Vegetariërsbond roept 7 juni uit tot nationale VegeQdag

4-5-2014 De Vegetariërsbond heeft zaterdag 7 juni uitgeroepen tot nationale VegeQdag. Op deze dag staat wat hun betreft de vleesloze barbecue, ofwel de VegeQ, centraal. Hiermee wil de Vegetariërsbond laten zien dat barbecueën zonder vlees en vis niet alleen heel goed mogelijk is, het is ook nog eens bijzonder lekker. “Bij barbecueën denken veel mensen vooral aan veel vlees. Maar de barbecue kan ook culinair benaderd worden en dan blijken groente, paddenstoelen, kaas en zelfs de steeds beter wordende vleesvervangers geven oneindig veel mogelijkheden te bieden om lekker te grillen,” aldus Floris de Graad (directeur Vegetariërsbond).

De VegeQ is een overtreffende trap van de barbecue. Het biedt de mogelijkheid om oneindig te variëren en te experimenteren. Het vraagt wel wat meer creativiteit. Alleen maar opletten dat het vlees niet zwart wordt is niet genoeg.

De Vegetariërsbond hoopt dat iedereen op 7 juni vegetarisch gaat barbecueën en geeft zelf het voorbeeld met een grote barbecue in Rotterdam. “In Centrum Djoj zullen ruim 250 mensen komen proeven van al het lekkers van de barbecue en iedereen is welkom,” aldus Floris de Graad. “We vinden het echter ook heel leuk als je zelf een vegetarische barbecue organiseert voor je voetbalteam, familie of vriendengroep.” Als je daarnaast een foto van jouw VegeQ ervaring maakt en je deelt deze via social media, dan maak je daarbij ook nog eens kans op een kookboek vol vegetarische barbecue inspiratie.

Barbecuetips

Om iedereen te helpen komt de Vegetariërsbond met diverse tips om vleesloos te barbecueën. Zo kun je met speciale pannetjes ook kaas smelten op de barbecue of kun je kiezen voor niet-smeltende kazen als halloumi en paneer. Spiesjes kun je maken van kant-en klare vleesvervangers, maar ook van tofu, tempeh, ananas, champignons, courgette of aubergine. “Voor elke smaak is er wat wils en je krijgt al snel iets originelers dan aangebrande worstjes en hamburger. Daarnaast loop je ook veel minder risico op voedselvergiftiging. Met plantaardige producten gaat niet snel iets fout,” aldus Floris de Graad.