Vegetarisch sterrenmaal in Van der Valk Amersfoort

Sterrenchef Carlo Chantrel en TV ster Antoinette Hertsenberg lopen culinair warm voor Vegetarische Restaurantweek

19-9-2012 Bezoekers van het Van der Valk restaurant in Amersfoort werden woensdag 19 september verrast met een heus sterrengerecht. De chef van Restaurant de Zwaan (1 Michelinster) en Radar presentatrice Antoinette Hertsenberg kookten een gerecht van ui, gerookte knolselderij en truffel bij het Van der Valk restaurant. Zowel Restaurant de Zwaan als Van der Valk restaurant Amersfoort nemen deel aan De Vegetarische Restaurantweek van 1 tot en met 7 oktober.

Met de culinaire actie werd de tweede Vegetarische Restaurantweek aangekondigd. Restaurant De Zwaan uit Etten-Leur is één van de 11 sterrenrestaurants die aan de week deelnemen. Antoinette Hertsenberg is ambassadeur van De Vegetarische Restaurantweek.

'De laatste drie jaar zijn groenten van bijzaak hoofdzaak geworden. Er wordt steeds meer over nagedacht. Over tien jaar bestaat driekwart van de gerechten uit groenten,' voorspelt sterrenkok Carlo Chantrel van restaurant De Zwaan in Etten-Leur

“Het is ongelofelijk hoeveel smaken je uit een eenvoudige ui kunt halen. Koks zijn de afgelopen jaren jaar steeds meer gaan ontdekken wat er met groenten kan. Een hele positieve ontwikkeling,' aldus Antoinette Hertsenberg

De Vegetarische Restaurantweek wordt georganiseerd door de Vegetariërsbond, Vara's Vroege Vogels en Dinnersite. De organisatie wil met de week een spannender en gevarieerder vegetarisch aanbod in restaurants stimuleren. Ook bij het deelnemende restaurant Van der Valk in Amersfoort wordt het belang van een goede vegetarisch keuken ingezien.
'Aan de kwaliteit van de vegetarische gerechten herken je de kunde van de chef, het vergt veel meer kunde en creativiteit' stelt Chef-kok Jan van Oeveren

Tijdens de week geldt in de deelnemende restaurants het volgende aanbod:
‘Een menu kost 25 euro. Daarnaast is er keuze uit minstens 2 menu’s waarvan één bijzonder menu dat speciaal voor de week wordt gemaakt.’(in het hoge segment, zoals bij Restaurant de Zwaan kost het menu 40 euro)

De week wordt naast de ambassadeurs Antoinette Hertsenberg en wielrenner Maarten Tjallinggii onder anderen gesteund door Paul McCartney, 100% Isis, Nicolette Kluiver, Jort Kelder, Sara Kroos en Pierre Wind.

Foto's: Annemarijne Bax