Persberichten

Vega bloggers en vloggers krijgen nieuw podium

21-3-2018 Vanaf nu bestaat er een echt vega multimedia-podium. ‘Lekker Vega’ is een mix van een YouTubekanaal, social media en het gelijknamige magazine. Bekende bloggers, vloggers en social-influencers laten hier zien hoe je lekkere, makkelijke en snel te bereiden vegetarische en veganistische gerechten kunt maken. Het podium biedt zo inspiratie en tips voor de talloze mensen die graag minder of helemaal geen vlees willen eten, maar nog niet goed weten hoe ze dit aan moeten pakken. Maar ook voor wie al wel bekender is in de vega keuken biedt het podium inspiratie. De toonaangevende bloggers en vloggers laten de bereiding van hun beste recepten zien. Daarnaast is er veel aandacht voor de motieven en drijfveren van de gasten

Lees het persbericht

“Wereldgerechten” Lekker Vega Kookboek van 2017: Winnaar laat zien dat je geen pakjes en zakjes nodig hebt

13-3-2018 ‘Wereldgerechten’ heeft de verkiezing Lekker Vega Kookboek van 2017 gewonnen. Het kookboek kreeg in een publieksstemming in een finale meer stemmen dan Honger! en Dagen zonder vlees. Het kookboek kreeg de meeste van de duizenden stemmen en volgt Chef het Samen met Tomaat op als Lekker Vega Kookboek van het jaar. Het kookboek ‘Wereldgerechten’ van Monique van der Vloed laat zien dat je geen pakjes en zakjes nodig hebt om lekker vegetarisch te kunnen koken. Het boek is uitgegeven in eigen beheer.

Lees het perbericht

Vegetariërsbond en Ekomenu slaan handen ineen

8-3-2018 Lekker en gezond eten is goed voor je. Toch komt het er vaak niet van. De Vegetariërsbond en Ekomenu slaan de handen ineen om vegetarisch eten makkelijk te maken voor iedereen. Ekomenu levert gezonde menu’s in de vorm van maaltijdboxen in heel Nederland. Met heerlijke recepten en 100% biologische ingrediënten van topkwaliteit. Ekomenu onderscheidt zich door haar focus op vegetarisch en veganistisch eten. Er zijn leefstijl menu’s met vegetarische recepten voor mensen met allergieën, mensen die willen afslanken en voor diabetici. Ekomenu is een initiatief van Jack Stroeken en Marjolein de Vlaam in samenwerking met EkoPlaza.

Lees het persbericht

Vegetarisch Keurmerk groeit 75%

3-1-2018 Het Europese V-label voor vegetarische en veganistische producten heeft in 2017 een stormachtige groei doorgemaakt. In Nederland werden vorig jaar ruim 750 nieuwe producten gecertificeerd. Het aantal in Nederland gecertificeerde producten groeide daarmee met ruim 75%. Er zijn in Europa inmiddels 16.000 producten met het logo op de markt. De groei wordt mede veroorzaakt door bedrijven als Unilever en McDonalds.

Lees het persbericht

Vegetarische Kookboek uitschieter in boekenland

Lekker Vega Kookboek 201718-1-2018 Terwijl de Nederlandse boekenmarkt al jaren vrij stabiel is, maakt het vegetarische kookboek een ongekende groei door. De Vegetariërsbond organiseert voor het vijfde jaar de verkiezing van het Lekker Vega Kookboek. Er kan dit jaar gekozen worden uit 41 titels die in 2017 voor het eerst verschenen. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van de verkiezing vorig jaar.

