Nederlander eet in zijn leven 522 dieren

De liefde voor dieren gaat voor de meeste Nederlanders vooral door de maag. Gemiddeld eet hij gedurende zijn leven 522 dieren. Het gaat hierbij voor 94% om kippen. De Nederlandse Vegetariërsbond berekende dit in het kader van dierendag. Om het publiek te verleiden een eerste stap naar minder vlees te zetten organiseert de Vegetariërsbond in de week rond dierendag De Vegetarische Restaurantweek, waarbij ook vleeseters verleid worden om kennis te maken met de vegetarische keuken.

Volgens de berekeningen van de Vegetariërsbond eet de Nederlander gedurende zijn leven:
  • 3 runderen (melkkoe, vleesstier, kalf)
  • 2,5 lammetjes
  • 27 varkens
  • 490 kippen
Door je hele leven geen vlees te eten spaar je 522 dierenlevens uit (6,5 dier per jaar). Plus nog een onbekend aantal vissen.

Floris de Graad, directeur Nederlandse Vegetariërsbond
Op dierendag vertroetelen we onze hond of kat, maar we eten gedurende ons leven ook 522 dieren die over het algemeen een zeer miserabel leven hebben geleid. Daar zit iets heel tegenstrijdigs in. Wie hier goed over nadenkt komt al snel tot de conclusie dat dit wel wat minder kan. Een dag per week geen vlees eten scheelt al tot 74 dierenlevens gedurende een mensenleven’.

En dit jaar is dierendag bij uitstek hèt moment om te besluiten om in het vervolg geen of minder vlees te eten. Men kan deze week direct de daad bij het woord voegen. Om het publiek kennis te laten maken met de veelzijdigheid van de vegetarische keuken wordt van 3 tot 9 oktober De Vegetarische Restaurantweek georganiseerd. In de 189 deelnemende restaurants geldt deze week het volgende aanbod:
Bij bestelling van een vegetarisch driegangenmenu een gratis vegetarisch voorgerecht voor u en uw tafelgenoot

Een overzicht van de deelnemende restaurants is te vinden op www.devegetarischerestaurantweek.nl

De in de berekening gebruikte gegevens zijn afkomstig van CBS Statline, het Voedingscentrum, Blonk Milieuadvies en het Landbouw Economisch Instituut.