Onderzoek Vlees en CO2 uitstoot vergelijkt geen appels met peren, maar appels met water

“Gezond & vegetarisch eten niet slechter, maar beter voor milieu (behalve als je slatariër wordt)”

16-12-2016 Het onderzoek van de Carnegie Mellon Universiteit over de CO2 uitstoot van groenten en vlees maakt een onlogische vergelijking. Door de CO2 uitstoot per kcal te nemen wordt de CO2 uitstoot van groenten, die relatief weinig calorieën bevatten overschat. De door veel media getrokken conclusie dat vegetarisch eten dan ook direct slecht voor het milieu is, slaat de plank al helemaal mis. “Vegetariërs eten in plaats van vlees geen vrachtwagenladingen sla maar andere eiwitbronnen. Deze bevatten net als vlees meer calorieën per 100 gram dan de meeste groenten. Niet voor niets concluderen talrijke serieuzere onderzoeken dat vegetarisch eten beter voor het milieu is. Kijk maar naar onderzoeken van kennisinstituut Milieu Centraal, het gerenommeerde Chatham House uit Engeland of de Landbouworganisatie van de VN (FAO),” aldus Floris de Graad (directeur van de Vegetariërsbond).

Volgens de Vegetariërsbond slaat de gemaakte vergelijking dan ook helemaal nergens op. “Als je appels met peren vergelijkt, vergelijk je ten minste nog 2 stuks fruit, maar sla en vlees zijn twee totaal andere soorten voedingsmiddelen. Het is net alsof je een glas water met een stuk vlees vergelijkt. Een glas water bevat namelijk simpelweg geen calorieën,” aldus De Graad.