Nederlander eet met kerst 2,4 miljoen dieren

21-12-2012 Kerst is het feest van vrede, hoop en verdraagzaamheid. Maar dit lijkt zijn inhoud al te verliezen zodra we aan de feesttafel aanschuiven. De vrede en verdraagzaamheid gelden blijkbaar niet voor de dieren. Tijdens de kerstdagen worden in Nederland naar schatting 2,4 miljoen dieren gegeten. De Vegetariërsbond maakte deze schattingen op basis van kerstrecepten uit de Allerhande en Smulweb. Voor een smakelijk kerstmaal zijn er echter talloze alternatieven.

Als we de website Allerhande.nl mogen geloven draaien de slachthuizen in de dagen voor kerst overuren. De Vegetariërsbond concludeert op basis van de kerstrecepten op Allerhande.nl en Smulweb dat rollade, kip en kalkoen met kerst de meest gegeten dieren zijn. De hoeveelheden gebruikt vlees werden berekend op basis van de populairste recepten op deze twee websites. Met behulp van cijfers van Blonk Consultants en het Productschap Vlees werd het uiteindelijke aantal geslachte dieren berekend: 2,4 miljoen in twee dagen. Op een kerstdag worden daarmee drie keer zoveel dieren gegeten als op andere dagen.

Kerst lijkt te zijn verworden tot een feest van overdadig vleeseten. Het is de vraag wie of wat hier mee gediend is. De geconsumeerde dieren zijn in de regel onder erbarmelijke omstandigheden groot geworden. Voor je gezondheid, de dieren en het milieu kan deze vreemde gewoonte beter achterwege blijven. Het valt daarbij moeilijk in te zien hoe het slachten van 2,4 miljoen dieren valt te rijmen met de kerstgedachte.’ Floris de Graad, directeur Vegetariërsbond

De beslissing over de samenstelling van de kerstmaaltijd wordt in veel gezinnen pas op het laatste moment genomen. Ter inspiratie heeft de Vegetariërsbond een vleesloos maar smakelijk kerstmenu op haar website geplaatst https://www.vegetariers.nl/kerst.

De achterliggende berekening is hier te vinden.