Pierre Wind introduceert nieuwe manier van koken

Avocado in sinaasappelsap is ‘echt kicken’

22-9-2011 Het eerste Facebook kettingbriefrecept leek aanvankelijk alleen maar een lijst met onmogelijke ingrediënten. Maar onder leiding van Pierre Wind kwam een zeer smakelijke en verrassende maaltijd tot stand. Volgens Pierre Wind is er een nieuwe manier van koken nodig. Bijzonder: de maaltijd bevatte geen vlees. Net als de maaltijden tijdens De Vegetarische Restaurantweek waar dit culinaire experiment een opmaat naar is. Beide zijn een initiatief van de Nederlandse Vegetariërsbond (NVB).


Pierre Wind ‘Dit is echt kicken. De vegetarische keuken verdient veel meer belangstelling. Dat kan alleen als we een volledig nieuwe manier van koken ontwikkelen die het traditionele vleesgerecht gewoon doet vergeten. Een kettingbriefrecept is een prachtig middel om de creativiteit los te maken

Op Facebook konden de deelnemers via de kettingbriefmethode een ingrediëntenlijst opstellen. Pierre Wind koos de meest inspirerende ingrediëntenlijst en bereidde hieruit met de opstellers een fantasievolle maaltijd in de keuken van restaurant De Hagedis in Den Haag.

Deelneemster Lucie: ‘witlof met witte chocoladesaus, dat bedenk je in je eentje niet. De avocado was nog niet helemaal rijp maar blijkt gestoofd in sinaasappels heerlijk. Dit is een hele nieuwe manier van koken voor mij’.

Het Facebookrecept is een initiatief van de NVB. De NVB heeft de strijd aangebonden met het treurige vegetarische aanbod in de horeca. Dit blijft vaak beperkt tot een standaard geitenkaassalade. Terwijl er met groentes oneindig veel smakelijke en fantasievolle vegetarische gerechten kunnen worden gemaakt.

Ook de horeca laat binnenkort zien dat er veel meer mogelijk is in de vegetarische keuken dan veel mensen denken. Inmiddels hebben zich 180 restaurants aangemeld voor De Vegetarische Restaurantweek van 3 tot en met 9 oktober. Tijdens deze week geldt in de deelnemende restaurants het volgende aanbod: ‘Bij bestelling van een vegetarisch driegangenmenu een gratis vegetarisch voorgerecht voor u en uw tafelgenoot’.

Het voorgerecht bestond uit veldsla, appel, gierst, avocado, aardpeer, citroen, kaneel en kardemon waarvan Pierre Wind en de deelnemers aardpeer in gierstbootje op groene zee maakte. Het hoofdgerecht was een vegetarisch kwartet met als ingrediënten: rozijnen, appel, sperzieboontjes, kikkererwten, peterseliewortel, witlof, spaanse peper, knoflook, citroen en witte chocolade.

Meer informatie over De Vegetarische Restaurantweek: www.devegetarischerestaurantweek.nl