Vegetariërsbond: “Heel leven vegetarisch eten scheelt ruim 1100 dierenlevens”

Met kerst worden in Nederland 2,7 miljoen dieren opgediend

13-12-2017 Een Nederlander eet in zijn leven gemiddeld 1167 dieren. Dit is nog exclusief vissen en schaal-en schelpdieren. We eten vooral kippen en ander pluimvee (1125), maar ook 33 varkens, enkele schapen, geiten en runderen en 0,04 paard. Wie zijn hele leven vegetarisch eet zou spaart dus 1100 dierenlevens. Tijdens de kerstdagen zien we een flinke piek in het aantal gegeten dieren. In totaal zullen er gedurende de 2 kerstdagen totaal 2,7 miljoen dieren worden gegeten. Ook hier gaat het om merendeel pluimvee (kip en kalkoen), ruim 800.000 per dag. Daarnaast wordt er vooral wild gegeten: ruim een miljoen konijnen en eenden tijdens de hele kerst. “Als je kiest voor vegetarisch maak je dus echt een verschil. Je zorgt ervoor dat er substantieel minder dieren hoeven worden geslacht en tegenwoordig hoef je er echt niet meer minder lekker om te eten,” aldus Floris de Graad (directeur Vegetariërsbond).

Lekker eten zonder vlees De Vegetariërsbond vindt het aantal dieren dat er gegeten wordt erg hoog. “Er wordt nog altijd meer vlees gegeten dan gezond voor ons is, om nog maar te zwijgen over de gevolgen voor dierenwelzijn en milieu. Dit terwijl een goede vegetarische maaltijd op geen enkele manier voor een maaltijd met vlees onder hoeft te doen. De mogelijkheden van de vegetarische keuken zijn eindeloos”, aldus De Graad. Om dit te benadrukken geeft de organisatie tips een aanwijzingen die helpen om lekker vegetarisch te koken. Zo zijn er voor de kerst verschillende vegetarische menu’s als voorbeeld en tips voor een vegetarisch gourmet. Daarnaast is de bond op zoek naar de Lekkerste Kerstgroente, want “groenten zijn veel veelzijdiger dan vlees en verdienen het alleen daarom al om in het middelpunt van de maaltijd te staan, elke dag en ook zeker tijdens kerst,” aldus De Graad.

Berekeningen

De Vegetariërsbond komt tot deze cijfers door de vleesconsumptie (in karkasgewicht) te delen door het karkasgewicht van een dier. Hiervoor is gebruik gemaakt van de cijfers van het CBS. Daarbij is rekening gehouden met de gemiddelde levensverwachting van 80,5 jaar. Deze berekening is nog exclusief het aantal vissen en schaal-en schelpdieren dat jaarlijks het leven laat voor onze consumptie. Er is geen informatie over welke vissen we eten, en hoeveel vlees er dan van een vis afkomt (van een tonijn komt nu eenmaal meer vlees dan van een garnaal). De Belgische Vegetariërsbond, EVA, schat dit aantal voor België op ruim 3.700 per Belg.

De berekening van het aantal gegeten dieren tijdens de kerst is gebaseerd typische kerstgerechten op allerhande.nl en Smulweb. Uit deze recepten zijn de hoeveelheden vlees per persoon gehaald. Je kunt dan denken aan rollade, wild (eend, haas, konijn), biefstuk en gourmetten. Op een kerstdag blijken in Nederland dan ruim 1,3 miljoen dieren gegeten te worden, dus voor beide kerstdagen 2,7 miljoen dieren. Dat is ruim twee keer zoveel dieren als op een normale dag (0,6 miljoen dieren).