Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Nieuwe lesmodule Vegucation zorgt voor gedegen vegetarische basiskennis koksleerlingen

12-3-2015 De nieuwe lesmodule Vegucation is vanaf nu voor het onderwijs beschikbaar. Vegucation is een lesmodule over vegetarisch koken voor het koksonderwijs. Met deze lesmodule kunnen koksopleidingen vanaf volgend schooljaar goede lessen over vegetarisch eten aanbieden aan hun leerlingen. Dit is hard nodig, aangezien uit eerder onderzoek van de Vegetariërsbond bleek dat gemiddeld minder dan zes uur per jaar besteed wordt aan specifieke lessen over vegetarisch koken. De lesmodule is gemaakt door een samenwerkingsverband van de Vegetariërsbond, vegetariërsbonden uit België, Duitsland en Oostenrijk en een aantal koksscholen. Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Leonardo programma van de Europese Unie.

Veel koks hebben op dit moment te weinig basiskennis om goede vegetarische gerechten te maken. Chefs die goed thuis zijn in de vegetarische keuken klagen steen en been over het niveau van de koks die hun opleiding net hebben afgerond. Ze zijn soms niet eens in staat een boerenkool die vers van het land komt te herkennen. Met deze module krijgen de volgende generaties koks een gedegen basis, zodat er in de toekomst hopelijk geen kaart meer is zonder originele en lekkere vleesloze gerechten,”  aldus Floris de Graad (directeur en projectleider van Vegucation voor de Vegetariërsbond).

Trend

Dat de lesmodule van belang is blijkt ieder jaar weer uit de vele trendonderzoeken. Alle trendwatcher zijn het erover eens dat vegetarisch eten een belangrijke trend is in de horeca. Het curriculum bedraagt 100 lesuren en is modulair opgebouwd. Het lesmateriaal is opgebouwd rond een uitgebreid studentenhandboek dat tevens als naslagwerk voor de vegetarische keuken dienst kan doen. Voor de docent is er een docentenhandboek, een takenboek en een op het cursusmateriaal aansluitend receptenboek. Online zijn er ondersteunende video’s beschikbaar. In het lesmateriaal worden zowel de achtergronden achter vegetarisch eten, als kooktechnieken, maaltijdopbouw en producten behandeld. Daarnaast komen ook wijnen en speciale plantaardige producten aan de orde.

Meer informatie is te vinden op www.vegucation.eu