“Laat ontwikkelingsorganisaties oproepen tot vleesvermindering”

22-3-2011 Ontwikkelingshulporganisaties zouden mensen moeten oproepen om minder vlees te eten. Immers, de wereldbevolking zou zichzelf dan eenvoudig kunnen voeden en zo wordt ook het broeikaseffect tegengegaan. “Wie echt wat wil doen aan ontwikkelingssamenwerking, laat zijn vlees staan”, stelt directeur Floris de Graad van de Nederlandse Vegetariërsbond (NVB) in het nieuwste nummer van het NVB-magazine Leven.

Floris de Graad vindt het vreemd dat vlees de blinde vlek is van Nederlandse ontwikkelingsorganisaties.
“Deze organisaties roepen hooguit op tot het gebruik van spaarlampen en verstandig douchen, maar over het minderen van vlees zijn ze opvallend stil. Terwijl de wereldbevolking zichzelf eenvoudig zou kunnen voeden als iedereen het vlees laat voor wat het is. Zou de hele wereld daarentegen net zoveel vlees gaan eten als wat wij in Nederland de laatste decennia ‘gewoon’ zijn gaan vinden, dan hebben we zelfs aan drie aardbollen niet genoeg.”
 

Recent is daar het broeikaseffect bij gekomen als argument om vlees te laten staan. Want de intensieve veehouderij draagt fors bij aan klimaatverandering. Een dag geen vlees eten is vanuit klimaatoogpunt effectiever dan een week niet autorijden. Ook vanuit het oogpunt van verantwoord watergebruik is het verstandig om niet alleen minder lang te douchen, maar ook je vlees te laten staan. De productie van een kilogram rundvlees kost gemiddeld 15.000 liter water.
 

Floris de Graad vraagt zich af waarom grote ontwikkelingsorganisaties zoals ICCO, Oxfam-Novib, Plan Nederland en Cordaid dit onderwerp niet of nauwelijks aansnijden.
“Blijkbaar zijn de ontwikkelingsorganisaties erg gericht op hun lokale activiteiten en op hun lobbywerk bij de overheid. Toch zou het goed zijn als deze organisaties de analyse zouden maken dat heel uiteenlopende problemen soms een gezamenlijke oorzaak kunnen hebben en dat ze ook op een ander niveau en een andere plek aangepakt moeten worden dan waar het uiteindelijke probleem zich manifesteert. Vleesproductie is zo’n oorzaak.”
 

Groene organisaties zijn in dit opzicht al een stuk verder. Zij hebben aanzienlijk minder moeite om het thema vlees aan te snijden. Greenpeace en Milieudefensie hebben dan ook de VleesWijzer op hun website staan, die vooral het gebruik van vleesvervangers aanbeveelt. Ook het Wereld Natuur Fonds (WNF) is uitgesproken over vlees. Deze organisatie stelt in een recent rapport voor om in 2050 te streven naar een halvering van de vleesconsumptie.
”Ook de Nederlandse Vegetariërsbond roept mensen in haar campagne EatGreen op om het vlees vaker te laten staan. De NVB geeft het magazine Leven uit en beheert het Vegetarisch Keurmerk voor producten en het Gastvrij voor Vegetariërs-logo voor de horeca.