PVV: ruimere keuze vegetarisch betuttelend

8-4-2011 Het PVV-kamerlid Gerbrands heeft Kamervragen gesteld over de campagne EatGreen at Work in een aantal overheidsinstellingen. Het doel van de campagne is om, naast het gangbare aanbod in de bedrijfsrestaurants, één keer per week een lekkere vegetarische lunch in het zonnetje te zetten. Gerbrands vindt dat betuttelend.

EatGreen at Work is een initiatief van de Nederlandse Vegetariërsbond (NVB). De vijf grootste bedrijfscateraars bieden in het kader van de campagne ten minste één dag in de week een smakelijke vegetarische lunch aan. In honderden bedrijfsrestaurants wordt daarom meegedaan aan de campagne. Hieronder bevinden zich ook restaurants van het Ministerie van EL&I , de gemeente Amsterdam, Leeuwarden, Utrecht, Rotterdam, Utrecht, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Openbaar Ministerie en de rechtbank in Zwolle.

Floris de Graad, directeur van de NVB: ‘De campagne wil mensen verleiden om eens een dag geen vlees te eten. We communiceren daarbij op de achtergrond dat de productie van vlees gepaard gaat met problemen zoals grootschalige uitstoot van broeikasgassen, verlies aan biodiversiteit en verspilling van water en grondstoffen. Maar we willen geen opgeheven vingertje tonen. De verleiding staat voorop’

Naast het geven van voorlichting voorziet de campagne ook in een groeiende behoefte. Deze week werd uit onderzoek van Motivaction bekend dat nog slechts 13% van de Nederlanders iedere dag vlees eet. Volgens datzelfde onderzoek vindt slechts iets meer dan een kwart dat het vegetarische aanbod in bedrijfsrestaurants voldoende is.

De NVB is verbaasd over de ophef in politiek Den Haag. Op veel van de thema’s die in de campagne worden genoemd, heeft de overheid zich in internationale verdragen verbonden aan doelstellingen, die vaak bij lange na niet gehaald worden. Floris de Graad: ‘Vanuit de PVV en de VVD bestaat blijkbaar wat weerstand tegen EatGreen at Work. Ze stellen dat burgers zelf wel beslissen of ze vlees of vegetarisch willen eten. Maar dat is precies waar de campagne voor staat. Het zou daarom consequenter zijn als de heer Gerbrands er voor zou pleiten de campagne uit te breiden, zodat men alle dagen van de week óók een lekkere vegetarische lunch kan nemen . Dan kunnen mensen pas écht kiezen wat ze eten'