Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariërsbond FacebookVegetariërsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Strooigoed vaak ‘strooifout’

27-11-204 Als Zwarte Piet op pakjesavond zijn zak met lekkers leegt, zal dit strooigoed in veel gevallen niet vegetarisch zijn. De Vegetariërsbond onderzocht 41 soorten strooigoed en kwam tot de conclusie dat bijna de helft hiervan (17 soorten) gelatine of schellak bevat. Gelatine wordt uit slachtafval gewonnen, terwijl schellak een kleurstof is die uit schildluizen wordt gewonnen. De onderzoeksresultaten zijn te vinden op de website van de Vegetariërsbond.

Strooigoed hoor bij het Sinterklaasfeest en is er in alle soorten en mate. Het zou goed zijn als dit ook voor iedereen te eten is als het door Piet in het rond wordt gegooid, nu moeten vegetariërs, maar ook moslims uitkijken dat ze niet toevallig fout strooigoed te pakken hebben,” aldus Floris de Graad (directeur Vegetariërsbond).

Het komt vaker voor dat op het oog onverdachte producten dierlijke bestanddelen blijken te bevatten. Zo bevat bijna alle beschuit ‘verdachte’ E-nummers die zowel van dierlijke als plantaardige oorsprong kunnen zijn. Op haar website geeft de Vegetariërsbond onder de productranking voor uiteenlopende productcategorieën aan welke producten mogelijk verborgen vlees bevatten. Het aantal productcategorieën wordt maandelijks uitgebreid.

Het is vreemd dat we in de meest onverdachte producten nog ingrediënten van geslachte dieren tegenkomen. Veel mensen vinden het ook een onprettig idee, maar zijn zich hier weinig van bewust. Het is al lang niet meer nodig om dieren te verwerken in pudding, beschuit of drop, maar fabrikanten zijn traag in het overschakelen naar producten die je zonder zorgen kunt kopen,’ aldus Floris de Graad.

Naast de productranking geeft de Vegetariërsbond voor Nederland het Europese Vegetarische Productkeurmerk uit. Hierbij worden de producten gecontroleerd op de aanwezigheid van verborgen dierlijke ingrediënten zoals schildluizen voor kleurstoffen en op proceshulpstoffen, zoals suiker die gebleekt wordt met beenderen. Er zijn inmiddels honderden producten op de Nederlandse markt die dit keurmerk voeren.
Meer informatie over de Vegetariërsbond, het Vegetarisch Productkeurmerk en de productranking is te vinden op de website www.vegetariers.nl.