Vegetariërsbond: “Kweekvlees overbodig en niet hét ei van Columbus”

Vegetariërsbond ziet wel mogelijke positieve effecten


5-8-2013 Vandaag wordt de eerste hamburger van kweekvlees gepresenteerd. De Vegetariërsbond ziet geen noodzaak voor de ontwikkeling van kweekvlees. De vegetarische keuken biedt in alle opzichten genoeg om zonder vlees te kunnen eten. “Vleesvervangers worden steeds beter qua smaak en bite, daarnaast kun je vlees ook uitstekend vervangen door peulvruchten, bonen, ei en noten. Veel geld investeren in iets kunstmatigs als kweekvlees is daarom geldverspilling”, aldus Floris de Graad (directeur Vegetariërsbond).

Natuurlijk ziet de Vegetariërsbond wel de voordelen die kweekvlees kan hebben voor het dierenwelzijn. Dankzij kweekvlees is het niet meer nodig om dieren te fokken, onder slechte omstandigheden te houden en te doden. Dierenwelzijn is voor een deel van de vegetariërs de reden om vegetarisch te eten. “Als kweekvlees er aan kan bijdrage dat de vee-industrie met zijn meegastallen en plofkippen verdwijnt heeft dat natuurlijk positieve effecten. Maar duurt sowieso nog dertig tot veertig jaar voordat kweekvlees voor iedere consument beschikbaar kan komen. Die tijd hebben we niet. De productie van vlees legt zo’n grote druk op het milieu dat het absoluut noodzakelijk is om het komende decennium over te schakelen op een vegetarisch voedingspatroon,” aldus Floris de Graad.

De vraag is ook of bijvoorbeeld mensen die om gezondheidsredenen vegetariër worden zich aangesproken zullen voelen door dit kunstmatige vlees. Anders dan vegetarische vleesvervangers is de ontwikkeling van kweekvlees nog niet ver gevorderd. Op dit moment liggen er al goede vegetarische alternatieven in de winkel, terwijl kweekvlees nog niet verder is gekomen dan een proefexemplaar. “Er zijn veel redenen om meer vegetarisch te gaan eten. Eén daarvan is gezondheid en de trend van echt, authentiek eten. Daarin past een dergelijke burger niet,” aldus Floris de Graad.