Lees het persbericht

Vegetariërsbond: “Heel leven vegetarisch eten scheelt ruim 1100 dierenlevens”

13-12-2017 Een Nederlander eet in zijn leven gemiddeld 1167 dieren. Dit is nog exclusief vissen en schaal-en schelpdieren. We eten vooral kippen en ander pluimvee (1125), maar ook 33 varkens, enkele schapen, geiten en runderen en 0,04 paard. Wie zijn hele leven vegetarisch eet zou spaart dus 1100 dierenlevens. Tijdens de kerstdagen zien we een flinke piek in het aantal gegeten dieren. In totaal zullen er gedurende de 2 kerstdagen totaal 2,7 miljoen dieren worden gegeten. Ook hier gaat het om merendeel pluimvee (kip en kalkoen), ruim 800.000 per dag. Daarnaast wordt er vooral wild gegeten: ruim een miljoen konijnen en eenden tijdens de hele kerst. “Als je kiest voor vegetarisch maak je dus echt een verschil. Je zorgt ervoor dat er substantieel minder dieren hoeven worden geslacht en tegenwoordig hoef je er echt niet meer minder lekker om te eten,” aldus Floris de Graad (directeur Vegetariërsbond).

Lees het persbericht

Vegetariërsbond gaat op zoek naar lekkerste kerstgroente

6-12-2017 De Vegetariërsbond start een verkiezing voor de Lekkerste Kerstgroente. Veel kerstmenu's worden gemaakt rond één centraal hoofdgerecht waarbij verschillende bijgerechten worden bedacht. Op dit moment zijn dat vaak typische kerstgerechten als rollade, kip, kalkoen, biefstuk of wild. De Vegetariërsbond wil dat veranderen en wil daarom weten welke kerstgroente de plaats hiervan in moet nemen.

Lees het persbericht

Grootste Vegapicknick van Nederland in Zuiderpark op zondag 23 juli

20-7-2017 De Vegetariërsbond organiseert op zondag 23 juli de grootste vegetarische picknick van Nederland in het Haagse Zuiderpark.
Van 12.00 tot 15.00 uur kan men genieten van een heerlijke picknick met een goed gevuld picknickkleedje met vegetarische producten. “Misschien lijkt het moeilijk om de stap naar minder of geen vlees eten te zetten. Het tegendeel is waar. Vegetarisch eten kan gezellig, makkelijk en lekker. Dat willen we uitstralen. Als voorzet zijn voor slechts €2,50 met vegetarische producten gevulde picknickkleedjes te koop. Dat is al een perfecte basis. Het wordt nog mooier als de bezoekers creatieve salades en smeersels meenemen en zo de andere deelnemers inspireren. Er is zo ontzettend veel mogelijk.” aldus Floris de Graad (directeur Vegetariërsbond).

​Lees het persbericht.

“Chef het Samen met Tomaat” Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2016

7-3-2017 Chef het Samen met Tomaat heeft de verkiezing Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2016 gewonnen. Meer dan 40 kinderen hielpen mee met het verzinnen van ideeën en het testen van de recepten van Chef het Samen. Het kookboek kreeg in een publieksstemming in een spannende finale net iets meer stemmen dan de Hippe Vegetariër, Het 101 taartenboek en Veggie Very Much. Het kookboek kreeg de meeste van de kleine 3.000 stemmen en volgt De Groene Meisjes op als Lekkerste Vegetarische Kookboek.

Lees het persbericht

Taarten-, kinder- of bloggerkookboek wint Lekkerste Vegetarische Kookboek verkiezing

2-2-2017  Het 101 taartenboek, Chef Het Samen met Tomaat, de Hippe Vegetariër en Veggie Very Much gaan door naar de finale van de verkiezing Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2016. Van de 23 genomineerde kookboeken kregen deze tot nu toe de meeste stemmen. De verkiezing voor Lekkerste Vegetarische Kookboek wordt georganiseerd door de Vegetariërsbond. Uiteindelijk worden op 20 februari alle stemmen geteld en wordt eind februari de winnaar bekend gemaakt. Het vegetarische kookboek is inmiddels een bloeiend en populair genre. De lekkere recepten zijn de beste reclame voor de vegetarische keuken en brengen een vegetarische voedingswijze binnen ieders bereik. De uiteindelijke winnaar wordt bepaald via een publieksstemming op www.vegetariers.nl/kookboek.

Lees het persbericht

50% meer vegetarische kookboeken, maar welke is het lekkerst?

