Vegetariërs maken geen denkfout

24 januari 2011 - Het eten van biologisch vlees is geen voor de hand liggende optie voor vegetariërs. Dit is de reactie van de Nederlandse Vegetariërsbond (NVB) op de uitspraken die Jenna Woginrich in ‘The Guardian’ deed. Wochin stelt dat vegetariërs in het belang van de dieren in de vleesindustrie over zouden moeten stappen op biologisch vlees, om zo de sector te veranderen en diervriendelijker te maken. Woginrich, veehoudster en voormalig vegetariër, beschuldigt vegetariërs van een ‘denkfout’.
 

In Nederland besteedde onder andere het NRC aandacht aan de uitspraken.

Floris de Graad, directeur van de Nederlandse Vegetariërsbond (NVB) stelt: ´Met een plantaardige voedingswijze kan de gehele aarde zonder grote problemen gezond gevoed worden zonder dat er sprake is van dierenleed. Om dit te bereiken is een cultuuromslag nodig. Wie zich in wil zetten voor duurzaamheid en dierenwelzijn zou daar zijn aandacht op moeten richten. Andere routes zijn omwegen of zijpaden waarmee we kostbare tijd verliezen...´

Een aantal bezwaren tegen vlees blijft ook bij biologisch vlees onverminderd bestaan. Het beslag dat vleesproductie op onze aarde legt is gewoon te groot. De opmerking van Woginrich mist dan ook een stevig fundament. Daarbij kan sowieso de vraag opgeworpen worden of de markt zo reageert als Woginrich verwacht. De gangbare veehouderij ziet de omvang van haar markt immers niet afnemen als vegetariërs zouden overstappen op biologisch vlees.

Het eten van biologisch vlees is voor vegetariërs een stap terug en volstrekt onnodig bovendien. Het is heel goed mogelijk om gezond vegetarisch te eten. Inmiddels zijn ruim 700.000 mensen in Nederland vegetariër en het aantal mensen dat vlees mindert is groeiende. De kwaliteit van vleesvervangers is de laatste jaren aanzienlijk verbeterd, zodat het voor vleeseters extra makkelijk is geworden om de overstap te maken.
 

Er zijn veel motieven om te kiezen voor een vegetarische levensstijl. Milieu, watergebruik, de wereldvoedselverdeling en gezondheid zijn daar voorbeelden van. Een groot deel van de vegetariërs heeft echter vooral moeite met het doden van dieren voor menselijke consumptie. In welke bocht men zich ook wringt, het eten van vlees draagt niet bij aan het verminderen van het aantal gedode dieren.
 

Woginrich stelt : ’Stoppen met vlees eten als protest tegen dierenleed is dom. Het gaat er namelijk niet om of het dier voor je wordt gedood, maar hoe het heeft geleefd‘. Deze stelling kan van waarde zijn voor kritische vleeseters en vleesminderaars, voor vegetariërs gaat ze niet op.
 

Inderdaad hebben vrijwel alle vegetariërs grote moeite met de intensieve veehouderij. Biologisch vlees vormt in dit opzicht een verbetering. Wie moeite heeft met het doden van dieren ziet het eten van biologisch vlees hooguit als een goede tussenstap op weg naar een wereld zonder vleesconsumptie. Beter, maar niet goed genoeg.
 

Zie ook:
www.guardian.co.uk/profile/jenna-woginrich
www.nrc.nl/nieuws/2011/01/19/vegetariers-maken-een-enorme-denkfout