarisch Keurmerk duidelijk. De Vegetariërsbond schaart zich achter de petitie van Foodwatch maar wacht niet op wetgeving uit Den Haag. De organisatie laat op haar website zien welke producten van welke merken mogelijk verborgen vlees bevatten en geeft een keurmerk voor vegetarische producten uit.

Op haar website geeft de Vegetariërsbond onder de productranking (www.vegetariers.nl/bewust) voor uiteenlopende productcategorieën aan welke producten mogelijk verborgen vlees bevatten. Dit kan tot verrassende resultaten leiden. “Bijzonder is beschuit, je zou denken dat daar weinig mis mee kan zijn, maar het bevat vaak verdachte E-nummers en waarschijnlijk verborgen vlees”, aldus Floris de Graad (directeur Vegetariërsbond). Het aantal productcategorieën van deze ranking wordt maandelijks uitgebreid.

Daarnaast geeft de Vegetariërsbond voor Nederland het Europese Vegetarische Productkeurmerk uit. Hierbij worden de producten gecontroleerd op de aanwezigheid van verborgen dierlijke ingrediënten zoals schildluizen voor kleurstoffen en op proceshulpstoffen, zoals suiker die gebleekt wordt met beenderen. Er zijn inmiddels honderden producten op de Nederlandse markt die dit keurmerk voeren.

Regelgeving over voedsel is hoofdzakelijk een Europese aangelegenheid. Via de European Vegetarian Union (EVU) lobbyt de Vegetariërsbond in Brussel voor betere regelgeving. De Vegetariërsbond viert dit jaar haar 120e verjaardag en heeft decennialange ervaring bij het beoordelen en controleren van vegetarische producten.
Meer informatie over de Vegetariërsbond, het Vegetarisch Productkeurmerk en de productranking is te vinden op de website Www.vegetariers.nl.