10-1-2017 De Vegetariërsbond organiseert voor het vierde jaar de verkiezing van het Lekkerste Vegetarische Kookboek. Vegetarisch koken was namelijk het afgelopen jaar populairder dan ooit. Kwamen er in 2015 nog 14 vegetarische kookboeken uit, in 2016 waren dat er maar liefst 21. Het winnende kookboek wordt bepaald door een publieksstemming op www.vegetariers.nl/kookboek. “Vegetarisch zit in de lift. Dat zie je aan het aantal vegetarische kookboeken dat uitkomt en aan de stijgende omzet van vegetarische producten. Steeds meer mensen merken dat je zonder veel moeite heerlijk vegetarisch kan eten” aldus Floris de Graad (directeur Vegetariërsbond).

Lees het persbericht

Vegavlees alleen voor Kamerleden verwarrend

4-1-2017 Na jaren van sterk groeiende verkoopcijfers van vleesvervangers hebben komt de eerste melding van verwarring rond de term binnen. De VVD-Kamerleden Ziengs en Lodders vinden vleesaanduidingen zoals 'schnitzel’ voor vleesvervangers verwarrend en vragen minister Schippers om maatregelen.  De Vegetariërsbond betreurt het dat de Kamerleden als eersten in Nederland in verwarring zijn gebracht, maar is blij dat het mensen steeds makkelijker wordt gemaakt om van vlees af zien.
Uit onderzoek blijkt dat vleesvervangers door flexitariërs en veel vegetariërs als welkom alternatief voor vlees worden gezien. De vegetarische trend wordt waarschijnlijk door de Kamerleden gevreesd’  Floris de Graad, directeur Vegetariërsbond.

Lees het persbericht

Meer dan honderd mensen verwacht op vleesloze barbecue

13-9-2016 Zaterdag 17 september organiseren Vegenement, Vegetariërsbond en NVV een grote vegetarische en veganistische barbecue in Hazerswoude Rijndijk (nabij Leiden). Deze VegeQ laat zien hoe lekker en gezellig vleesloos barbecueën kan zijn en hoopt de bezoeker te inspireren vaker voor vegetarische alternatieven te kiezen op de grill. De organisatie verwacht meer dan honderd bezoekers. “Een VegeQ is barbecueën, maar dan net lekkerder, verantwoorder en gezonder. Tijdens eerdere edities waren alle gasten zeer enthousiast over hoe lekker vleesloos barbecueën kan zijn,” aldus Vincent Kagie (Vegetariërsbond).

Wereldrecord: De Langste Vegetarische Tafel langer dan ooit

15-7-2016 Vrijdag 15 juli hebben de Vegetariërsbond en Tivall het wereldrecord Langste Vegetarische Tafel verbeterd. 1950 eters genoten van een lekkere vegetarische maaltijd en lieten daarbij zien dat lekker en klimaatvriendelijk eten hand in hand gaan. Deze recordpoging vond plaats op het Museumplein in Amsterdam. ‘Met dit evenement laten we zien dat bijdragen aan een beter klimaat heel smakelijk kan zijn. De veeteelt is verantwoordelijk voor minstens 15% van de uitstoot van broeikasgassen. Minder vlees eten is een effectieve persoonlijke stap waarmee je gelijk bijdraagt aan minder klimaatverandering’ aldus Floris de Graad (directeur Vegetariërsbond).

Lees het persbericht

Vegetarisch tafelen belangrijk in de strijd tegen de opwarming van de aarde

Nieuwe recordpoging Langste Vegetarische Tafel vrijdag 15 juli op het Museumplein


12-7-2016 Op vrijdag 15 juli organiseren de Vegetariërsbond en Tivall de Langste Vegetarische Tafel op het Museumplein in Amsterdam. De tafel wordt ook dit jaar weer iets groter, er worden meer dan 1950 gasten verwacht. Hiermee is de Langste Vegetarische Tafel niet alleen een officieus wereldrecord, maar ook het grootste vegetarische culinaire evenement van Nederland. En iedereen mag gratis aanschuiven. Floris de Graad, directeur van de Vegetariërsbond: “Tijdens de Langste Vegetarische Tafel gaat alles in grote aantallen: een recordaantal mensen en honderden kilo’s ingrediënten. De boodschap is dat de impact van vegetarisch eten ook over enorme getallen gaat. De veehouderij draagt meer bij aan klimaatverandering dan de transportsector. Met de Langste Vegetarische Tafel laten we zien dat je door lekker vegetarisch te eten een enorme positieve invloed kan uitoefenen.

