Nijmegen ‘vegastad’ van het Oosten

25-9-2013 Wie in het Oosten van Nederland vegetarisch wil eten, kan het best terecht in Nijmegen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vegetariërsbond. Vegetariers en vleesminderaars hebben hier in de horeca, bij Thuisafgehaald en in het ziekenhuis de grootste keuze. Deze keuze is van 7 tot en met 13 oktober nog groter, tijdens de derde Vegetarische Restaurantweek. Tijdens deze week kan men extra voordelig genieten van vegetarische topmenu’s. “In Nijmegen is er in veel restaurants een ruime keuze voor vleesminderaars en vegetariërs. Jammer genoeg is dat in sommige andere plaatsen in het Oosten nog niet het geval”, aldus Floris de Graad, directeur Vegetariërsbond.

In het onderzoek is onderzocht in hoeverre vegetariërs en vleesminderaars uit restaurants kunnen kiezen als ze uit eten gaan. Daarnaast is gekeken naar het aantal vegetarisch kokende thuiskoks bij Thuisafgehaald (een site waar thuiskoks maaltijden kunnen aanbieden) en het aanbod in het ziekenhuis. Nijmegen steekt er in het Oosten bovenuit. “Gelukkig is er ook in het ziekenhuis keuze voor vegetariërs, want in sommige ziekenhuizen kun je zelfs nog met vis worden afgescheept, terwijl dat toch ook dieren zijn. Dit terwijl je juist in het ziekenhuis overgeleverd bent aan wat de pot schaft”, aldus Floris de Graad.

De vegetarische hoofdsteden worden bekend gemaakt in de aanloop naar De Vegetarische Restaurantweek. De week voor deze restaurantweek wordt de vegetarische hoofdstad van Nederland bekend gemaakt.

De Vegetarische Restaurantweek wordt dit jaar gehouden van 7 tot en met 13 oktober. Tijdens deze week kan men in geselecteerde restaurants genieten van een lekker en voordelig vegetarisch menu. Tijdens deze week kan men bij de restaurants kiezen uit twee of meer vegetarische menu’s, waarvan er één speciaal voor de week wordt gemaakt. Deze menu’s kosten 25 euro; bij sommige toprestaurants is dit 40 euro.

De week wordt onder anderen gesteund door: Antoinette Hertsenberg, Maarten Tjallingii, Paul McCartney, 100% Isis, Nicolette Kluiver, Jort Kelder, Sara Kroos en Pierre Wind. 

De Vegetarische Restaurantweek is een initiatief van de Vegetariërsbond, Vara’s Vroege Vogels, Dinnersite en Variatie in de Keuken.

Een overzicht van alle deelnemende restaurants is te vinden op www.devegetarischerestaurantweek.nl.