Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariërsbond FacebookVegetariërsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Jonathan Karpathios ambassadeur Vegetarische Restaurantweek

‘Over tien jaar gaat de Michelinster naar de boer en niet naar het restaurant’

10-9-2015 Lokaal staat dit jaar centraal tijdens de Vegetarische Restaurantweek. Dé voorvechter voor lokale producten in Nederland is topkok Jonathan Karpathios. Hij is dit jaar dan ook de ambassadeur van Vegetarische Restaurantweek, die van 5 t/m 11 oktober plaatsvindt.

Lokale producten mogen zich in een stijgende populariteit verheugen. Het wordt zelfs door meer mensen belangrijk gevonden dan biologisch. Maar in een geglobaliseerde economie is het lokaal inkopen van je producten nog helemaal niet zo makkelijk. Menig restaurant heeft geen idee waar in de regio aan te kloppen voor ingrediënten van eigen bodem. Toch is er een voorzichtige beweging zichtbaar van restaurants die zich afkeren van massaproductie en smaakvervlakking en zoeken naar authentieke en onderscheidende producten.

Ik haal mijn ingrediënten uit de directe omgeving. Zo is het altijd vers en kun je er op toezien dat je de beste kwaliteit krijgt. Maar er is meer. Ook de bodem draagt bij aan de smaak van de groenten. Bij de wijnbouw is dat al bekend. Kenners spreken van het ‘terroir’. Maar voor groenten geldt precies hetzelfde, de bodem bepaalt mede de kwaliteit van het product. En de kwaliteit van je ingrediënten is doorslaggevend voor het succes van je gerecht. Over tien jaar gaat de Michelinster naar de boer en niet meer naar de kok’.
Jonathan Karpathios, chefkok en eigenaar van restaurant Vork en Mes

Het thema lokaal past daarmee uitstekend binnen het concept van de Vegetarische Restaurantweek.
Lokale producten hebben hun eigen karakter, zijn vers en duurzaam. Ze kunnen er daarmee voor zorgen dat de kwaliteit van vegetarische gerechten naar een nog hoger plan wordt getild. Dat is precies het doel van de restaurantweek. We willen restaurants hun grenzen laten verleggen en de gast er van laten meegenieten. Vegetarisch is nu nog voor veel mensen nieuw, maar straks volledig vanzelfsprekend
Floris de Graad, directeur Vegetariërsbond

De Vegetarische Restaurantweek vindt dit jaar van 5 t/m 11 oktober plaats. Tussen het geweld van de andere restaurantweken weet deze week zich prima staande te houden. In de promotie rond de week ligt de nadruk dan ook niet zozeer op het goedkope aanbod, maar op de kwaliteit en originaliteit  van het menu.  De deelnemende restaurants bieden de gast een speciaal vegetarisch menu voor 25 euro. (40 euro in het hoog segment). Meer informatie is te vinden op www.devegetarischerestaurantweek.nl

De Vegetarische Restaurantweek wordt georganiseerd door de Vegetariërsbond en het radioprogramma Vara’s Vroege Vogels.

Jonathan Karpathios is chef kok en eigenaar van restaurant Vork en Mes in Hoofddorp. Hij schreef twee kookboeken over ‘echt eten’ en trad op als jurylid in KRO’s Kookschool en het programma ‘’Van Hollandse Bodem’ bij de EO.