Bekijk het persbericht

De Groene Meisjes Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2015

1-3-2016 De Groene Meisjes hebben de verkiezing Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2015 gewonnen. Het boek ‘De Groene Meisjes’ geschreven door de groene meisjes Merel Wildschut en Jamie van Zijl kreeg in een publieksstemming een spannende finale net iets meer stemmen dan Veggie burger, balletjes en broodbeleg en Grow - Eat – Share. Het kookboek kreeg de meeste van de kleine 3.000 stemmen en volgt De Vegarevolutie op als Lekkerste Vegetarische Kookboek. De verkiezing werd georganiseerd door de Vegetariërsbond om te laten zien dat lekker vegetarisch koken makkelijker is dan je denkt. Met maar liefst 16 genomineerde kookboeken heeft 2015 een ruime keuze aan inspiratiebronnen voor smakelijke vegetarische gerechten.

Lees meer

3 Finalisten Lekkerste Vegetarische Kookboek verkiezing

28-1-2016 De Groene Meisjes, Grow - Eat - Share en Veggie burgers, balletjes en broodbeleg gaan door naar de finale van de verkiezing Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2015. Van de 16 genomineerde kookboeken kregen deze tot nu toe de meeste stemmen. De verkiezing voor Lekkerste Vegetarische Kookboek wordt georganiseerd door de Vegetariërsbond. Uiteindelijk worden op 11 februari alle stemmen geteld en wordt half februari de winnaar bekend gemaakt. Dit om de aandacht te vestigen op het steeds populairder wordend genre dat er voor zorgt dat lekker vegetarisch koken binnen ieders bereik komt. De uiteindelijke winnaar wordt bepaald via een publieksstemming op www.vegetariers.nl/kookboek.

Lees meer

Publiek kan stemmen op lekkerste vegetarische kookboek van 2015

12-1-2016 De Vegetariërsbond organiseert voor het derde jaar de verkiezing van het Lekkerste Vegetarische Kookboek. Vegetarisch koken is namelijk een belangrijke trend en dat laten de 14 genomineerden kookboeken die in 2015 uitkwamen ook zien. Het winnende kookboek wordt bepaald door een publieksstemming op www.vegetariers.nl/kookboek.

Lees het hele persbericht

Onderzoek Vlees en CO2 uitstoot vergelijkt geen appels met peren, maar appels met water

16-12-2016 Het onderzoek van de Carnegie Mellon Universiteit over de CO2 uitstoot van groenten en vlees maakt een onlogische vergelijking. Door de CO2 uitstoot per kcal te nemen wordt de CO2 uitstoot van groenten, die relatief weinig calorieën bevatten overschat. De door veel media getrokken conclusie dat vegetarisch eten dan ook direct slecht voor het milieu is, slaat de plank al helemaal mis.

Lees meer

BN’ers kiezen Amsterdam als vegahoofdstad van Nederland

8-10-2015 Een vakjury van specialisten die regelmatig op reis zijn binnen Nederland koos de hoofdstad als meest vegetariër vriendelijke stad van Nederland. De Vegetariërsbond organiseerde deze verkiezing in het kader van de Vegetarische Restaurantweek die nog tot 11 oktober duurt. De jury werd gevormd door Pauline Cornelissen, wijnkenner Harold Hamersma, Leon Verdonschot, Thijs van Domburg, Liesbeth van Tongeren en Bertolf. “Amsterdam heeft natuurlijk als grote stad veel plaatsen waar je heerlijk vegetarisch kan eten en ondanks dat onze jury heel Nederland doorreist en ook in Lelystad, Zwolle en Rotterdam goed aan zijn trekken komt, heeft Amsterdam net dat beetje meer. Het is ook niet voor niets de stad met de meeste deelnemers aan de Vegetarische Restaurantweek,” aldus Floris de Graad (Directeur Vegetariërsbond).

Lees meer

Nederlandse bodem goudmijn voor smaak

“Polderpompoen weinig uitgesproken smaak, beekdalgrond zorgt voor lekkere groenten”


7-10-2015 Het eerste smaakpanel ‘terroir van Nederlandse bodem’ is het unaniem eens: de Nederlandse bodem brengt een onverwacht pallet aan smaken voort. Een jury vol specialisten onder leiding van topkok Jonathan Karpathios proefde landbouwproducten van zes verschillende bedrijven. Dit in het kader van de Vegetarische Restaurantweek die gisteren begon en als thema lokaal heeft. Er bleek een groot verschil te zijn in smaak tussen verschillende gronden. Elke prei, biet, wortel en pompoen bleek weer een andere smaak te hebben.

Lees meer

Vegetariërsbond opent Vegetarisch Jachtseizoen op Veggie Fair

30-9-2015 Op 4 oktober opent de Vegetariërsbond op de Veggie Fair in Doorn het Vegetarisch Jachtseizoen. Met deze opening geeft de Vegetariërsbond de aftrap voor de Vegetarische Restaurantweek die een dag later begint. Vegetarisch Jagen, ook wel wildplukken, is een steeds populairder verschijnsel. De natuur heeft veel lekkere eetbare planten die perfect passen in een lekkere vleesloze maaltijd. “Vegetarisch jagen klinkt misschien vreemd, maar wordt al sinds het begin van de mensheid gedaan. Er zijn zoveel verschillende eetbare planten in het wild die je kunt verzamelen. Nu de Vegetarische Restaurantweek het thema lokaal heeft, willen we hier op ludieke wijze de aandacht op vestigen,” aldus Floris de Graad.

Lees meer

Jonathan Karpathios ambassadeur Vegetarische Restaurantweek

‘Over tien jaar gaat de Michelinster naar de boer en niet naar het restaurant’

10-9-2015 Lokaal staat dit jaar centraal tijdens de Vegetarische Restaurantweek. Dé voorvechter voor lokale producten in Nederland is topkok Jonathan Karpathios. Hij is dit jaar dan ook de ambassadeur van Vegetarische Restaurantweek, die van 5 t/m 11 oktober plaatsvindt.

Lees meer

Wereldrecord Langste Vegetarische Tafel verbeterd, 1900 eters verkleinen hun voetafdruk

Langste Vegetarische Tafel10-7-2015 Vrijdag 10 juli heeft de Vegetariërsbond het wereldrecord Langste Vegetarische Tafel verbeterd. 1900 eters genoten van een lekkere vegetarische maaltijd en verkleinde tegelijkertijd hun ecologische voetafdruk. Deze recordpoging vond plaats op het Museumplein in Amsterdam. De wereldrecordpoging werd mede mogelijk gemaakt door vleesvervangerproducent Tivall en tientallen vrijwilligers ‘Met dit wereldrecord zorgden we voor een maximale impact. Na de zware industrie is de voedselindustrie de grootste vervuiler. Dat komt vooral door de productie van vlees. De Langste Vegetarische Tafel heeft daardoor direct effect op je voedselvoetafdruk’ aldus Floris de Graad (directeur Vegetariërsbond)

Lees meer

“Chef het Samen met Tomaat” Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2016

7-3-2017 Chef het Samen met Tomaat heeft de verkiezing Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2016 gewonnen. Meer dan 40 kinderen hielpen mee met het verzinnen van ideeën en het testen van de recepten van Chef het Samen. Het kookboek kreeg in een publieksstemming in een spannende finale net iets meer stemmen dan de Hippe Vegetariër, Het 101 taartenboek en Veggie Very Much. Het kookboek kreeg de meeste van de kleine 3.000 stemmen en volgt De Groene Meisjes op als Lekkerste Vegetarische Kookboek.

Lees het persbericht.